Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Oefeningen aan het bureau tegen spanning in de nek

28 juni 2022

Heb je soms last van nekpijn? Dan ben je niet de enige. Volgens het National Institute of Health heeft ongeveer één op de drie mensen ten minste eenmaal per jaar last van nekpijn. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen veel vaker dan mannen last hebben van ernstige nekpijn, en hoewel de symptomen meestal vanzelf overgaan, kunnen ze terugkomen.

 

Helaas ontwikkelt ongeveer één op de tien mensen met aanhoudende nekpijn tenslotte ook chronische pijn. Een slechte houding wordt vaak in verband gebracht met nekpijn. Als je 8 uur per dag aan een bureau werkt, lijdt je houding daar waarschijnlijk onder. Bij veel mensen leidt een slechte houding tot nekpijn omdat ze in een zittende houding werken.

 

Nekpijn kan ook worden veroorzaakt door een slechte lichaams- en hoofdhouding bij het telefoneren. Het goede is echter dat nekpijn en stijfheid kunnen worden verlicht met een aantal nekontlastende oefeningen. Dat zijn trouwens  oefeningen die je gemakkelijk op je werkplek kunt doen! In dit artikel lees je precies wat helpt om spanning in de nek te verlichten.

 

Soorten nekspanning en symptomen

 

Zoals de meeste mensen breng je waarschijnlijk een groot deel van de dag zittend achter een bureau door. Door je zittende levensstijl is de kans groter dat je je tijd in een verkeerde houding doorbrengt, wat kan leiden tot ernstige nekpijn en andere ongemakken. Er zijn twee soorten nekpijn die worden veroorzaakt door langdurig zitten aan een bureau: bovennekpijn en ondernekpijn.

 

Beide soorten nekpijn ontstaan wanneer iemand de hele dag in dezelfde houding blijft. Daarom is het essentieel dat je begrijpt hoe de menselijke nek is uitgelijnd. De wervelkolom in onze nek loopt van de bovenkant van ons hoofd tot de onderkant van ons lichaam. De tussenwervelschijven fungeren als een kussen tussen de botten van de nek. De gewrichten, ligamenten en spieren van onze nek ondersteunen ons hoofd en zorgen ervoor dat het kan bewegen. Onregelmatigheden, irritaties of verwondingen kunnen pijn of stijfheid in de nek veroorzaken.

 

Veel mensen hebben geregeld last van nekklachten of pijn. Een slechte houding, verkeerde belasting of slapen in een ongemakkelijke houding zijn veel voorkomende oorzaken. De symptomen van nekpijn kunnen inderdaad ernstig zijn en lang aanhouden. Nekpijn is vaak hevig en kan een paar dagen of zelfs weken aanhouden. Soms kan hij ook hardnekkig zijn.

 

Je nekpijn kan gering zijn en je normale activiteiten niet hinderen, maar kan ook zo ernstig zijn dat je gewoonweg niets meer kunt doen. Nekpijn kan de volgende symptomen van overbelasting veroorzaken:

 

Nekstijfheid  

 

Mensen met cervicale problemen beschrijven hun nek vaak als "niet gebogen" of "stijf". Nekpijn kan leiden tot een vermindering van de buiging. Om stijfheid in de nek te verlichten, kun je het beste een neksteunkussen gebruiken voor de stoelen in je kantoor.

 

Scherpe pijn 

 

Een scherpe of stekende pijn in een deel van de nek kan ook wijzen op nekpijn. Je ruggengraat van de ene plaats naar de andere of van boven naar beneden bewegen, kantelen of strekken kan nekpijn verergeren. Een slechte stoel is meestal de oorzaak. Gebruik één van de beste bureaustoelen tegen nekpijn om dit probleem te voorkomen.

 

Pijn of gevoelloosheid die zich uitbreidt

 

Ongemak in je nek kan zich uitbreiden naar je schedel, ruggengraat, schouder of zelfs armen. Als een zenuw of slagader in je nek wordt afgekneld, kun je tintelingen, stijfheid of zwakte in je armen of zelfs handen voelen. Een beknelde zenuw in je nek kan de bron worden van een scherpe of onaangename pijn in je arm, die in je nek begint en zich naar beneden in je arm verplaatst. Als je dit teken ervaart, moet je naar een dokter gaan.

 

Hoofdpijn

 

Een chronische dagelijkse hoofdpijn wordt ook veroorzaakt door ongemak dat begint in de nek.

 

De beste oefeningen voor spanning in de nek

 

Sterke, soepele spieren en botten die bestand zijn tegen spanning en beschadiging, zijn de beste manier om blessures te voorkomen. Daarom kun je gerust stellen dat lichaamsbeweging goed is voor je rug en nek. Langdurig in een stijve houding zitten, zoals urenlang voor een beeldscherm, verhoogt het risico op rug- of nekklachten.

 

Lichaamsbeweging is de beste preventieve maatregel tegen nek- en rugpijn. Strek vaak wanneer je niet aan je bureau zit. Hieronder staan enkele basisoefeningen voor de nek en nekstrekkingen die kunnen helpen bij het verlichten van milde pijn. Veel van deze hulpmiddelen kunnen ook op het werk worden gebruikt om nekpijn te verlichten.

 

Glijden

 

Houd je nek rechtop. Beweeg je kin zachtjes naar voren en naar achteren in een half liggende positie. Keer terug naar de beginpositie na 5 seconden. Herhaal dit tien keer.

 

Rekken

 

Dit is één van de populairste oefeningen tegen spanning in de nek. Draai je hoofd langzaam naar achteren en omhoog, zonder je rug te buigen. Houd de positie 5 seconden vast. Keer dan terug naar de beginpositie. Deze oefening is geweldig om je nek te rekken op het werk.

 

Draaien

 

Begin met recht vooruit te kijken. Kantel je hoofd een beetje naar links. Keer terug naar de beginpositie na 10 seconden. Verplaats dan zachtjes je blik naar de andere kant. Blijf in deze houding voor een totaal van 10 seconden. Keer terug naar je oorspronkelijke positie. Herhaal 10 maal. Deze oefening is geweldig voor op het werk, vooral als je de beste bureaustoel hebt met een hoge rugleuning om je hoofd gedurende lange tijd in een vaste positie te houden, zoals bij het werken achter de computer. Om nekproblemen te voorkomen, moet je deze oefening elk half uur herhalen.

 

Zijwaartse rotatie

 

Begin met recht voor je uit te staren. Buig je hoofd langzaam naar links. Gebruik de spieren in je ruggengraat om je linkerhand ter ondersteuning in te drukken. Keer terug naar de beginpositie na 5 seconden. Beweeg je hoofd dan zachtjes naar de andere kant. Houd de positie 5 seconden vast. Keer terug naar je oorspronkelijke positie. Herhaal 10 maal.

 

Schouders ophalen

 

Begin deze oefening om de nek te ontlasten door recht vooruit te kijken. Hef beide schouders iets op. Keer terug naar de beginpositie na 5 seconden. Doe tien rondjes. Dit is een uitstekende oefening voor op je werkplek, vooral als je je nek lange tijd in een vaste positie moet houden, zoals bij het werken achter een computer. Om nekproblemen te voorkomen, moet je deze oefening elk half uur herhalen.

 

Tot het maximum strekken

 

Laat je hoofd voorover op je schouder zakken terwijl je in de juiste houding op je bureaustoel met gemiddelde rugleuning zit. Je kunt je hand gebruiken om meer druk uit te oefenen, zoals je op de foto kunt zien. Je kunt ook je niet-dominante hand gebruiken om je aan de stoel vast te houden. Houd de oefening 30 seconden vast en herhaal hem dan drie keer.

 

Vergeet niet dat Autonomous momenteel uitzonderlijke besparingen aanbiedt via zijn Aankoopprogramma voor Werknemers, speciaal ontwikkeld voor werknemers die zich altijd al luxe meubilair hebben willen veroorloven, zoals een staand bureau (Q8) of een ergonomische stoel (BS8) om nek- en schouderklachten te verlichten, tegen een redelijke prijs.