Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Motiverende kleuren voor je werkomgeving

22 juni 2022

Om de productiviteit en het enthousiasme op de werkplek te verhogen, kunnen bedrijven verschillende methoden gebruiken. Een mooi voorbeeld zijn de principes van de kleurenpsychologie; deze kunnen werknemers aanmoedigen en beïnvloeden. Een goed begrip van motiverende kleuren en de psychologie achter deze theorie kan je helpen beslissen welke kleur je wilt gebruiken voor je kantoor, bedrijf of werkruimte. In dit artikel gaan we in op de voordelen van kleurenpsychologie op de werkplek en geven we een lijst van acht motiverende kleuren, zodat je kunt beslissen welke kleur geschikt is voor je bedrijf.

 

Wat zijn de voordelen van kleurenpsychologie op de werkplek?

 

Het integreren van kleurenpsychologische principes in de werkomgeving kan gunstig zijn voor bedrijven en organisaties, omdat kleuren de stemming en efficiëntie van werknemers kunnen beïnvloeden. Trends, culturele normen en persoonlijke ervaringen kunnen van invloed zijn op hoe mensen bepaalde kleuren waarnemen en erop reageren. Sommige psychologen en academische onderzoekers merken echter patronen op in de manier waarop mensen reageren op verschillende kleuren, vooral op de werkplek. Enkele voordelen van kleurenpsychologie op de werkplek zijn:

 

 

  • Verhoging van de productiviteit: Afhankelijk van de bedrijfstak kunnen bepaalde kleuren ervoor zorgen dat professionals hun taken sneller afronden omdat ze zich beter kunnen concentreren en positief blijven.
  • Voorkomen van verveling: Bepaalde kleuren hebben een bijzonder stimulerend effect op de menselijke hersenen. Dat betekent dat ze gevoelens van verveling of burn-out kunnen voorkomen, wat professionals kan helpen betrokken en gemotiveerd te blijven.
  • Kalmte bewaren: Bij sommige taken kunnen werknemers zich overweldigd voelen. Rustgevende kleuren kunnen werknemers helpen ontspannen en vol vertrouwen te blijven, zelfs wanneer ze belangrijke zakelijke beslissingen moeten nemen of een deadline moeten halen.

 

Motiverende kleuren voor een aantrekkelijke werkruimte

 

Terwijl sommige kleuren positieve of stimulerende emotionele reacties oproepen, kunnen andere kleuren een gevoel van kalmte en concentratie opwekken. Kennis van de potentiële voordelen en effecten van verschillende kleuren in verschillende sectoren en beroepscontexten kan je helpen beslissen welke kleur je in je eigen werkruimte wilt integreren. Hier volgt een lijst van acht motiverende kleuren die kunnen zorgen voor een boeiende werkplek.

 

1. Rood

 

Sommige psychologen associëren de kleur rood met veel energie, kracht en lichamelijkheid. Sommige professionals vinden deze kleur stimulerend of energiek. Dat maakt rood goed geschikt voor werkomgevingen met een hoog tempo of die fysieke inspanning vereisen. Deze kleur kan de alertheid en efficiëntie van de werknemers helpen verhogen. Als je bedrijf in de voedingssector zit, kan deze opvallende kleur de verkoop stimuleren. Gaan de klanten het product meer gebruiken, dan leidt dit weer tot de noodzaak de productiesnelheid te verhogen.

 

Ondernemers kunnen overwegen verschillende delen van hun kantoor of winkel rood te verven om de mentale en fysieke energie en het uithoudingsvermogen van hun werknemers te stimuleren. Je kunt nog op andere manieren rode accenten of meubilair in je kantoor of werkruimte brengen. 

  • Een accentmuur: één enkel element volstaat over het algemeen. Te veel rood zou op den duur contraproductief werken.
  • Belangrijke informatie laten opvallen: Rood is een kleur die de aandacht trekt en kan helpen de aandacht te vestigen op subtiele details. Managers kunnen hun personeel aanmoedigen deze kleur te gebruiken om belangrijke punten op papieren of in een projectplan te benadrukken.

 

2. Geel

 

Geel bevordert enthousiasme, positiviteit en mentale helderheid, waardoor het een goede keuze is als kleur op de werkplek. Deze kleur kan creativiteit en besluitvaardigheid bevorderen en tegelijkertijd een verkwikkende sfeer scheppen. Dit betekent dat het de productiviteit kan verhogen door de stemming en de vooruitzichten van de werknemers te beïnvloeden. Sommige psychologen hebben ontdekt dat geel het geheugen, het gevoel van eigenwaarde en het optimisme kan stimuleren.

 

Als je bedrijf in een creatieve sector zit waar samenwerking en het delen van ideeën belangrijk is, overweeg dan deze kleur. Ze zal niet alleen innovatie aanmoedigen, maar ook je werknemers tevreden houden en openstellen voor feedback. Als je een ondernemer of innovator bent, kan geel je helpen nieuwe inspiratie te vinden of optimistisch te blijven over je zakelijke inspanningen. Geel kan een aantrekkelijke kleur zijn die, in kleine doses, om de efficiëntie op de werkplek te verhogen zonder de werknemers te overprikkelen of te overweldigen.

 

Hier zijn enkele manieren om geel op de werkplek te gebruiken.

  • Verse bloemen kopen: Bloemen en planten met gele bladeren kunnen het kantoor opvrolijken en de kleur geel op natuurlijke wijze integreren.
  • Integreer creatieve inrichtingsaccessoires: Overweeg om geel te combineren met bijvoorbeeld kaarsen of bureaulampen. Aangezien geel helder en opvallend kan zijn, kunnen zelfs kleine hoeveelheden van deze kleur een grote impact hebben.

 

3. Blauw

 

Psychologen hebben ontdekt dat blauw gevoelens van kalmte en sereniteit bevordert, maar ook de geest kan stimuleren. Dit betekent dat de kleur blauw een positief effect kan hebben op werkplekken waar werknemers technische projecten of intellectuele taken uitvoeren. Deze combinatie van mentale verkwikking en kalme gevoelens kan het aanpassingsvermogen in bepaalde werkomgevingen bevorderen. Blauw kan een positief effect hebben op de focus en concentratie, wat professionals kan helpen betrokken te blijven bij hun taken.

 

Je kunt blauw in je werkomgeving integreren als je verantwoordelijk bent voor administratieve taken of projecten die een hoge mate van concentratie vereisen. Hier zijn enkele manieren waarop je blauw op je werkplek kunt gebruiken.

  • Verf de deur van de manager: De kleur blauw kan ook gevoelens van betrouwbaarheid of vertrouwen oproepen. Het kan dus een goed idee zijn om de deur van de manager of een muur in zijn kantoor blauw te verven. Dit kan bij het personeel gevoelens van betrouwbaarheid en vertrouwen oproepen.
  • Zet meubels in de kijker: Een andere manier om blauw in de werkomgeving te brengen zijn blauwe bankkussens in lobby's of wachtkamers, of blauw meubilair voor werknemers.

 

Kom later terug naar onze blog om meer te leren over kleuren en hun invloed op onze werkomgeving.