Gratis bezorging in NL en BE
10% sitewide kortingscode: KONING
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Met de baas goed overweg kunnen - Zonder te slijmen

13 juni 2022

Als je het goed kunt vinden met de leidinggevende, maakt dat je werk als werknemer meestal een stuk aangenamer. Vooral als je later in je carrière hogerop wilt, kan een goede relatie met je baas de doorslag geven om promotie te maken. Maar het kan ook een negatief effect hebben op je baas, wanneer je te nadrukkelijk probeert een positieve band te creëren - het lijkt dan net alsof je enkel geïnteresseerd bent vanwege je carrière. Eerlijkheid en ongedwongenheid zijn daarom de belangrijkste uitgangspunten voor een goede relatie met je baas. 

 

Zoek gemeenschappelijke interesses

 

Je hoeft niet meteen bevriend te raken met de baas, als je een positieve indruk wilt maken op die persoon. Het kan echter nuttig zijn om een geringe persoonlijke connectie te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens de lunchpauze samen in de kantine te eten, een praatje te maken en over jezelf te vertellen. Als dit resulteert in een connectie door gemeenschappelijke interesses, dan zal je baas hier waarschijnlijk op ingaan. Je kunt hem of haar ook vragen stellen om mogelijke raakvlakken te vinden. Als je bijvoorbeeld van sport houdt en diverse sporten beoefent, kun je de persoon vragen welke sporten hij of zij beoefent. Liefde voor muziek, mogelijke opvattingen over actuele onderwerpen of de achtergrond van de persoon kunnen ook aanleiding geven tot allerlei gesprekken en misschien ook tot gezamenlijke activiteiten in je vrije tijd. 

 

Als je privé informatie over jezelf geeft, moet je oppassen niet té overdadig te zijn, want de baas heeft vaak veel te doen en dus maar weinig tijd voor elk individu. Je kunt je baas echter ook een compliment geven, zolang het op een natuurlijke manier gaat. Complimenten moet je niet zomaar geven, alleen als je het echt meent. De persoon die het compliment krijgt, merkt vaak het verschil. 

 

Bovendien werkt het niet om zogenaamd belangstelling te hebben, want ook dat zal vroeg of laat worden opgemerkt. Als je helemaal geen gemeenschappelijke interesses vindt die jullie verenigen, kun je nog steeds met belangstelling naar de verhalen van de persoon luisteren en vragen stellen als je nog niet veel over de hobby weet.

 

Spiegel het gedrag van je baas

 

Natuurlijk moet je de baas niet compleet imiteren wanneer je hem ziet. Als je echter bepaalde gewoonten kent die hij telkens herhaalt, is het waarschijnlijk dat hij deze ook bij andere mensen wil zien. Deze gedragingen omvatten bijvoorbeeld persoonlijk spreken in plaats van telefoneren of het protocol waarin de baas met zijn medewerkers communiceert. Als je baas bijvoorbeeld altijd op een erg amicale manier praat, kun je eens proberen of dat goed valt bij je baas. Het voornaamste is om te observeren.

 

Voldoen aan de fundamentele eisen van het werk

 

Om goed met je baas te kunnen opschieten, hoef je geen duizenden overuren te maken. In plaats daarvan moet je ervoor zorgen dat je eerst de basisvereisten onder de knie krijgt, want anders zul je snel negatief overkomen bij je baas. Deze eisen betreffen onder meer punctualiteit, een ordelijke werkplek en het respecteren van deadlines. Fouten maken of grenzen stellen aan de werktijd zijn lang niet altijd negatief. Gaat dit echter hand in hand met onaangekondigd overschrijden van deadlines en verdwalen in chaos, dan verdien je al snel meer minpunten dan pluspunten. 

 

Daarnaast is het nuttig om de bedrijfsfilosofie te weerspiegelen. Enerzijds gaat het daarbij om de interne waarden die moeten worden uitgedragen, maar ook het externe imago is belangrijk om de klanten deze filosofie te tonen. Dit ziet men vooral terug in de kledingstijl en persoonlijke hygiëne.

 

Meer dan alleen samenwerken

 

Als je je positief wilt onderscheiden door je manier van werken, is het al voldoende om op soms meer initiatief te laten zien en dus vrijwillig taken op je te nemen als je nog tijd over hebt. Suggesties aandragen en creatieve ideeën uiten, maar ook opbouwende kritiek aanvaarden en in de praktijk brengen, kan ook vruchten afwerpen. Dus niet blindelings je baas in alles gehoorzamen of de kudde volgen. Als je een eigen mening hebt, moet je die ook met argumenten verdedigen en erachter staan. Dit geldt niet alleen voor afzonderlijke projecten, maar ook voor de onderneming in het algemeen. Als je bijvoorbeeld denkt dat in hoogte verstelbare bureaus een verbetering voor het bedrijf zouden zijn, dan is het de moeite waard om dit standpunt ten overstaan van je baas uit te dragen. Met name als je van tevoren wat onderzoek doet en bijvoorbeeld de kosten berekent, neemt dit de manager veel werk uit handen en is hij eerder geneigd deze suggestie uit te voeren. Tegelijkertijd blijft het initiatief hangen en heeft hij een positief beeld door de steun die jij hem geeft. 

 

Terwijl je dit allemaal doet, is het echter belangrijk dat je je grenzen respecteert en niets belooft wat je achteraf niet wilt of kunt waarmaken.

 

Blijf niettemin een teamspeler

 

Als je zo graag je baas tevreden wilt stellen dat je de collegialiteit vergeet en over je collega's heen walst, kan dat al snel negatieve gevolgen hebben. Binnen het team maak je dan snel vijanden en krijg je een reputatie als slijmbal. Het ideale doel zou moeten zijn om met iedereen in het bedrijf goed overweg te kunnen, zodat je goed en constructief kunt samenwerken, ongeacht de persoon. 

 

Betrek je collega's erbij en help hen wanneer ze het te druk hebben of hulp nodig hebben. Als je baas dit merkt, kan dit ook positief uitwerken op hem of haar.