Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Ergonomie of esthetiek: wat is belangrijker?

08 augustus 2022

Als het gaat om kantoorontwerp, speelt esthetiek een integrale rol, omdat het draait om het idee om de werkruimte er aangenamer uit te laten zien. Er is immers een positieve correlatie tussen werken in een esthetisch aantrekkelijke ruimte en productiviteit. Maar hoe zit het met ergonomie? Het is het proces van het ontwerpen of inrichten van werkplekken en systemen op een manier die past bij de mensen die ze gebruiken, zodat ze comfortabeler en productiever kunnen werken. Is ergonomie ook belangrijk? Is ergonomie net zo belangrijk als esthetiek? Wat is belangrijker?

Laten we zowel ergonomie als esthetiek eens nader bekijken en de relevantie van elk op een werkplek begrijpen om het antwoord te vinden dat belangrijker is.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is per definitie het proces van het ontwerpen of inrichten van werkplekken en systemen op een manier die past bij de mensen die ze gebruiken. Het grotere idee achter ergonomie is om werkruimtes comfortabeler te maken voor de gebruikers, zodat hun productiviteit toeneemt, waardoor uiteindelijk de winstgevendheid van het bedrijf toeneemt.

Wanneer mensen over het algemeen over ergonomie horen, denken ze aan elementen zoals kantoormeubilair die erop gericht zijn de werkomgeving comfortabeler te maken voor de werknemers. Ergonomie is echter een breder veld dat tot doel heeft meer te leren over menselijke beperkingen en vaardigheden en dit leren toe te passen om de menselijke interactie met producten, systemen en de grotere omgeving, inclusief de werkomgeving, te verbeteren.

Daarom kan ergonomie op grote schaal worden toegepast op alle aspecten van ontwerp, inclusief het ontwerp van werkplekken, huizen en recreatieve omgevingen. Het primaire doel van ergonomie is immers om werkplekken en omgevingen te verbeteren om het risico op letsel of schade te verminderen.

Ergonomie is een steeds groter wordend veld omdat naarmate de technologie evolueert, er een constante behoefte is om ervoor te zorgen dat het menselijk lichaam effectief samenwerkt met systemen en processen, zodat ze het natuurlijke ontwerp van het lichaam niet schaden. Denk bijvoorbeeld aan de overgang van desktopcomputers naar laptops, waardoor de ergonomie moet veranderen, zodat het menselijk lichaam beter kan communiceren met laptops zonder de natuurlijke uitlijning van het menselijk lichaam te beschadigen.

Wat is esthetiek?

Esthetiek is een ander integraal aspect van design dat draait om het idee om een product er goed uit te laten zien en voelen. In de eerste plaats definieert het de aangename kwaliteiten van een product of systeem met betrekking tot het ontwerp. Omdat de eerste indruk van een product of systeem visueel is, maakt de esthetiek erg belangrijk. Het omvat factoren zoals kleur, patroon, textuur, vorm, balans, schaal en visueel gewicht.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, gaat esthetiek niet alleen over wat we zien. Het wordt eerder geassocieerd met wat mooi lijkt wanneer mensen vertrouwen op hun gezichtsvermogen. Dus in wezen omvat esthetiek alles wat overeenkomt met bepaalde parameters van hoe we schoonheid definiëren. Hoewel sommige vormen van waardering voor schoonheid voortkomen uit culturele ervaringen, zijn andere gebaseerd op fysiologie en het gebruik van licht en schaduw, en dat is alles wat ontwerpers gebruiken om de bruikbaarheid en aantrekkelijkheid van hun ontwerpen voor mensen aan te vullen.

Waarom is ergonomie belangrijk?

Gezien de definitie van ergonomie is het een verplicht veld dat een cruciale rol speelt op de werkplek en voor de grotere bevolking.

In werkruimten en organisaties dient ergonomie als een tijdbesparende techniek die direct verband houdt met het comfortabeler maken van de werkervaring voor de werknemers. Als gevolg hiervan ervaren werknemers een toename van de productiviteit als wanneer ze comfortabel werken; er is een verbeterde focus die helpt de werkuren te verminderen.

Bovendien is er ook een verminderd risico op letsel op de werkplek, wat vermoeidheid en bijbehorend ziekteverzuim vermindert, wat ook positief bijdraagt aan een verhoogde productiviteit van werknemers.

Ergonomie speelt dus een integrale rol op werkplekken. Het doel is om veilige, comfortabele en productieve werkplekken te creëren door menselijke vaardigheden en beperkingen te integreren in de ontwerpaspecten van een werkruimte.

Het belang van ergonomie is echter niet beperkt tot werkplekken. Ergonomie is een even belangrijk aandachtspunt voor de grotere bevolking. Het aantal ouderen in de VS zal naar verwachting toenemen van 16,9% in 2020 tot 21,4% in 2050. Met de veranderende demografie van de bevolking zal er een noodzaak zijn om het bestaande ontwerp van apparatuur, diensten en systemen opnieuw te bekijken, zodat aan de veranderende behoeften van de vergrijzende bevolking kan worden voldaan, wat aantoont dat ergonomie een integrale rol speelt bij het gemakkelijk maken van het leven, zowel binnen als buiten de werkplek.

Waarom is esthetiek belangrijk?

Als je kijkt naar de definitie van esthetiek, is het een element van ontwerp dat gerelateerd is aan de studie van kunst. Esthetiek is in essentie de studie van schoonheid en kunst en wat het bevat. Het idee is integraal omdat het zich verdiept in antwoorden zoals wat schoonheid is en hoe we kunnen vertrouwen op de aspecten van schoonheid om de visuele aantrekkingskracht van elk object of ruimte te verbeteren.

Esthetiek speelt daarom een cruciale rol bij het ontwerpen van de werkplek en bij het ontwerp van alle andere structuren en systemen in het leven. In een werkomgeving dient esthetiek als een hulpmiddel voor tijdbeheer. Wanneer werknemers in een esthetisch aantrekkelijke werkruimte werken, verbetert dit hun focus. Bovendien, op een emotioneel niveau, verhoogt het werken in een esthetisch aangename werkruimte gevoelens van geluk en rust en stelt het mensen in staat om beter contact te maken met hun omgeving. Daarom speelt esthetiek een integrale rol bij het verhogen van de productiviteit, wat zich vertaalt in een betere winstgevendheid voor de organisatie.

Ook esthetiek speelt een belangrijke rol buiten de werkruimte. Of het nu uw huis is of andere mensen die u bezoekt voor ontspanning, als het esthetisch aantrekkelijk is, kunt u alleen genieten van een verbeterde ervaring die de tevredenheid en het geluk verhoogt. Daarom verbetert esthetisch zijn je geluk en algehele tevredenheid met het leven.

Ergonomie en esthetiek: wat is belangrijker?

Zowel ergonomie als esthetiek zijn belangrijk in een werkomgeving. Beide dienen als een indirecte tijdmanagementtechniek, omdat beide zich richten op verschillende aspecten van het handiger maken van de werkomgeving voor werknemers.

Ergonomie richt zich op het verbeteren van de werkervaring door de interactie met gereedschappen en systemen comfortabeler te maken. Ergonomische bureaustoelen en andere ergonomische meubels zoals sta-bureaus maken de werkervaring bijvoorbeeld comfortabeler voor werknemers. Wanneer werknemers zich meer op hun gemak voelen met de werkregeling, verbetert dit hun focus, wat zich vertaalt in een betere productiviteit en resultaten voor de organisatie.

Evenzo richt esthetiek zich op het aangenamer maken van de werkruimte voor de werknemers, en alleen wanneer werknemers in een visueel aantrekkelijke omgeving werken, zullen ze in staat zijn om betere resultaten te produceren.

Aangezien ergonomie en esthetiek een vergelijkbare rol spelen, is de hamvraag wat belangrijker is?

Het antwoord is beide.

Zowel ergonomie als esthetiek zijn een integraal onderdeel van werkomgevingen en daarbuiten. Het is belangrijk voor de werknemers om te werken in een comfortabele omgeving waar interactie met mensen, producten en systemen handig is. Bovendien is het voor medewerkers net zo belangrijk om in een visueel prettige setting te werken, zodat ze het resultaat kunnen genereren dat van hen wordt verwacht. De sleutel is echter om zowel ergonomie als esthetiek in een werkomgeving in evenwicht te brengen.

Een ergonomisch werkstation instellen

In de loop der jaren zijn de werkstations geëvolueerd van het gebruik voor schrijven en notities maken naar het accommoderen van pc's en laptops. Met de veranderende technologie en de behoeften van werknemers is een traditioneel bureau echter niet altijd de handigste werkplekoplossing. Een in hoogte verstelbaar stabureau wordt een steeds populairder alternatief voor traditionele werkplekken, omdat het u in staat stelt om op uw gemak van positie te wisselen van zittend naar staand en vice versa.

Bovendien is het essentieel om te kiezen voor de juiste plaatsing en kanteling van het scherm en een ergonomische bureaustoel te gebruiken om het comfort tijdens het werken te maximaliseren.

Uw werkruimte inrichten

Omdat esthetiek een integraal aspect is van het inrichten van een werkruimte, is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin u concentratie en focus kunt behouden tijdens het werken. Zorg ervoor dat de verlichting, kleur van de muren, vloeren en accessoires die u gebruikt om uw werkruimte te versieren, goed bij elkaar passen en een esthetisch aantrekkelijke combinatie vormen.

Een balans tussen esthetiek en ergonomie in uw kantoormeubilair

Als het gaat om het creëren van een ergonomische en esthetische werkruimte, kan het kiezen van kantoormeubilair een uitdaging zijn. Het is echter belangrijk om zowel esthetiek als ergonomie in uw kantoormeubilair in evenwicht te brengen om de taak voor u gemakkelijker te maken.

Bij Flexispot vindt u kantoormeubilair dat ergonomisch is ontworpen om het comfort voor de werknemers te maximaliseren en esthetisch aantrekkelijk is, zodat u een visueel aantrekkelijke en functionele werkruimte kunt creëren. Van ergonomische bureaustoelen tot sta-bureaus en in hoogte verstelbare sta-bureaus, Flexispot biedt kantoormeubilair en accessoires die zijn ontworpen om u een ultieme werkervaring te geven en tegelijkertijd aantrekkelijk te maken voor uw werkruimte.

Bezoek onze website vandaag nog voor meer informatie over in hoogte verstelbare stabureaus, ergonomische bureaustoelen en andere werkplekgerelateerde accessoires.