Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Laat je kind nog gezonder opgroeien

09 juni 2022

De voorbije decennia hebben we een ongelooflijke medische vooruitgang gemaakt. Toch wordt onze samenleving steeds ongezonder. Dit komt niet alleen omdat we als volwassenen in het dagelijkse leven met grote uitdagingen geconfronteerd worden. Eigenlijk groeien de meesten van ons als kind al ongezond op. Dit draagt massaal bij aan de vele gezondheidsproblemen die we als Nederlandse volwassenen ervaren. Allergieën, gewrichtspijnen, oogproblemen en andere ziekten worden bijvoorbeeld vaak veroorzaakt door slechte gezondheidszorg in de kindertijd.    

 

Precies daarom willen we in dit artikel uitleggen hoe je je kind kunt helpen gezonder op te groeien. Niet alleen zal het gelukkiger zijn, maar je legt ook de basis voor zijn of haar gezondheid op volwassen leeftijd. Veel plezier met deze gids!

 

Het belangrijkste voor kinderen

 

Een aantal factoren kunnen een grote invloed hebben op de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Maar je mag zeker ook niet uit het oog verliezen dat je kind zich emotioneel en mentaal goed moet voelen. Als het niet op alle gebieden 100% gezond opgroeit, dan is alles zinloos.  

 

Verschillende elementen spelen dus een rol. Je kind mag bijvoorbeeld niet worden blootgesteld aan te veel stress en prestatiedruk. Dit betekent natuurlijk niet dat het niet uitmaakt welke schoolcijfers het haalt, maar deze mogen de relatie tussen jullie beiden niet bepalen.  

 

Bovendien moet je kind weten dat het altijd open en eerlijk met je kan praten, ook als het vindt dat het een fout heeft gemaakt! Ten eerste krijgt het daardoor een veilig gevoel bij je en leert het het belang van open communicatie. Ten tweede mag je kind zich nooit bedreigd of onveilig voelen.   

 

Bovendien moeten kinderen de kans krijgen zich voldoende te ontwikkelen. Bijvoorbeeld doordat ze kennis kunnen maken met nieuwe vrienden, omgevingen en hobby's. Moedig je zoon of dochter aan om zoveel mogelijk dingen te proberen. En als hij of zij een leuke hobby vindt moet jij hier als motivator optreden, zelfs als je het niet zo fijn vindt dat hij of zij liever schildert dan aan sport doet. 

 

Gezond meubilair

 

Ergonomisch meubilair behoort nu tot de standaarduitrusting van bijna elk kantoor. Want zoals iedereen weet, is een verkeerde zithouding één van de grootste gezondheidsrisico's voor volwassenen. Maar wat waar is voor ons, is nog meer waar voor onze kinderen. Zolang je nog in de groei bent, kan een ongezonde zithouding namelijk een enorm negatief effect hebben op je lichamelijke ontwikkeling.  

 

En zelfs als je kind het grootste deel van zijn vrije tijd buiten doorbrengt, zorgen huiswerk en studeren ervoor dat het veel zit. Ergonomisch meubilair is daarom niet alleen van groot belang voor ouders maar ook voor hun kroost.  

 

Het begint met een ergonomische stoel voor kinderen. Het speciale ontwerp van zo'n stoel is gebaseerd op de natuurlijke vorm van de wervelkolom en bevordert en ondersteunt daardoor een ergonomische zithouding. Bovendien garanderen het dikke zitkussen en de vele verstelmogelijkheden dat je kind in elke situatie comfortabel en gezond zit.  

 

Bijna even belangrijk is een zit-stabureau voor kinderen. Want gezond zitten is pas echt mogelijk als het bureau ook precies aan de grootte en behoeften van je kind kan worden aangepast. Bijzonder praktisch: alle FlexiSpot-bureaus zijn zo ver in hoogte verstelbaar dat ze bruikbaar blijven voor kinderen tot op tienerleeftijd! 

 

De juiste voeding

 

Gezonde voeding is voor kinderen nog meer cruciaal dan voor volwassenen. Een degelijk dieet voorkomt namelijk niet alleen zwaarlijvigheid, maar vermindert later ook het risico op allergieën, diabetes, hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten. In principe gelden voor kinderen dezelfde regels als voor een gezonde voeding voor volwassenen.  

 

Op twee bepalende factoren willen we nader ingaan. De eerste daarvan gaat over suiker. Laat je kind zo weinig mogelijk suiker eten. Niet alleen is het uiterst ongezond, maar het werkt zelfs verslavend. Hoe meer ze ervan eten, hoe moeilijker het voor hen is om het op te geven wanneer ze groot zijn.  

 

Bij de tweede factor gaat het om bewerkt voedsel. Ook dit moet je zoveel mogelijk binnen een limiet houden. De chemische stoffen en voedingsadditieven in deze producten blijken namelijk verantwoordelijk te zijn voor een hoger risico op kanker, allergieën en stofwisselingsziekten. Zoveel te meer vers voedsel je kind eet, hoe beter! 

 

Zorg voor voldoende beweging 

 

Het is geen geheim meer dat voldoende beweging vereiste nummer 1 is voor een gezond leven. De regel is simpel: wie voldoende aan beweging doet, wint daar levensjaren mee. Bovendien heb je beweging en sport nodig om voldoende calorieën te verbranden, en om gewrichten, spieren en pezen te versterken.  

 

Zoveel te vroeger je kind begint met in beweging blijven, des te gezonder zal het zich ontwikkelen. Trouwens, sport en beweging zorgen ook voor de goede ontwikkeling van de motoriek. Laat je vooral buiten in de frisse lucht spelen. Zo leert het een nieuwe omgeving kennen, wat zijn of haar zelfvertrouwen zal doen groeien.  

 

Studies hebben ook aangetoond dat de ogen van kinderen zich alleen goed kunnen ontwikkelen als ze veel tijd in de frisse lucht doorbrengen en de kans krijgen om in de verte te kijken. Fixatie op dingen zoals boeken of een computerscherm op korte afstand kan leiden tot bijziendheid. Dit is niet langer een obsessie van bezorgde ouders, maar een feit dat door medische studies is bewezen. 

 

Onze conclusie over gezond opgroeien

 

Als je er een prioriteit van maakt om je kind gezond te laten opgroeien, leg je de basis voor een gezond, succesvol en gelukkig leven. Zoals eerder gezegd, is het belangrijkste dat je kind emotioneel en mentaal in orde is. Is dit niet het geval, dan zullen alle andere maatregelen geen nut hebben.  

 

Om de gezondheid van je kind dus te optimaliseren, moet je er dus voor zorgen dat het gezond eet. Lichaamsbeweging is ook uiterst belangrijk, vooral in de frisse lucht. Bovendien is voor het huiswerk en de studies ergonomisch meubilair essentieel.