Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hulpmiddelen voor een ergonomische werkplek

23 augustus 2022

Er zijn veel zaken die kunnen bijdragen aan een ergonomische werkplek. Hoewel sommige mensen hier nog altijd het belang van onderschatten, kun je er op den duur alleen maar plezier van hebben. Wanneer een werkplek niet zo ergonomisch mogelijk is ingericht, kan dit na verloop van tijd allerlei nare klachten opleveren. Denk aan pijn aan gewrichten zoals de schouders, de nek en de rug. Daarbij is dit alles helemaal niet zo moeilijk te voorkomen. Met een paar goede accessoires en aanpassingen kan een werkplek binnen de kortste keren helemaal ergonomisch zijn afgesteld. Lees hieronder hoe je dit op de beste manier kunt gaan doen.

Een goede muis

Met een ergonomische muis kun je onder andere klachten aan je pols weten te voorkomen. Misschien dat we het lang niet altijd doorhebben, maar vaak klikken we tot wel duizenden keren per dag op onze muis. Er is nauwelijks een beweging die we zoveel maken. Als deze dus op de verkeerde manier wordt gedaan, is het logisch dat dit klachten op kan gaan leveren. En hoewel een ergonomische muis in het begin best wel even wennen kan zijn, zul je na een tijdje niets anders meer willen. Probeer het daarom zeker een keer uit en ontdek hoeveel lekkerder dit werkt.

Zit sta bureau

Net als een goede muis kan een zit sta bureau je enorm helpen om gedurende de werkdag de juiste houding aan te nemen. De verleiding is vaak groot om geruime tijd achter elkaar te zitten, zeker als je het druk hebt. Maar met een zit sta bureau kun je een aantal keren per dag even gaan staan en gewoon op dezelfde manier doorwerken. Vandaar dat dit soort bureaus de laatste tijd erg populair zijn geworden voor iedereen die een zittend beroep heeft. Het is dan ook de ideale manier om te zorgen voor wat meer afwisseling in de werkhouding. Let echter wel op dat je niet te lang gaat staan, want ook dit is niet bevorderlijk.

Documenthouder voor juiste kijkhoogte

Bij een ergonomisch ingesteld bureau en een ergonomische werkplek komen heel wat meer dingen kijken dan alleen de normale meubels. Vandaar dat er op een goed bureau tegenwoordig ook een documenthouder te vinden is. Door hiermee de documenten op de juiste plek te plaatsen kunnen er een hoop klachten worden voorkomen. Er wordt zodoende voor gezorgd dat de documenten op dezelfde hoogte worden geplaatst als de monitor, waardoor je minder onnatuurlijke bewegingen met het hoofd hoeft te maken. Daardoor zullen er minder snel klachten voorkomen.

Voetsteun voor onder bureau

Nog een hulpmiddel wat klachten in de schouders of rug kan voorkomen is een voetsteun voor onder het bureau. Het draagt bij aan een betere doorbloeding en doordat er een antislip functie op zit zullen de voeten ook niet zomaar weg kunnen glijden. Daarbij stimuleert het iedereen die er gebruik van maakt om wat vaker af te wisselen qua werkhouding, en dat is tijdens een lange werkdag altijd goed.

Arm- en polssteunen

Een ergonomische muis is een goed hulpmiddel om je polsen en armen te ondersteunen tijdens het werken. Als aanvulling daarop kunnen arm- en polssteunen nog net iets meer helpen. Deze ondersteunen je ook tijdens het typen wanneer je naast je muis veel tijd op het toetsenbord doorbrengt. Bovendien kun je een arm- of polssteun vaak al voor een klein bedrag aanschaffen, terwijl de kwaliteit toch goed is.

Standaard voor laptop of scherm

Door een goede standaard voor je laptop of scherm te nemen ga je automatisch een betere houding aannemen. Het gaat er namelijk om dat deze op de juiste hoogte staat, zodat je niet snel bent geneigd om met je nek de hele dag omhoog of omlaag te gaan zitten. Hier kun je op den duur immers forse problemen mee krijgen, en dat is ten alle tijden beter om te voorkomen. Daarom is een goede standaard waardoor je laptop of scherm altijd op de juiste hoogte staat een goede zet als je jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk in wilt richten.

Tot slot

Nu je exact weet met welke kantooraccessoires en hulpmiddelen een werkplek ergonomisch kan worden ingericht, zal het een stuk makkelijk worden om op een gezonde manier te gaan werken. De meeste werkgevers willen hier overigens maar wat graag bij helpen, en zullen er geen enkel probleem mee hebben om je te ondersteunen, zodat je snel voorzien bent van alles wat je nodig hebt. Denk er gelijk aan dat je niet alleen op kantoor voor een goede werkplek moet zorgen, maar dat dit thuis minstens even belangrijk is. Zeker gezien de grote hoeveelheid werkdagen die veel werknemers vandaag de dag in hun thuiskantoor doorbrengen.