Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Deze muziek op het werk maakt je productiever

14 juli 2022

Welke muziek helpt je dingen gedaan te krijgen en productiever te werken? Waarom voel je je tot bepaalde nummers aangetrokken? Hoe pas je je muziek aan je taak aan? En waarom geldt "Silence is golden" nog altijd?

Talrijke studies hebben bevestigd dat muziek de productiviteit kan verhogen. Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat sommige muzieksoorten motiverender zijn dan andere. De populairste muziek om de productiviteit te verhogen is classic rock, gevolgd door alternative en pop. Hiphop, heavy metal, electronic dance en country blijken daarentegen het meest afleidend te zijn.

Het komt echter op de voorkeuren van het individu aan. Het gaat erom je eigen werkruimte in te richten zodat je je werk zo goed mogelijk kunt doen.

Het voorbeeld van hiphop (rapmuziek) toont aan hoe subjectief het effect van muziek op de individuele luisteraar kan zijn. Terwijl 21,1% het genre omschreef als "productief", waarmee het op de vijfde plaats komt van populairste muziekgenres voor de werkplek, zei 37,7% van de respondenten dat het "afleidend" was, waarmee het tegelijkertijd het minst gewaardeerde was.

De meeste respondenten waren het over één ding eens: muziek geniet de voorkeur boven alle andere achtergrondgeluiden op het werk. 94% van de respondenten zei naar muziek te luisteren op het werk, vergeleken met 42% die naar de radio luistert, 35% die naar podcasts luistert, 25% die naar het nieuws luistert en 15% die naar audioboeken en sport luistert.



De hoofdtelefoon is een standaard werkaccessoire geworden


Door een aantal naar elkaar toe bewegende trends wordt de hoofdtelefoon een standaardaccessoire op de werkplek. Hoewel open kantoren gemakkelijk zijn voor het vastgoedbudget, leiden ze ook tot veel geluidsoverlast. 30% van de respondenten gaf toe dat ze op het werk een hoofdtelefoon vooral gebruiken om achtergrondgeluiden te blokkeren, terwijl 46% zei dat ze hem gebruiken om gesprekken met collega's te vermijden.


Naar muziek luisteren met een hoofdtelefoon kan mensen helpen zich te concentreren en het gevoel te hebben dat ze hun eigen ruimte hebben terwijl ze zich toch op een open werkplek bevinden. Het is tegenwoordig ook heel gemakkelijk om toegang te hebben tot muziek. Meestal is het gratis beschikbaar op je mobiele telefoon of computer. En deze gemakkelijke toegang zou ook een reden kunnen zijn waarom steeds meer mensen de hele dag door naar muziek luisteren.

 

Volgens de studie mag 82,2% van de respondenten op het werk met een hoofdtelefoon naar hun persoonlijke muziek luisteren. Van degenen die op het werk naar één of andere vorm van audio luisteren, luistert ongeveer 42% de hele dag door, 39,5% een paar keer per dag en ongeveer 19% een paar keer per week.

Nostalgie bepaalt de luistergewoonten

 

Volgens de studie kan muziek helpen collega's samen te brengen, maar het kan hen ook uit elkaar drijven. Zo'n 26% van de respondenten beoordeelt zijn collega's op hun muziekvoorkeur, maar 59% van de werknemers en 65% van de werkgevers is van mening dat muziek hen helpt contact te maken met hun collega's.

Er bestaat een zogenaamd "associatief geheugen netwerk". Dus als je herinneringen associeert met een muziekstuk, wordt dat gekoppeld aan geheugenknooppunten en emotionele knooppunten in de hersenen. Muziek die associaties oproept, is zeer krachtig. Geen wonder dat misschien de populairste genres op de werkvloer - zoals classic rock, alternative en palingpop - eigenlijk het meest nostalgisch zijn.

Muziek uit de tijd toen we 20 waren, toen we als mensen actief waren en onze identiteit aan het vormen waren, heeft de sterkste invloed op ons. Het is dus logisch dat de genoemde genres populair zijn en blijven naarmate de bevolking ouder wordt.



De stilte is nog steeds goud waard

Hoewel meer muziek op de werkplek op dit moment een rage is, is stilte de beste manier om je op belangrijke taken te concentreren. Bijna al het wetenschappelijke werk moet in het "stille uur" worden gedaan, aangezien omgevingsfactoren zoals lawaai een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de productiviteit.

 

De juiste playlist voor de juiste taak

 

Wanneer stilte geen optie is, wordt over het algemeen aangeraden het genre af te stemmen op de taak die voorhanden is.


Er zijn bepaalde soorten creatief werk waarbij het niet gaat om gerichte aandacht, maar om creatief zijn in artistieke zin. Het is aangetoond dat een zekere mate van achtergrondlawaai mensen bevrijdt van beperkingen, juist omdat ze een beetje afgeleid zijn.

Werknemers krijgen het advies om bij het samenstellen van een playlist rekening te houden met interne factoren zoals stemming, persoonlijkheidstype en persoonlijke voorkeuren, maar ook externe variabelen zoals de aard van de taak en de werkomgeving.

Stel dat het een saaie taak is, maar dat je erg gestrest bent wanneer je hem aanpakt; dan moet je eerst voor die gemoedstoestand zorgen. Je zou de muziek eerst op je toestand kunnen afstemmen, zodat je in de muziek kunt komen, en dan zou je langzaam muziek moeten kiezen die je toestand in de richting van ontspanning stuurt.

Het onderzoek toont ook aan dat muziek doeltreffend kan zijn bij het bestrijden van slaperigheid en een algemeen negatieve stemming. Daardoor verbeteren de prestaties op het werk. Welk genre je ook kiest, zoek iets met wat meer tempo, melodie en ritme dat veel beweegt, want dat maakt je alerter.