Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

7 beste tips voor het boosten van je productiviteit

06 september 2022

Een hoge productiviteit is soms iets ongrijpbaars. Daar waar je de ene dag het gevoel hebt dat er ontzettend veel uit je handen komt, brengt de volgende dag soms compleet het tegenovergestelde. Wanneer je ook weleens last heb van wisselvalligheid qua productiviteit, is er goed nieuws. Er zijn namelijk verschillende dingen die je kunt doen om op dit vlak te verbeteren. De onderstaande 7 tips zijn in dat opzicht een prima begin. Lees ze daarom goed door en probeer ze dagelijks toe te passen.  

1. Kies duidelijk prioriteiten

Prioriteiten stellen is niet altijd even makkelijk. Er kan een hele lijst worden gemaakt met dingen om te doen, maar dat kan soms ook een beetje overweldigend worden. Daarom is het misschien wel net zo belangrijk om een lijst te maken met wat echt belangrijk is en wat eventueel later ook nog kan gebeuren. Wanneer je er bij de meest belangrijke dingen bovenop zit, zal dat je meer rust geven. Er zijn zelfs speciale schema's die je kunt maken om je te helpen makkelijker prioriteiten te kiezen.

2. Werk op het juiste moment op de dag

Vandaag de dag hebben de meeste mensen veel meer vrijheden bij hun werkgever. Ondanks dat dit natuurlijk niet voor ieder beroep geldt, zijn er erg veel functies die deels thuis of helemaal hybride kunnen worden uitgevoerd. Maar niet alleen is de locatie waarop veel banen worden uitgevoerd tegenwoordig van ondergeschikt belang, ook de momenten waarop gewerkt wordt kunnen vaak grotendeels zelf worden bepaald. Heb je dus een hekel aan vroeg opstaan, of ben je juist een vroege vogel die vaak al om 6 uur in de ochtend klaarwakker is? Dan kun je vaak in overleg met je werkgever je uren hier op aanpassen, zodat je kunt werken wanneer jij het meest productief bent.

3. Beweeg voldoende

Voldoende beweging is voor niemand onbegalbrijk. En hoewel dit er tijdens een drukke werkdag vol met meetings en andere zaken nog weleens bij in kan schieten, is het toch goed om er tijd voor te maken. Dit zal ervoor zorgen dat je jezelf een stuk vitaler voelt, wat uiteindelijk resulteert in een veel hogere productiviteit. Veel bewegen kost dan misschien wat energie, maar het levert nog veel meer op. Daarom zijn er veel werkgevers die tegenwoordig hun personeel alle ruimte geven om te kunnen sporten en bewegen.

4. Las soms een pauze in

Net zoals voldoende bewegen kan het soms ontzettend lastig zijn om je rust te pakken op een dag. Zeker als er nog heel veel moet gebeuren zijn de momenten dat dit kan zeer spaarzaam. Toch is het beter om het wat vaker wel te doen. Door even een kop koffie te gaan halen of tien minuten weg te lopen achter je scherm vandaan, kun je vaak helemaal bijkomen. En zelfs al is het maar voor een korte periode, uiteindelijk zal het je juist helpen om de rest van de dag stukken productiever te kunnen zijn.

5. Gezonde voeding en goed drinken

Deze tip horen we natuurlijk wel vaker, en niet alleen als het om het boosten van de productiviteit gaat. Maar gezonde voeding en gezond drinken kunnen je helpen om vitaler te zijn. Een gezonde levensstijl zal je helpen om scherper te zijn en je beter te kunnen concentreren. Logischerwijs heeft dit een erg positieve invloed op je algehele productiviteit. In dat opzicht is je lichaam net een auto die de juiste brandstof nodig heeft. Wanneer deze niet genoeg wordt gegeven zal het gaan haperen. Zorg daarom goed voor jezelf en kies de juiste voeding voor een betere productiviteit.   

6. Richt je werkplek goed in

Een goed ingerichte werkplek kan enorm helpen met productiever worden. Wanneer je zowel op kantoor als thuis een werkplek hebt die van alle gemakken is voorzien, dan is dit altijd een goede basis om tot betere resultaten te komen op het werk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een goed zit sta bureau zodat je qua houding voldoende af kunt wisselen. Ook andere ergonomische hulpmiddelen zoals een goede muis, bureaustoel en toetsenbord zijn raadzaam. Dit alles zorgt ervoor dat je minder snel last krijgt van diverse klachten en je werk veel beter zult kunnen uitvoeren.

7. Stel de juist doelen

Het vaststellen van duidelijke doelen is lang niet altijd makkelijk. Maar wanneer je hier van tevoren een beetje de tijd voor neemt, dan kan het je productiviteit een enorme boost geven. Neem daarom de avond van tevoren, of dezelfde ochtend voor je werk begint, even de tijd om bepaalde doelen te stellen. Dit kun je eens per dag, maar bijvoorbeeld ook per week. Dit zal je helpen om een werkdag beter in te kunnen delen zodat je meer kunt doen, en de focus kunt leggen op de dingen die echt belangrijk zijn.