Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Internationale Kattendag: De dag waarop het allemaal om katten draait

28 juli 2022

Op 8 augustus 2022 is het Internationale Kattendag. Officieel wordt deze feestdag in het Engels International Cat Day, of World Cat Day genoemd. Inmiddels wordt deze feestdag alweer voor de 21ste keer gevierd. Het is enigszins vergelijkbaar met Dierendag, maar het belangrijkste verschil is dat in dit geval katten centraal staan. Daardoor is het een bijzondere dag voor zowel katten als hun baasjes die inmiddels over de hele wereld wordt gevierd. En het is gelijk een mooie reden om je trouwe huisdier eens extra in het zonnetje te kunnen zetten.

Historie van World Cat Day

De eerste keer dat International Cat Day werd georganiseerd was in 2002. Dit was een initiatief van het International Fund for Animal Welfare, oftewel het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn. Het was in eerste instantie vooral bedoeld om aandacht te vragen voor katten over hele wereld, en mensen bewuster te maken over op welke manieren ze het beste met deze dieren om kunnen gaan. Dit alles met als doel dat katten overal uiteindelijk beter beschermd zullen worden.

Vanaf 2020 is de verantwoordelijkheid van Internationale Kattendag in handen van International Cat Care. Dit is een Britse stichting die zich reeds sinds 1958 inzet voor het welzijn van huiskatten over de hele wereld. Zij doen er alles aan om de leefomstandigheden van katten te verbeteren op zoveel mogelijk plaatsen, net als hun gezondheid. World Cat Day wordt al sinds het begin in 2002 jaarlijks georganiseerd, en is altijd op 8 augustus.

Ieder jaar aandacht voor een ander thema

Om zoveel mogelijk bewustzijn te creëren en daarmee het welzijn van katten te verbeteren, is er ieder jaar een ander thema wat centraal staat. Vorig jaar was er extra aandacht voor de opvoeding van katten en poezen. Volgens de organiserende stichting bleek namelijk dat zo'n 95 procent van alle kattenbezitters er gebaat bij zou zijn wanneer zij hier meer informatie over zouden krijgen.

Dit jaar is de organisatie een samenwerking aangegaan met de bekende illustrator en kunstenaar Lili Chin, die zich in het bijzonder focust op dieren. Er zijn educatieve materialen ontworpen die mensen op weg moeten helpen om katten de juiste middelen te bieden, zodat deze zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid kunnen leven. Met het creëren van twee denkbeeldige soorten katten, wordt mensen op een speelse manier de verschillen tussen deze uiteenlopende types uitgelegd. Zo is de ene een huiskat die vooral binnen leeft, en is de andere een kat die op de straat leeft. Dat beide soorten een totaal andere benadering vragen, wordt in de illustraties duidelijk gemaakt.

De campagne is al vanaf de eerste week van juli begonnen. Op diverse social media platformen wordt er op deze manier extra aandacht gevraagd voor International Cat Day. Dit gebeurd onder andere op Twitter met de hashtags #InternationalCatDay en #BeCatCurious. Bovendien is er speciale aandacht voor 5 belangrijke punten. Deze gaan we hieronder verder bekijken.  

1: Veilige plaatsen

Iedere kat heeft baat bij een aantal plekken in huis om zich veilig te voelen. Daarom worden er meerdere tips gegeven over hoe een huis katvriendelijk kan worden gemaakt, en wat er gedaan kan worden om een nieuwe kitten of kat zo goed mogelijk aan een woning te laten wennen.  

2: Reizen

Wanneer een kat verplaatst moet worden, kan dit heel wat voeten in de aarde hebben. Vaak zijn ze er allesbehalve gek op om in een reismandje naar bijvoorbeeld de dierenarts te gaan. Toch kun je als katteneigenaar een hoop doen om dit wat makkelijker te maken. Denk daarbij aan een reismand van goede kwaliteit die groot genoeg is. Ook kunnen katten leren hierin te gaan zitten, door de reismand op een strategische plaats in huis neer te zetten, en er een comfortabel dekentje en snoepjes in te leggen.

3: Communiceren door middel van geur

Geur is enorm belangrijk voor een kat, en daarom vaak de reden dat ze op nieuwe plekken aardig van slag zijn. Om hun geur te verspreiden beginnen ze vaak met krabben en wrijven ze tegen allerlei oppervlakken aan. Het is juist de bedoeling om dit te stimuleren, al wil je natuurlijk niet dat dit ten koste van al je meubels gebeurd. Kies daarom voor een goede krabpaal, en moedig het gebruik hiervan aan.

4: Toiletteren

Een goede plaats waarop een kat in alle rust de behoefte kan doen mag in huis niet ontbreken. Daarom worden er tips gegeven over wat voor soort kattenbak het beste is, en waar deze het beste kan worden geplaatst. Ook wordt het niet op prijs gesteld wanneer een kattentoilet te dicht in de buurt van het eten en drinken staat, dus zorg ervoor dat ook hier rekening mee wordt gehouden.

5: Jaaggedrag

Dit gedeelte wordt eigenlijk onderverdeeld in twee stukken, namelijk eten en spelen. Dat katten echte jagers zijn merk je met beide activiteiten terug. Zo kunnen tijdens het spelen nogal fel tekeer gaan en de hele kamer op zijn kop zetten. Ook met eten merk je vaak dat ze hun voeding ontzettend snel naar binnen werken, en deze allesbehalve graag willen delen. Op de website van International Cat Care kun je overigens een aantal handige links en infographics vinden met betrekking tot de bovenstaande 5 onderwerpen.