Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe zijn bedden in de loop van de geschiedenis veranderd?

08 augustus 2022

Bedden zijn van stoere planken van hout naar hoogwaardige schuimmatrassen gegaan die nu gemeengoed zijn in de huidige samenleving. Laten we eens nader bekijken hoe bedden in de loop van de tijd zijn veranderd.

Neolithicum

Het eerste object dat we zouden begrijpen en bekijken als een bed dateert van 77.000 jaar geleden, volgens National Geographic. Het bed wordt gevormd uit lagen op lagen plantmateriaal en beslaat 22 vierkante voet met een 12-inch dikke basis. Afgaande op deze cijfers klinkt het alsof dit bed vrij ruim was en ontworpen om het hele gezin te huisvesten! National Geographic is van mening dat bladeren een vorm van folie bieden, die vaak zou worden gewijzigd om te voorkomen dat insecten zich zouden nestelen.

Egypte

Laten we nu vooruitspringen naar het tijdperk van de oude Egyptenaren (3000 voor Christus. tot 1000 voor Christus). Dit ras van mensen was hun tijd ver vooruit - ze hadden verbazingwekkende technologieën ontwikkeld die we zouden herkennen als een doel in de moderne wereld. Denk aan tastbare items zoals tandpasta, oogmake-up en andere verzorgingsartikelen, evenals andere aspecten van het normale leven zoals de geschreven taal!

Egyptenaren zijn ook de uitvinders van het verhoogde platformbed. In plaats van op de grond te slapen, hield dit type bed de slaper van de koude grond die de warmte van het lichaam zou verdampen. Verder zou het ook handig zijn om de slaper uit de buurt te houden van knaagdieren en ander ongedierte.

Egyptische bedden bestonden vaak uit hout en konden worden versierd met edelstenen en metalen. De meest luxueuze bedden die eigendom zijn van de elite van de Egyptische samenleving zouden worden bekroond door wollen kussens en linnen lakens hebben - klinkt me best goed in de oren!

Romeinen

In het oude Egypte waren bedden nog relatief zeldzaam in de lagere klassen (hoewel ze in de loop van de tijd steeds toegankelijker werden). In Rome daarentegen waren ze wijdverspreid en waren ze zelfs te vinden in de huizen van arme Romeinen. De rijkere Romeinse burgers sliepen op bedden van metaal, met metalen steunen die aan elkaar geweven waren in plaats van een enkele plaat hout.

Het bed zou worden bedekt door een veren- of stromatras. De armere plebejers zouden vergelijkbare bedden hebben, dit keer gemaakt van hout en vaak met wol in plaats van veren.

Middeleeuws

Er was veel variatie in de manier waarop een middeleeuws individu zou slapen. Natuurlijk zou dit, net als elke andere periode, in de eerste plaats afhangen van de status en rijkdom van het individu. De rijken sliepen in grote, weelderige en sierlijke houten bedden met gordijnen van fluweel. Het bed zou een houten/ stoffen plafond hebben dat het handelsmerk was: een luifel. Dit typische beeld van een middeleeuws bed is eigenlijk vrij nauwkeurig, hoewel ze niet alledaags zouden zijn en alleen voorbehouden waren aan de rijkste burgers.

De bedden waren gemaakt van zwaar hout en werden, net als de Romeinen en de Egyptenaren, van de grond geheven. Soms werden ze zo ver opgevoed dat er een stap was om erin te klimmen! Middeleeuwse matrassen zouden worden gevuld met veren en lakens van linnen - dus ze zouden heel comfortabel zijn om op te slapen.

Een boer daarentegen had een eenvoudige zak gevuld met hooi op de grond liggen, of ze lagen op een eenvoudig platform bij de haard. Ze hadden waarschijnlijk ook een ruwe wollen deken.

Renaissance

De Renaissance zag weinig ontwikkeling voor de armen, maar de sierlijkheid en weelde van de rijken werd steeds groter en daarom deden hun bedden dat ook.

Het hemelbed dat in de middeleeuwen werd geïntroduceerd, bleef in de renaissance een belangrijke rol spelen in slaapkamers, vaak gedrapeerd in nog fijner fluweel en met een uitschuifsel onder het bed (opbergruimte voor extra beddengoed en kleding).

De luifel van het bed werd verder ontwikkeld om het bed volledig te omhullen op een gordijnachtige manier.  Het matras zou worden ondersteund door touwen, in plaats van een harde houten plank of houten latten. Dit zou niet alleen het slaapoppervlak stabieler maken, maar het zou ook een veel grotere mate van comfort bieden.

Vanwege de overdaadbaarheid van deze bedden waren het vaak familiestukken die van generatie op generatie zouden worden doorgegeven - de zoon die een titel van zijn vader zou erven, zou ook zijn bed erven. Interessant genoeg werd het een belangrijk symbool van het aannemen van de rol van je overleden vader.

18e eeuw

De18e eeuw zag een afzwakking van de weelde en rijkdom van de Renaissance, hoewel dit niet wil zeggen dat de bedden betaalbaar waren.

De bedden zouden van hout zijn gemaakt, vaak met behoud van enkele traditionele kenmerken zoals bedpalen, maar ze zouden niet langer het hele bed inkapselen.

De grootste verandering deze eeuw was echter hoe het bed en de slaapkamer werden behandeld. Voorheen was het bed een brandpunt voor het gezin en de bedienden om in of rond te slapen. In de18e eeuw werd de privacy gecementeerd - met bedienden die elders sliepen en andere familieleden in hun eigen privékamers.

20e eeuw

Tegen de20e eeuw begon het een beetje creatiever te worden in de slaapkamer. Waterbedden werden uitgevonden en zelfs een aantal decennia gepopulariseerd, maar het belangrijkste voor ons was dat de veer- en traagschuimmatrassen werden ontwikkeld. Ze werden goedkoop, populair en toegankelijk voor de massa.

Het klassieke matras dat we ons vandaag voorstellen, dat een boxspringmatras wordt genoemd, werd genormaliseerd. Zowel matrassen als kussens schoten ook omhoog in populariteit, waarbij schuim en katoen de meest voorkomende zijn die beschikbaar zijn.

De moderne tijd

Tegenwoordig kan het nemen van beslissingen over welk type bed te kopen overweldigend en zeer verwarrend zijn. Er is gewoon zoveel om uit te kiezen: binnenveer-, hybride-, latex- en traagschuimbedden zijn er maar een paar.

Er is ook niet één bepaalde stijl of vorm van bed die de markt domineert, met stapelbedden, hoogslapers, futons en elektrische bedden die steeds vaker voorkomen. Met elektrische bedden, zoals de Flexispot Verstelbare Bedbodem, kunt u uw hoofd op en neer leunen met alleen een afstandsbediening! Het is echt het tijdperk van de technologie.

Wat we bedden noemen, heeft zich in de loop der jaren aanzienlijk ontwikkeld, maar het is geruststellend om te weten dat we al meer dan 70.000 jaar allemaal op zoek zijn naar iets comfortabels om ons hoofd op te leggen.