Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hoe vaak moet ik op vakantie gaan?

22 juli 2022

Vakantie is iets waar je veel waarde aan hecht (of zou moeten hechten). Na een intense burn-out en stress op het werk, wil je begrijpelijkerwijs pauze nemen en ontspannen. Helaas beseffen veel mensen niet hoe belangrijk het is om pauze te nemen. 

Jaarlijks twee of meer vakantieperiodes van 5 dagen is een gezonde vuistregel. Zo rust je voldoende uit en kom je verkwikt en productiever terug op het werk.

In dit artikel gaan we dieper in op dit antwoord en geven we je enkele nuttige tips over wanneer je het best op vakantie gaat.

Wanneer is de beste tijd om op vakantie te gaan?

De beste tijd om op vakantie te gaan is in de tussenseizoenen. Dan is het weer het aangenaamst voor toeristen. Bovendien zijn de prijzen van vliegtickets en logies in deze periode niet te hoog en niet te laag.

Een tussenseizoen ligt precies tussen het hoogseizoen en het laagseizoen in. Het is de beste tijd om te ontspannen omdat de prijzen gematigd zijn en je de drukte vermijdt die meestal in het hoogseizoen heerst.

Er zijn nog andere factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je je vakantietijd kiest. Hier zijn enkele van de belangrijkste. 

Ga niet naar een locatie waar laagseizoen heerst

Als je in het buitenland op vakantie bent geweest, heb je misschien een niet zo onbelangrijk probleem opgemerkt: de seizoenen verschillen van plaats tot plaats in de wereld, dus het laagseizoen verschilt ook. Op veel plaatsen is het laagseizoen wanneer het slecht weer is. In deze tijd kan het weer zo slecht worden dat je niet van je verblijf kunt genieten. 

De prijzen voor accommodatie en vliegtickets zijn in deze periode het laagst, maar laat je niet misleiden. De lage prijzen zijn te danken aan minder verkeer en kortere toeristische uren. 

Reizen tijdens deze periode kan een grote verspilling van tijd en geld zijn als het weer je niet aanstaat. Verschillende plaatsen hebben een specifiek laagseizoen, dus zoek uit wat het laagseizoen van je gewenste bestemming is.  

Bedenk of je moet werken of naar school gaan voordat je op reis gaat

Heb je nog werk te doen? Kun je het uitstellen tot je terug bent? Zo niet, probeer de taak dan te delegeren aan andere personeelsleden. Je wilt je toch niet druk maken over het werk dat je moet doen terwijl je op vakantie bent?

Als je studeert, moet je ook je lesrooster controleren voordat je je vakantie plant. Je zult belangrijke examens missen als je weggaat in het midden van het schooljaar. 

Of je nu werkt, studeert of beide doet, zorg eerst voor je verplichtingen. Stel een schema op om je werk te doen en neem je vakantie volgens dat schema.  

Hoe bevordert een vakantie je lichamelijke en geestelijke gezondheid?

Vakantie verbetert je gezondheid door stress te verminderen. Stress kan zich in de loop van de tijd, op het werk en bij dagelijkse activiteiten opstapelen en problemen zoals hoge bloeddruk veroorzaken. Bovendien kan een goede vakantie helpen het serotonine- en dopaminegehalte te optimaliseren, waardoor je je veel beter voelt.

Je vermindert het risico op hartziekten

Hartziekten komen veel voor, en een groot deel van de bevolking loopt het risico ze te krijgen. In Nederland zijn er zo'n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Dat is iets minder dan een tiende van onze volledige bevolking.

Toegegeven, op gebied van comfort heeft een zittende levensstijl zijn charme. Maar langdurige perioden zonder lichamelijke activiteit kunnen je risico op hartaandoeningen verhogen. Gelukkig kunnen regelmatige vakanties je lichaam helpen actiever te worden. Dus gebruik je vakantie om in beweging te komen! Hou je lichaam actief en beweeg ook je geest.

Je hoeft niet bijzonder sportief te zijn om actief te blijven. Zelfs een korte wandeling in de natuur kan een groot verschil maken voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je een plek kunt vinden waar je veilig kunt wandelen, is dat het beste. 

Houd je geestelijke gezondheid stabiel

Neurowetenschappers hebben talrijke studies verricht naar de effecten van stress op de hersenen. Veel van deze studies hebben aangetoond dat constante stress de hersenchemie verandert en het risico op stemmings- en angststoornissen verhoogt.  

Vakanties helpen iets aan dit probleem te doen. Als je je ontspant en even ontsnapt aan de eisen van je leven, is het veel gemakkelijker om uit te schakelen en eindelijk de rust te krijgen die je nodig hebt. 

Regelmatige vakanties verbeteren ook je algemeen welzijn. Als je eens een keertje niet onder werkdruk gebukt gaat, hebben je geest en lichaam meer tijd om te herstellen. Uit een studie blijkt dat zelfs een korte vakantie een positief effect op je heeft. 

Vakantie houdt je gemotiveerd

Depressie is één van de dodelijkste en wijdst verspreide geestesziekten. Ze treft ongeveer 280 miljoen mensen wereldwijd en wordt vaak niet gediagnosticeerd. Deze stoornis tast vaak je productiviteit, concentratie op het werk en andere gebieden van je leven aan. Na verloop van tijd gaan je algemene prestaties achteruit en neemt je motivatie om iets te doen nog meer af. 

Hoewel er geen pasklare oplossing voor depressie bestaat, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om te helpen. Eén van de beste manieren om weer op het goede spoor te komen en beter te worden, is een hoognodige vakantie. 

Een vakantie kan je een hoognodige verandering van omgeving geven. Deze korte periode van ontspanning kan je de helderheid geven die je nodig hebt om je leven weer op koers te krijgen wanneer je terugkomt. 

Een vakantie kan ook je cognitieve vaardigheden en functioneren verbeteren, waardoor je gemakkelijker complexe taken kunt uitvoeren. Het kan ook je geheugen verbeteren en je vermogen om de belangrijkste taken uit te voeren.

Natuurlijk, als je lijdt aan een depressie (gediagnosticeerd of ongediagnosticeerd), is het het beste om professionele hulp te zoeken. Maar anders is er niets zo goed als een vakantie om je toestand te verlichten, zelfs al is het maar voor korte tijd. 

Conclusie 

Vakantie is een uiterst belangrijke activiteit die iedereen ten minste twee keer per jaar gedurende ten minste 5 dagen zou moeten nemen. Deze vakantie is van cruciaal belang voor het behoud van je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Zorg er echter voor dat  je je vakantie goed plant om complicaties te voorkomen. Boek reizen wanneer werk en leven het toelaten. Vermijd ook vakanties in het laagseizoen; ze verlichten je stress niet.