Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe leer je je kinderen goed omgaan met internet?

19 juni 2023

De jongste generatie wordt ook wel digital natives genoemd. Kinderen van deze generatie groeien vanaf hun geboorte op met digitale technologieën en worden meestal al op jonge leeftijd met internet geconfronteerd.

Hoewel vroege blootstelling aan internet veel voordelen met zich meebrengt, brengt het ook verschillende risico's met zich mee. Als u zelf kinderen heeft, wilt u uw kinderen zeker beschermen tegen de gevaren van het internet en uw dochter of zoon leren verantwoord om te gaan met digitale technologieën. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Moeten kinderen internetten?

Het internet kan een gevaarlijke plek zijn. Veel ouders vragen zich dan ook af of ze hun kinderen überhaupt toegang tot internet moeten geven. Hoewel deze beslissing aan de ouders wordt overgelaten, zijn er educatieve aanbevelingen over dit onderwerp. Via het informatieportaal Kindergesundheit-info.de  raadt het Federale Centrum voor Gezondheidseducatie af om kinderen algemeen van internet te weren. Veel verstandiger is het om uw kinderen te leren internetten en gebruik in een afgeschermde omgeving mogelijk te maken.

Hierdoor leren kinderen al op jonge leeftijd hoe ze digitale technologieën moeten gebruiken, waar ze later in hun leven profijt van zullen hebben. Een verbod daarentegen vergroot de stimulans van kinderen om internet te gebruiken, waardoor ze het vaak heimelijk en onbeschermd ontdekken.

Zo leer je je kinderen internetten

De opvoeding van uw kinderen is uw persoonlijke zaak. Als het echter gaat om het gebruik van internet, weet u misschien niet zeker wat de beste manier is om dit aan te pakken. Er zijn verschillende opvattingen over het onderwerp en niet alle ouders benaderen het op dezelfde manier. Naast de leeftijd van de kinderen heeft vooral de techniekkennis van de ouders hier invloed op.

Als je niet weet hoe je het beste met de situatie om kunt gaan, zal dit bericht je waardevolle aanbevelingen geven over hoe je je kinderen het beste kunt leren internetten.

1. Spreek gebruikstijden af

Internet is ongelooflijk interessant voor kinderen. Als je ze alleen laat met hun smartphone, tablet of computer, zouden ze waarschijnlijk uren surfen, video's kijken of online games spelen.

Daarom is het belangrijk om voor je kinderen duidelijke grenzen te stellen en gebruikstijden af te spreken. U kunt uw kinderen bijvoorbeeld een uurtje internetten als ze klaar zijn met hun huiswerk. Duidelijke regels helpen om het gebruik beter te structureren, de schermtijd tot een minimum te beperken en voldoende tijd over te houden voor offline activiteiten zoals sporten, huiswerk of tijd voor het gezin.

Psychologen raden aan om kinderen tussen de vier en zes jaar 30 minuten per dag toegang tot internet  te geven . Vanaf de leeftijd van zeven tot tien jaar kunt u de gebruikstijd verhogen tot één uur per dag.

2. Communicatie en onderwijs

Naast het beperken van de gebruikstijd, raden experts aan om met uw kinderen over het onderwerp te praten en het bewustzijn te vergroten. Leg de gevaren van internet aan uw kind uit op een manier die past bij de leeftijd. Wijs er ook op hoe ongezond het is om het urenlang te gebruiken en fungeer als een goed rolmodel.

Een gebied dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de houding tijdens het gebruik. Vertel uw kinderen dat ze tijdens het internetten niet op de grond moeten zitten of liggen.

Kinderen zitten het beste aan een ergonomisch en in hoogte verstelbaar bureau dat is ontworpen voor activiteiten als internetten, leren of tekenen.

3. Gebruik samen internet

Het is een goed idee om jongere kinderen te begeleiden bij het gebruik van internet om ervoor te zorgen dat ze geen schadelijke inhoud consumeren. Maar kijk ook af en toe mee over de schouder van je oudere dochters of zonen.

Toon interesse in activiteiten zoals gamen of video's die uw kinderen associëren met passie. Enerzijds leer je wat je kinderen uitspoken op internet. Daarnaast zullen oudere kinderen meestal blij zijn als je als moeder of vader geïnteresseerd bent in hun hobby's en internetsterren. Zo bouw je een band en wederzijds vertrouwen op.

4. Installeer filters

"Controle is goed, vertrouwen is beter". Dit adagium is goed van toepassing op het internetgebruik van kinderen. Uw kinderen leren hoe ze internet moeten gebruiken, gaat niet alleen over communicatie, het gaat ook over preventie.

Je kunt het beste een filter installeren dat websites blokkeert die niet geschikt zijn voor kinderen. Dit voorkomt dat uw kinderen toegang krijgen tot gevaarlijke inhoud en per ongeluk op de verkeerde link klikken.

Overeenkomstige filters zijn nooit 100 procent veilig en kunnen theoretisch worden omzeild. Vertrouw dus niet alleen op filters en combineer het gebruik ervan met conventionele educatieve maatregelen. De technologie op dit gebied ontwikkelt zich echter snel en over het algemeen zijn tienerfilters een betrouwbaar hulpmiddel voor ouders.

Kinderen leren internetten: conclusie

Uw kinderen komen vroeg of laat in aanraking met internet. Het consequent verbieden van toegang tot volwassenheid is voor de meeste ouders echter geen oplossing. Deskundigen op het gebied van psychologie en onderwijs raden ouders aan hun kinderen al op jonge leeftijd te leren verantwoord internetten.

Je communiceert best open met je kinderen, stelt duidelijke regels, zorgt dat ze tijdens het gebruik in een gezonde houding aan tafel zitten  en neemt preventieve maatregelen.

Naast internetgebruik is school een ander punt waar u als ouder waarschijnlijk dagelijks mee bezig bent. Een comfortabele en gezonde plek waar uw kinderen geconcentreerd kunnen leren, is bijzonder belangrijk voor een goed leersucces. Het gebruik van ergonomische meubelen zoals bureaustoelen voor kinderen of in hoogte verstelbare bureaus wordt hier aanbevolen.

Bent u op zoek naar ergonomisch meubilair voor kinderen en volwassenen? Op FlexiSpot vind je wat je zoekt.