Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Hoe je een nieuwe carrière na je 40ste levensjaar begint

17 oktober 2023

Van carrière veranderen na je 40ste kan spannend zijn - het kan aanvoelen als een riskante stap, vooral als je al vele jaren je huidige baan hebt. Maar het kan ook een kans zijn om je carrière te verleggen, je vaardigheden te verbeteren en een nieuw professioneel leven te beginnen.


Een onderzoek door het IAB liet zien waarom en wanneer de meeste Duitsers van carrière wilden veranderen. De redenen zijn talrijk en gevarieerd. Of het nu is omdat de technologische vooruitgang erom vraagt, omdat er nieuwe carrièremogelijkheden zijn of - wat waarschijnlijk een van de meest voorkomende redenen is om van carrière te veranderen - omdat je gewoon niet meer wordt uitgedaagd of uitgeblust bent in je baan. In feite verandert één op de twee mensen op een bepaald moment in zijn of haar werkende leven van carrière.


In dit artikel bekijken we hoe je van carrière kunt veranderen na je 40ste. We bespreken manieren waarop je je vaardigheden en ervaring kunt gebruiken om de verandering succesvol te laten verlopen.

Evalueer je huidige vaardigheden en ervaringen


Het is belangrijk om je bestaande vaardigheden en ervaringen te evalueren voordat je de sprong waagt naar een nieuwe carrière. Probeer je vaardigheden en ervaringen te inventariseren om te zien welke carrièremogelijkheden je hebt.


Vergeet niet dat veel vaardigheden en ervaringen die je al hebt, ook toepasbaar kunnen zijn in andere beroepen. Time management, organisatorische vaardigheden en communicatieve vaardigheden zijn bijvoorbeeld vaardigheden die voor bijna elk beroep relevant zijn. Kijk dus niet alleen naar je kennis op een bepaald gebied, maar ook naar de waarde die je als werknemer in het algemeen kunt bieden.

Leer nieuwe vaardigheden

Zodra je je vaardigheden en ervaringen in kaart hebt gebracht, moet je nadenken over welke extra vaardigheden je moet verwerven om succesvol te zijn in je gekozen nieuwe carrière. Hoewel het een uitdaging kan zijn om nieuwe vaardigheden te leren - vooral als je je huidige baan al een tijdje hebt - is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen om je vooruitzichten op een baan te vergroten.


Er zijn verschillende manieren om nieuwe vaardigheden te leren. Je kunt bijvoorbeeld avondcursussen, online cursussen of workshops volgen om specifieke vaardigheden te leren die je nodig hebt voor je nieuwe baan. Of je kunt stage lopen in je nieuwe baan om praktische ervaring op te doen en je vaardigheden te verbeteren.

Netwerken en op de hoogte blijven

Of je nu een nieuwe carrière wilt beginnen of je op een geheel nieuw terrein wilt begeven, het is belangrijk dat je de sector begrijpt en meer te weten komt over potentiële werkgevers. Een goede manier om dit te doen is door te netwerken met professionals in je beoogde vakgebied.


Je kunt netwerkevenementen bijwonen bij jou in de buurt, actief zijn op online forums en sociale media, of zelfs mentoren zoeken die je kunnen ondersteunen en helpen bij je carrièrestap.


Het is ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de huidige trends in je vakgebied. Dit kan je helpen om je vaardigheden up-to-date te houden en je voor te bereiden op de eisen van je nieuwe beroep.

Maak een plan

Zodra je jezelf hebt voorbereid en je je vaardigheden hebt verbeterd, moet je een plan opstellen om je carrièreswitch tot een succes te maken. In dit plan moet je de vaardigheden en ervaring die je hebt opgedaan benadrukken en de specifieke stappen schetsen die je moet nemen om je doelen te bereiken.


Je plan moet ook realistisch zijn en afgestemd worden op je huidige omstandigheden. Dit kan betekenen dat je je carrièreswitch in kleine stapjes moet doen in plaats van meteen te solliciteren naar een voltijdse baan. Een geleidelijke verandering geeft je ook de tijd om nieuwe vaardigheden en ervaringen op te doen en om je nieuwe beroep beter te leren kennen voordat je er volledig aan begint.

Gebruik je ervaringen

Of je nu aan een nieuwe baan begint binnen dezelfde branche of op een heel ander terrein, het is belangrijk dat je je werkervaring gebruikt om je vooruitzichten op een baan te verbeteren. In je nieuwe beroep kun je bijvoorbeeld een managementfunctie ambiëren of optreden als trainer/coach, waarbij je je vaardigheden en ervaring inzet.


Het is ook belangrijk dat je je ervaring gebruikt in het sollicitatieproces en deze benadrukt in sollicitatiedocumenten zoals cv's en sollicitatiebrieven. Benadruk hoe je huidige vaardigheden en ervaring inzetbaar zijn in je nieuwe baan.

Wees positief

Van baan veranderen kan beangstigend zijn, maar het is belangrijk om positief te blijven en je te richten op je doelen. Wees geduldig en geef niet op als je tijdens het zoeken naar een baan wordt afgewezen.


Hoewel het even kan duren, ben je op weg naar een nieuw en spannend carrièrepad. Houd altijd je doelen voor ogen en laat je niet ontmoedigen door tegenslagen. Onthoud ook dat het normaal is om je opgewonden en ook een beetje onzeker te voelen over het veranderen van carrière - je bent hierin niet de enige.Ons advies:


Vooral als je besluit om zelfstandige te worden, in een kantoor aan huis te werken of je eigen bedrijf te starten, zorg er dan vanaf het begin voor dat je een ergonomische kantooruitrusting hebt.


Met een zit sta bureau zoals het in hoogte verstelbare Q8 bureau met bamboe blad of de in hoogte verstelbare E7 en E8 bureauframes van FlexiSpot kun je je beter concentreren, heb je minder pijn van lang zitten en werk je over het algemeen gezonder en productiever.


Dit is vooral essentieel als je zelfstandig ondernemer bent, omdat je niet langer het vangnet hebt dat een werkgever je vroeger kon bieden. Maar dat hoeft geen nadeel te zijn als je meer aandacht aan je gezondheid besteedt.