Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hoe de lente je humeur beïnvloedt

27 maart 2023

Zoals Ernest Hemingway zo mooi schreef: "Als de lente komt, is er geen ander probleem dan waar je het gelukkigst bent." Hemingway is niet alleen een meester in woorden, maar heeft ook het voordeel dat hij gelijk heeft over het effect van het seizoen: bijna iedereen kent de lentekriebels. Als je merkt dat je wat meer energie krijgt van het weer, is dat geen toeval. Warmere dagen hebben een directe invloed op je humeur en gedrag.

Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe warme temperaturen uw gedrag beïnvloeden. Je kunt deze kennis gebruiken om er echt van te genieten.

 

1. De zon buiten verheft de geest

 

Een onderzoek uit 2004 van de Universiteit van Michigan wees uit dat mensen die bij mooi weer minstens 30 minuten buiten doorbrachten, of het nu tijdens de wintermaanden was om naar warmere streken te rijden of te profiteren van een warme lentedag in het park, een beter humeur En een UM-onderzoek uit 2014 bevestigde dat buiten zijn leidt tot een beter humeur en minder stress.

 

Maar als je nog steeds vastzit in een sneeuwgat, maak je dan niet al te veel zorgen. Onderzoek heeft aangetoond dat, in vergelijking met andere stressverlagende factoren, zoals B. de vermindering van relatie- of werkdruk neemt af. Hoewel warmer weer de vooruitzichten niet significant verbetert, ondersteunt onderzoek het idee dat mooi weer een positieve psychologische impact heeft op de algemene bevolking.

 

2. Profiteer van de high, want die duurt niet lang

 

De relatie tussen weer en stemming is tot op zekere hoogte positief. De onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten dat positieve attitudes lijken af te nemen als het weer bijzonder vochtig is. Een idee dat ook wordt ondersteund door ander onderzoek naar klimaat- en stemmingswisselingen.

Hoewel de zomer zonnigere dagen en helderdere kleuren met zich meebrengt, is er een groter risico op een zonnesteek en uitdroging tijdens de warmere maanden, volgens Brent Solvason, klinisch universitair hoofddocent psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Stanford University .

 

De drukkende hitte veroorzaakt dan een aanzienlijk ongemak. Zowel uitdroging als een hitteberoerte kunnen de stemming of het gedrag beïnvloeden en in het ergste geval de hersenen beschadigen.

 

3. Je bent over het algemeen gelukkiger als de dagen langer zijn

 

Velen zijn niet zo blij met de verandering van de zomertijd, aangezien we een uur verliezen. Maar het heeft ook een positief effect: meer zonlicht. Het zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen als de dagen langer zijn en er meer zonneschijn is. De wintervariant van seizoensafhankelijke depressie (SAD) is voornamelijk gerelateerd aan hoe lang de dag is. Ook al is de lente dit jaar wat laat, de dagen zijn nog lang. Die extra uren zonlicht maken een groot verschil.

 

4. Sommige mensen zijn echter meer vatbaar voor seizoensgebonden affectieve stoornissen in de zomer

 

Hoewel veel minder gebruikelijk dan SAD in de winter, hebben sommige mensen last van SAD in de lente en de zomer. Het diagnosticeren en behandelen van deze aandoening kan ingewikkeld zijn, zegt Solvason, grotendeels omdat onderzoek naar deze specifieke vorm van depressie moeilijker is.

 

Deskundigen vermoeden dat SAD wordt verergerd door overmatige hitte en vochtigheid tijdens de warmere seizoenen. Deze triggers zijn heel anders dan in de winter, wanneer seizoensgebonden depressies meestal worden veroorzaakt door gebrek aan licht en kortere dagen. In tegenstelling tot winter SAD zijn er maar weinig mensen die zich ermee kunnen identificeren, maar ze bestaan.

 

5. Warme temperaturen kunnen je in de stemming brengen

 

Volgens Scientific American lijkt er ook een seizoensassociatie te zijn met een toename van het aantal menselijke bevruchtingen. In Europa lijkt het aantal geboorten in maart 10 procent boven het gemiddelde te liggen, wat betekent dat baby's rond juni zijn verwekt. Onderzoek suggereert ook dat de testosteronniveaus bij mannen en ovulatiegerelateerde hormonen bij vrouwen hoger zijn dan gemiddeld in juni, meldt het tijdschrift.

 

6. In het voorjaar kun je meer bewegen

 

Wat is er fijner dan buiten sporten in het zonnetje? "Lentekoorts" lijkt een echt fenomeen te zijn, en een manier om eraan te voldoen is door een actievere levensstijl, volgens experts van de Universiteit van North Carolina. Lichaamsbeweging kan leiden tot een toename van endorfine - dezelfde feel-good chemische stof die warmer weer kan veroorzaken.

 

7. Warm weer kan je inventiever en creatiever maken

 

Uit het onderzoek van de Universiteit van Michigan bleek ook dat buiten zijn in een aangenaam klimaat het geheugen kan verbeteren en de cognitieve stijl kan vergroten, wat op zijn beurt weer verband houdt met creatiever denken.

 

Buiten zijn als het mooi weer is, is een geweldige manier om de stemming te verbeteren, zo bleek uit deze studie. Iedereen denkt dat het weer de stemming beïnvloedt, maar de grootste tests van deze theorie vonden geen verband, dus gingen we terug en ontdekten dat er twee belangrijke variabelen zijn: hoeveel tijd je buiten doorbrengt en welke tijd van het jaar het is. Wanneer je overgaat van de winter naar de lente en voldoende tijd buiten doorbrengt, is er een merkbare verandering.

 

Onze professionele tip:

 

Om je nog meer op te vrolijken en zo creatief mogelijk te zijn, moet je vaker gaan zitten en staan als je aan het werk bent. Met een in hoogte verstelbaar bureau, zoals het in hoogte verstelbare bureauonderstel E8 en de E7 van FlexiSpot, wissel je met één druk op de knop. Dit geeft je nog meer energie en het kan zelfs helpen om wat meer calorieën kwijt te raken. Zo ben je tegelijkertijd van het wintervet af.

 

En wanneer u klaar bent voor een intense en bevrijdende voorjaarsschoonmaak van uw thuiskantoor, trakteer uzelf dan op iets stijlvols, maar toch comfortabel en gezond, zoals de premium E7Q-tafel van FlexiSpot met een extra groot tafelblad.