Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hier leren leerlingen het beste: 5 ontwerpsuggesties voor een productieve leeromgeving

19 juni 2023

De fysieke omgeving kan een grote invloed hebben op het leersucces van leerlingen. Juist daarom is het zo belangrijk dat kinderen en jongeren toegang hebben tot een gebied waar ze geconcentreerd en ongestoord kennis kunnen ontwikkelen en opdoen.

In dit artikel presenteren we 5 ontwerpsuggesties hoe je de leeromgeving van je kind, je leerlingen of jezelf kunt optimaliseren.

Waarom is een doordacht ontwerp van een studeerkamer belangrijk?

Lichamelijk veroorzaakte concentratieproblemen, externe afleiding, een slechte leersfeer en een inefficiënte leerorganisatie behoren tot de top 10 van redenen die het leren van studenten verstoren . Met een doordacht ontwerp van de studeerkamer kun je al deze redenen deels of zelfs helemaal wegnemen.

Wanneer kinderen en jongvolwassenen toegang hebben tot een goed ingerichte leerruimte, kunnen ze zich beter concentreren op opdrachten. Omdat behoeften en leerstijlen verschillen, zijn er geen pasklare oplossingen voor een productiviteitsverhogende leeromgeving. Bij een doordacht ontwerp van een leerruimte moet je je daarom zo goed mogelijk oriënteren op de individuele behoeften van de studenten. Hoe dan ook, er zijn enkele ontwerpprincipes en pedagogische aanbevelingen die de moeite waard zijn om te volgen. Voor studenten en leerlingen die het zelf ontwerpen, maar ook voor ouders, docenten en studiebegeleidingsbegeleiders is het raadzaam om te vertrouwen op doordachte en individueel ontworpen leeromgevingen.

Deze inrichtingsideeën verhogen het leersucces

Kleine veranderingen in de faciliteit hebben vaak een grote impact. Hieronder vind je 5 inrichtingsideeën die kunnen helpen om het leersucces van jou, je kind of je leerlingen te vergroten.

1. Natuurlijk licht

De verlichting in de leeromgeving heeft een blijvend effect op het leergedrag van leerlingen. Een eenvoudige, moeiteloze maar effectieve ontwerpmaatregel is om meer zonlicht te geven. Je moet het bureau zo plaatsen dat het voldoende natuurlijk licht krijgt. Verduisterende gordijnen of ramen kun je het beste zoveel mogelijk vermijden.

Maar wat moet u doen als er door omstandigheden, zoals de architectuur van het gebouw of het weer, onvoldoende zonlicht binnenkomt? Uit een studie  van het Federale Ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) blijkt dat naast natuurlijke lichtbronnen vooral LED-lampen een positief effect hebben.

2. Ergonomisch zitmeubilair

Ongemakkelijke stoelen kunnen de motivatie om te leren verminderen, leren ongemakkelijker maken en voor afleiding zorgen. Daarnaast zorgt verkeerd zitmeubilair ervoor dat het lichaam verkeerd wordt belast en bevordert het ongezonde zithoudingen. Dit leidt op de lange termijn vaak tot pijn en gevolgschade bij kinderen.

Zitmeubelen zoals een ergonomische kinderstoel  kunnen worden aangepast aan het lichaam. Zo zorgen ze op een natuurlijke manier voor een gezonde zithouding en geven ze de nodige ondersteuning. Voor leerlingen betekent dit gezonder, prettiger, productiever en gerichter leren.

3. Biofiele ontwerpelementen

De inrichtingsfilosofie van biophilic design beschrijft de opname van de natuur in binnenruimtes.

Voorbeelden hiervan zijn natuurlijke materialen, kamerplanten of moskunst. Naast het decoratieve effect hebben biofiele designelementen een kalmerend effect en zorgen ze voor een betere luchtkwaliteit.

4. In hoogte verstelbare bureaus

Voor kinderen hebben in hoogte verstelbare bureaus twee grote voordelen. Enerzijds groeien kinderen, wat betekent dat hun eisen aan meubels veranderen. Met een in hoogte verstelbaar bureau kun je de tafel regelmatig aanpassen aan de lengte van je kinderen of studenten. Zo hoef je niet te beslissen of je elke 12 tot 24 maanden een nieuwe tafel moet kopen of dat je kind of student moet studeren aan te lage of te hoge tafels.

Het tweede belangrijke voordeel van een verstelbaar kinderbureau  is de perfecte aanpasbaarheid aan verschillende leeractiviteiten. Dankzij een kantelbaar tafelblad wordt onder andere tekenen of geometrisch schetsen vereenvoudigd. Daarnaast kun je met in hoogte verstelbare tafelonderstellen of bureaus staand studeren, wat verschillende voordelen heeft voor de bloedsomloop, lichamelijke ontwikkeling en het concentratievermogen.

5. Blokkeer afleidingen

Het vermijden van afleiding tijdens het studeren is cruciaal voor succesvol leren. Dit is echter vaak erg moeilijk voor jongere studenten en vooral kinderen met concentratieproblemen.

Vanuit pedagogisch oogpunt bereikt men vaak meer door de werkplek goed in te richten dan het kind de schuld te geven van zijn of haar gedrag. Als de leeromgeving zo is ingericht dat er weinig afleiding in het gezichtsveld is, kunnen kinderen en jongeren zich meestal beter concentreren. Als ze niet nodig zijn om te leren, horen televisies, smartphones en gameconsoles niet thuis in een productieve leeromgeving.

Vermijd ook gadgets die je kinderen of studenten, of jou als student, afleiden. Houd de leeromgeving zo vrij mogelijk van onnodige opsmuk en zorg voor een ordeningssysteem.

Productieve omgeving als onderdeel van holistische leerconcepten

Holistische en didactisch doordachte leerconcepten  worden steeds populairder. Maar wat veel mensen vergeten: een alomvattend leerconcept omvat niet alleen schoollessen of buitenschoolse ondersteuning, maar ook een gezonde leeromgeving. Een plek die inspireert om te leren, helpt je om betere resultaten te behalen.

Bovenstaande suggesties zijn bedoeld voor leerlingen en studenten, maar ook voor hun metgezellen zoals ouders, leerkrachten en opvoeders. Met ergonomisch meubilair zoals bureaustoelen of een in hoogte verstelbaar tafelonderstel is veel te bereiken.

Ontwerpsuggesties voor een productieve leeromgeving: conclusie

Er zijn veel ontwerpsuggesties voor een productieve leeromgeving en de vereisten verschillen van persoon tot persoon. Er zijn echter enkele wetenschappelijk bewezen principes die studenten helpen succesvoller, gezonder en productiever te leren. Deze omvatten natuurlijke lichtbronnen, ergonomische stoelen, biofiele ontwerpelementen, in hoogte verstelbare bureaus en het blokkeren van afleidingen.

Ergonomische meubels zoals zit- of werktafels zijn bijzonder veelbelovende designelementen. Bezoek de webshop van FlexiSpot en ontdek ergonomische meubelen van hoge kwaliteit tegen eerlijke prijzen.