Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Het goedkope thuiskantoor: Ikea vs. FlexiSpot: een zelf-test

30 mei 2022

Je wilt een thuiskantoor inrichten, maar je hebt er niet zoveel geld voor? Omdat je permanent thuis werkt of een paar dagen per week niet naar kantoor hoeft? Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat je beter niet te veel bespaart op kantoorapparatuur. En daar zijn enkele goede redenen voor. Hier volgt wat ik zelf ervaren heb.

 

Kantoormeubelen kopen bij Ikea

 

Onlangs ben ik verhuisd en omdat ik nu permanent vanuit thuis werk, moest ik ook een nieuw thuiskantoor inrichten. Als zelfstandige wil je niet noodzakelijk meteen duizenden euro's uitgeven. Mijn eerste stop was dan ook Ikea. En het was ook niet mijn bedoeling meteen in een zit-stabureau te investeren. Het kantoormeubilair wou ik stap voor stap verbeteren naarmate mijn financiën het toelieten.

 

Mijn keuze voor het doe-het-zelf bureau was:

  • OLOV handmatig in hoogte verstelbare poten,

  • SKARSA tafelblad 120 x 70 cm.

 

Het geheel was verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro; met dat bedrag was ik in mijn nopjes. Ik had vooraf ook al geschat dat ik niet veel ruimte nodig zou hebben op mijn bureau, aangezien ik alleen een monitor, een laptop, toetsenbord en muis gebruik.

 

De montage kon niet eenvoudiger; tafelpoten aan het blad en klaar. Maar dan moest ik de hoogte instellen. Daarvoor moest ik elke tafelpoot draaien. Drie pogingen kostte het me tot de tafel op de juiste hoogte stond. Maar weet je wat het vervelende was? Eén van die poten liet zich na drie pogingen niet meer vastzetten, waardoor de tafel natuurlijk ging wiebelen. Ik het het probleem met kleefband opgelost. Mooi ziet het er niet uit en dat bij een nieuw bureau!

 

Maar er was nog een ander probleem waar ik niet aan gedacht had. Ik gebruik namelijk een 32" monitor en die stond nu veel te dichtbij. Dus moest ik een bijzettafeltje ombouwen tot een monitorstaander. 70 cm diepte is bij lange na niet voldoende als je één grote of twee middelgrote monitoren gebruikt. Nou goed, al doende leert men ...

 

Mijn keuze voor de bureaustoel:

 

De Ikea Järvfjället voor 199 euro.

 

De stoel kwam in meerdere stukken en ongeveer twee dozijn schroefjes, maar dat ben ik gewend van Ikea. Ik wist dus waar ik aan begon. Mijn eerste indruk was bovendien helemaal niet slecht en ik keek echt uit naar mijn ergonomische bureaustoel. Toen hij klaar was en ik hem uitprobeerde, kwamen de eerste tekortkomingen aan het licht.

 

De hoofdsteun, die niet in hoogte versteld kan worden, zit voor mij niet ideaal. Daardoor heb ik constant het gevoel dat er iets dwars zit in mijn nek. Het resultaat is dat ik mijn hoofd te ver naar voren buig en daardoor een slechte houding aanneem. En juist dit was belangrijk voor mij, want na een jaar aan de keukentafel te hebben gewerkt, was ik nekpijn beginnen te krijgen. 

 

Wat me ook nog tegenviel was dat de rugleuning niet versteld kan worden. Dat vind ik erg vervelend, want door de verkeerd geplaatste neksteun kon ik ook het rugpand niet vestellen en zodoende het euvel niet verhelpen. Het enige wat je kunt doen, is een beetje naar achteren wiegen. Ik hield het een paar dagen vol, maar daarna begon ik rond te kijken voor een alternatief.

 

Hier zat ik dan op mijn echt niet-ergonomische werkplek, voor een deel zelfs kapot, en ik had 300 euro geïnvesteerd, of liever gezegd uit het raam gegooid. Want op den duur kon ik er niets meer van gebruiken. Dit is het resultaat van "geld besparen". Nou goed, al doende leert men ...

 

Hoe FlexiSpot mijn gezondheid en mijn budget redde

 

Gelukkig kwam ik in mijn zoektocht naar betaalbaar maar kwalitatief hoogstaand ergonomisch meubilair FlexiSpot tegen. Ja, de prijzen waren hoger, maar niet als je de elektrische zit-stabureaus vergelijkt met Ikea's Bekant-serie (waarvan ik er nu meer dan genoeg had)! 

 

Ik koos het zwarte „Rainbow“ zit-stabureau van 120 x 80 cm en de BS1B ergonomische bureaustoel. Dat duo kostte me 560 euro.

 

Het bureau is elektrisch in hoogte verstelbaar, maar zonder extra gadgets. FlexiSpot heeft andere modellen die geprogrammeerd kunnen worden en een intervaltimer hebben. Dat is zeker leuk, maar niet zo gezond voor mijn bankrekening. Mijn nieuwe zit-stabureau bevalt me wel. De 80 cm diepe tafel is voldoende om de ideale afstand tot het beeldscherm te bewaren. 

 

Ik had de elektrische zit-stabureaus van de Bekant serie bij Ikea bekeken en moet zeggen dat de Rainbow-tafel van FlexiSpot veel stabieler lijkt. En dat is dan "maar" één van de goedkope modellen! FlexiSpot heeft ook nog andere zit-stabureaus in hun gamma, die nog stabieler zijn en tot 125 kg gewicht kunnen dragen. 

 

En weet je wat het mooiste is? Ik kan nu gemakkelijk overschakelen van staand werken naar zittend werken. Dat had ik vanaf het begin willen doen, maar ik dacht dat het wel kon wachten. Ik had het gewoon meteen moeten doen! Nu wil ik het voor geen geld ter wereld missen.

 

De BS1B ergonomische stoel heeft me absoluut overtuigd! De prijs van 249 euro, wat slechts 20 euro meer dan de stoel van Ikea. Maar dat verschil is het dubbel en dwars waard. De neksteun is niet alleen in alle richtingen verstelbaar, maar je kunt hem ook gemakkelijk verwijderen als je hem niet nodig hebt. Verder is ook de rugleuning van de bureaustoel verstelbaar en je kunt de zitting naar voren of naar achteren schuiven. Een hemelsbreed verschil! Al na een paar dagen was er geen spoor meer van nekpijn!

 

Conclusie

 

Ik heb nu 860 euro uitgegeven aan mijn zogenaamd "goedkope" kantoormeubelen voor thuis en dat is alleen maar omdat ik 300 euro had geïnvesteerd in kantoormeubelen van Ikea die uiteindelijk weinig nut hadden. Had ik FlexiSpot vanaf het begin gekend, dan had ik me de moeite kunnen besparen. Maar goed, je leert van je fouten. 

 

Neem dus een kijkje bij FlexiSpot als je een nieuw, ergonomisch thuiskantoor wilt inrichten! Het is het waard! De klantenservice, de levering (gratis!) en het assortiment zijn gewoon niet te vergelijken met Ikea.