Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Giftige Positiviteit: Wat het is en hoe het te vermijden

26 september 2022

Als u ooit een bord gezien hebt met "alleen goede vibes" of iemand die u na een traumatiserende levensgebeurtenis vertelde dat "alles met een reden gebeurt", dan is de kans groot dat u giftige positiviteit ervaren hebt.

De uitdrukking giftige positiviteit wordt regelmatig in de sociale media gebruikt - maar wat betekent het precies, en waarom is het zo schadelijk? Laten we er eens induiken en het uitzoeken.

Wat is giftige positiviteit?

Positief denken is, voor het grootste deel, een goede zaak. Mensen aanmoedigen om veerkracht op te bouwen, optimistisch te blijven, en het goede te zoeken in alledaagse situaties is volkomen aanvaardbaar. Maar wat is nu het verschil tussen een positieve houding en giftige positiviteit?

Giftige positiviteit is de overtuiging dat mensen, hoe vreselijk de omstandigheden ook zijn, koste wat kost een positieve instelling moeten behouden.  

Giftige positiviteit houdt in dat negatieve emoties worden verworpen en dat van mensen altijd een optimistische kijk wordt verwacht, ongeacht wat zij meemaken. Misschien hebt u giftige positiviteit van anderen ondervonden, of misschien herkent u dit gedrag in de verwachtingen die u voor uzelf stelt.

Waarom is giftige positiviteit schadelijk?

Een optimistische houding hebben en een vriend wijzen op de positieve kanten van een situatie is niet schadelijk. Maar wanneer u anderen de kans ontzegt om hun negatieve gevoelens te uiten zonder oordeel of schaamte, dan wordt dat giftige positiviteit.

Giftige positiviteit stigmatiseert negatieve emoties, geestelijke gezondheidsproblemen, en praten over gevoelens, wat mensen ervan kan weerhouden hulp te zoeken wanneer zij die nodig hebben.

Giftige positiviteit houdt geen rekening met systemische problemen.

Giftige positiviteit heeft de neiging om systemische problemen over het hoofd te zien. In veel scenario's kunnen mensen niet gewoon positief denken om zichzelf uit een slechte situatie te halen. Slechte arbeidsomstandigheden zijn vaak de oorzaak van geestelijke gezondheidsproblemen, gebrek aan financiële steun, of institutionele discriminatie, en giftige positiviteit bagatelliseert de rol van deze factoren in een slechte geestelijke gezondheid.

Giftige positiviteit veroorzaakt gevoelens van schaamte.

Wanneer iemand lijdt onder een verlies of een andere moeilijke levensgebeurtenis, is het van cruciaal belang dat hij zich in zijn emoties gevalideerd voelt. Giftige positiviteit kan mensen doen denken dat zij overdreven reageren en schaamte of schuldgevoelens geven voor volkomen natuurlijke negatieve emoties.

Giftige positiviteit kan mensen ervan weerhouden hulp te zoeken.

Als iemand die het moeilijk heeft herhaaldelijk te horen krijgt dat hij "gewoon positief moet blijven" of "het kan erger, dan kan hij bagatelliseren wat hij eigenlijk doormaakt. Als iemand eraan twijfelt hoezeer hij met zijn geestelijke gezondheid worstelt, zal hij minder snel professionele hulp zoeken als dat nodig is.

Giftige positiviteit verbetert situaties niet.

In veel stressvolle of verontrustende situaties heeft iemand verandering van omstandigheden nodig, professionele hulp, of zelfs financiële steun. Simpelweg tegen iemand zeggen dat hij "positief moet blijven" is niet alleen schadelijk voor de geestelijke gezondheid, maar het is ook helemaal niet nuttig voor de situatie.

Giftige positiviteit kan een laag gevoel van eigenwaarde veroorzaken.

Als iemand herhaaldelijk te horen krijgt dat hij "het van de positieve kant moet bekijken" of "positief moet blijven", maar hij vindt dat hij dat niet kan, dan kan dat leiden tot schaamte en schuldgevoelens over het hebben van negatieve emoties. Aanhoudende gevoelens van schaamte leiden tot meer negatieve emoties en meer schuldgevoelens, zodat iemand vast kan komen te zitten in een vicieuze cirkel die op de lange duur een laag gevoel van eigenwaarde creëert.

Voorbeelden van giftige positiviteit

Dus, hoe kunnen wij het verschil weten tussen een vriend die ons steunt en giftige positiviteit, zodat wij die laatste kunnen vermijden? Hier zijn enkele veel voorkomende voorbeelden van giftige positiviteit.

  • Tegen iemand zeggen "het kon erger zijn, "blijf positief, of "bekijk het van de zonnige kant na een moeilijke levensgebeurtenis, zoals het verlies van een familielid of een scheiding.
  • Tegen iemand zeggen "alles gebeurt met een reden wanneer er iets vreselijks gebeurt.
  • Iemand verwijten dat hij "zo negatief is" wanneer hij verdriet of woede uit over een verontrustende situatie.
  • Beweren dat u alleen tijd doorbrengt met onwrikbaar positieve mensen, door uitdrukkingen te gebruiken als "alleen goede vibes".

Hoe giftige positiviteit te vermijden

 

Misschien herkent u deze mentaliteit bij iemand die u kent, of herkent u iets van dit gedrag bij uzelf. Hoe dan ook, het goede nieuws is dat er manieren zijn om deze schadelijke mentaliteit aan te pakken. Hier leest u hoe.

  • Sta vrienden en familie toe negatieve emoties te uiten zonder te oordelen.
  • Vermijd mensen die giftige positiviteit tegenover u uiten.

Ontvolg alle sociale media-accounts die giftige positiviteit promoten.

  • Zoek professionele hulp wanneer dat nodig is om de geestelijke gezondheid te ondersteunen.

Valideer de gevoelens van vrienden en familie wanneer zij bij u om hulp komen vragen.

  • Erken de maatschappelijke en systemische problemen die anderen beïnvloeden, ook al hebben ze geen directe invloed op u.

Slotgedachten

Giftige positiviteit kan subtiel zijn en moeilijk op te merken. Toch, als u het ervaart door toedoen van anderen of van uw eigen verwachtingen, is het belangrijk dat u ophoudt deze schadelijke mentaliteit in stand te houden.

Vergeet niet dat negatieve emoties volkomen natuurlijk zijn, en u moet zich op uw gemak voelen om professionele hulp te zoeken als dat nodig is voor uw geestelijke gezond