Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Gezondheidsvoordelen van een verstelbaar bedframe

22 juni 2022

 

Niets is beter voor een comfortabele nachtrust dan een verstelbaar bedframe. En het is niet verwonderlijk dat een comfortabele nachtrust ook veel voordelen voor de gezondheid heeft. Daarom volgen hier enkele gezondheidsvoordelen van een verstelbaar bedframe. Ze kunnen helpen verschillende soorten pijn te verlichten en zelfs je relatie te verbeteren.

 

 

1. Helpt tegen zwellingen  

 

Voor iedereen die last heeft van zwellingen als gevolg van vochtophoping in het lichaam, is een verhoogde houding een must. Oedeem is de ophoping van vocht tussen cellen en zachte weefsels. Dit is slechts één symptoom van een aandoening die kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Veel artsen adviseren patiënten met oedeem om in een verstelbaar bed te slapen, zoals de EB01, zodat ze hun benen boven harthoogte kunnen brengen.

 

2. Vermindert pijn in gewrichten en ligamenten  

 

Meer dan 350 miljoen mensen wereldwijd worstelen met een vorm van artritis. Lijd je hieraan, dan kun je tijdelijk verlichting krijgen dankzij een verstelbaar bed. Het doel van pijnbestrijding bij artritis en andere gewrichtspijnen is de druk op je gewrichten te verminderen. De ziekte zelf veroorzaakt al ontstekingen, waardoor de gewrichten gevoelig worden en onder druk komen te staan. De druk die door het normale dagelijkse leven wordt veroorzaakt, neemt daardoor alleen maar toe.

 

 

Een verstelbaar bed kun je in vele ergonomische posities plaatsen die het gemakkelijker maken om in en uit bed te stappen en om de druk op je gewrichten te verminderen.

 

 

3. Helpt rugpijn te verlichten 

 

Vaak wordt rugpijn veroorzaakt door een verkeerde drukverdeling of een verkeerde ondersteuning van de wervelkolom. Dit zet druk op de heupzenuw en veroorzaakt rugpijn. Rugpijn is ook een gevolg van het ouder worden, omdat de tussenwervelschijven dunner worden door vochtverlies. Het gevolg is dat de wervels hun demping verliezen. Met een verstelbaar bedframe kun je je rugpijn verlichten en de druk op je ruggengraat wegnemen. De gewichtloosheid van veel verstelbare bedmodellen is ontworpen om de druk van je ruggengraat weg te nemen.

 

 

Bovendien kan pijn in de bovenrug ontstaan als je nek wordt samengedrukt of in een onderuitgezakte houding ligt. Dat leidt tot een onrustige slaap en pijn bij het wakker worden. Sommige verstelbare bedden bieden zelfs lendensteun, speciale steun voor de onderrug.

 

 

4. Helpt de symptomen van slaapapneu te verbeteren 

 

Iemand met obstructieve slaapapneu stopt gedurende korte perioden met ademen tijdens de slaap. Volgens de American Academy of Sleep Medicine (AASM) lijden meer dan 25 miljoen volwassenen aan obstructieve slaapapneu. Slaapapneu, dat wordt veroorzaakt door spierveranderingen (zoals het verslappen van de tong en andere weefsels), fysieke obstructies, hersenfysiologie of het niet goed afsluiten van de luchtweg, kan ervoor zorgen dat patiënten zich uitgeput of moe voelen wanneer ze wakker worden. Het verhoogt aanzienlijk het risico op hartaandoeningen.

 

 

Slapen in een verhoogde positie helpt slaapapneu te verminderen door te voorkomen dat de luchtwegen geblokkeerd raken. Zo kan de lucht gemakkelijker door de luchtwegen stromen en het bloed ononderbroken naar de organen vloeien.

 

 

5. Helpt astma-aanvallen te verminderen 

 

Slapen op een verhoogd oppervlak helpt neusdruppelen te verminderen. Postnasaal neusdruppelen kan slijm in de borstkas veroorzaken, wat astma kan verergeren. Afscheidingen uit de neus kunnen in de luchtwegen druppelen en de ademhaling bemoeilijken. Dit veroorzaakt hoesten en piepen tijdens de nacht en onderbreekt de slaap.

 

 

Als je je hoofd tijdens het slapen optilt of als je in een schuine houding slaapt, verminder je de obstructie van de luchtwegen, wat de kans op astma-aanval vermindert.

 

 

6. Verbetert de bloedsomloop en helpt bij hartproblemen 

 

Hartproblemen kunnen verergeren door te slapen op een conventionele matras met een vlakke bodem. Het hart moet zorgen voor een regelmatige circulatie van zuurstofrijk bloed, wat vermoeiend kan zijn wanneer men ligt. Een conventionele matras biedt niet de juiste druk en ondersteuning, waardoor de belasting van het hart tijdens de slaap toeneemt. Met een verstelbare lattenbodem wordt deze circulatie vergemakkelijkt en doet het hart efficiënter zijn werk.

 

 

Als je gewoonlijk gezwollen benen of voeten hebt, helpt een licht verhoogde slaaphouding de bloedsomloop te bevorderen en zwellingen te verminderen. Een betere bloedsomloop helpt mensen met hoge bloeddruk en diabetes de relevante waarden op peil te houden.

 

 

7. Biedt meerdere comfortniveaus 

 

Soms is een goede nachtrust gewoon een kwestie van comfort. Niet alleen kun je een verstelbaar bedframe plat leggen, maar je kunt het in verschillende standen en hoeken zetten om je te helpen een comfortabele slaaphouding te vinden. Verstelbare bedframes bieden een gewichtloze positie die de druk op je ruggengraat wegneemt evenals een rustpositie die zeer geschikt is om in bed te lezen. Je kunt het bed ook zo instellen dat je helemaal rechtop zit met je voeten omhoog ... ideaal om televisie te kijken.

 

 

8. Verhoogt de productiviteit 

 

Sommige mensen moeten lange tijd in bed blijven, zoals langdurig zieken, mensen die slecht ter been zijn, zwangere vrouwen, vrouwen na de bevalling. Hoewel het mogelijk is om sommige dingen te doen terwijl je op een vlakke matras ligt, kunnen veel dagelijkse taken vanuit bed behoorlijk ongemakkelijk zijn. Met een verstelbaar bedframe kun je bepaalde taken uitvoeren, zoals schrijven, eten en de was opvouwen terwijl je rug en nek de hele dag op de juiste manier worden ondersteund. Voor mensen met beperkte mobiliteit is dit een zegen, omdat ze zich comfortabel en gesteund voelen en onafhankelijk kunnen zijn.

 

 

9. Helpt bij de spijsvertering 

 

Wie vlak voor het slapengaan eet, kan door plat te liggen de spijsvertering onderbreken. Hetzelfde geldt voor wie 's nachts opstaat om een snack te eten. Slaap je op een vlakke ondergrond, dan komt het voedsel ook gemakkelijker weer naar boven, wat brandend maagzuur en indigestie kan veroorzaken. Dit wordt reflux of zure oprisping genoemd en kan een brandend gevoel op de borst veroorzaken (wat sterk lijkt op een hartprobleem). Meer zitten of rusten voorkomt brandend maagzuur en bevordert de spijsvertering.

 

 

10. Helpt relaties te verbeteren 

 

Een verstelbaar bed kan helpen om de intimiteit te verbeteren bij koppels die zich te stijf voelen of die aan chronische pijn lijden. Bepaalde verstelbare bedframes en matrassen stellen hen in staat hun eigen kant van het bed aan te passen aan hun persoonlijke voorkeur voor slaaphouding en slaaphoek zonder hun partner te storen. Als jouw partner en jij verschillende slaapgewoonten hebben, kan het een goed idee zijn om een verstelbaar bedframe te overwegen, waarbij de ene kant van het bed afzonderlijk van de andere kant kan worden ingesteld.

 

 

11. Helpt bij zwangerschapsgerelateerde ongemakken 

 

Het kan moeilijk zijn om tijdens de zwangerschap een comfortabele slaaphouding te vinden. Zelfs met een zwangerschapskussen voelt niet iedere vrouw zich op haar gemak. Sommige vrouwen willen niet dat een ander kussen ruimte inneemt in bed. De mogelijkheid om de slaaphouding, of zelfs de zithouding, te veranderen is een prachtige manier om pijn te verlichten en comfort te bieden.