Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Hoe u gezond en actief kunt blijven tijdens de zomer

01 september 2022

Is het de aroma van de barbecue dat vaak de lucht vult, of is het dat warme weer dat ervoor zorgt dat u de hele dag aan het strand of aan het zwembad wilt doorbrengen? De zomer heeft zo veel unieke kenmerken die het zo'n bijzonder seizoen maken!

Als het zomer wordt, maakt u de grill klaar voor uw epische kookpartijen. Ook wilt u ervoor zorgen dat uw badpak in goede staat is voor het strand en het zwembad. Maar hoe houdt u uw gezondheid in toom als het warmer wordt?

Het is gemakkelijk om verstrikt te raken in de opwinding van de zomer en te vergeten zich voor te bereiden op de ietwat barre omstandigheden van het seizoen. Maar het zit zo, u kunt uw leuke zomerplannen alleen uitvoeren als u in goede gezondheid bent.

U zou uw welzijn dus ernstiger moeten nemen. Wij hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet, hoe u in de zomer gezond kunt blijven en die omvatten:

1. Bescherm uw huid tegen de zon

Zonlicht is inderdaad een uitstekende bron van vitamine D voor het lichaam en het kan nodig zijn dat u aan de zon wordt blootgesteld om uw dagelijkse dosis van de voedingsstof binnen te krijgen. Overmatige blootstelling van de huid aan de ultraviolette stralen van de zon wordt echter als schadelijk beschouwd, omdat het risico van huidbeschadiging en kanker daardoor toeneemt.

De zon produceert twee soorten ultraviolette lichtstralen, namelijk UVA en UVB. De UVA kan diep in de huid doordringen en schade toebrengen aan het bindweefsel en de bloedvaten. De UVB daarentegen tast alleen het huidoppervlak aan, wat roodheid en acute huidbeschadiging tot gevolg heeft.

In de zomer is het onvermijdelijk dat u in contact komt met de ultraviolette stralen van de zon. Toch kunt u zich bewust inspannen om uw huid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon.

Door bijvoorbeeld altijd een breedspectrum zonnebrandcrème te dragen, kunt u uw huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Het is echter van essentieel belang dat u een zonnebrandmiddel kiest met een minimale beschermingsfactor van 50.

2. Blijf altijd gehydrateerd

 

Als gevolg van het warme weer verliest u in de zomer meer lichaamsvocht dan in enig ander seizoen. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat u in deze periode meer water opneemt.

Gebrek aan lichaamsvocht over een lange periode leidt uiteindelijk tot uitdroging, wat een onaangename toestand kan zijn, vooral wanneer men buiten zou moeten zijn - plezier maken. U moet dus proberen uw lichaamsvloeistoffen aan te vullen zodra ze verloren zijn gegaan.

Interessant is dat het drinken van gewoon water niet de enige manier is waarop men de hydratatie van het lichaam kan bevorderen. Het eten van waterrijke voedingsmiddelen, zoals watermeloen, komkommer, tomaten, enzovoort, kan ook helpen uw waterinname aan te vullen.

Verder kunt u zich tegoed doen aan gezonde dranken, zoals kruidenthee, vruchtensap en citroenwater - om er maar een paar te noemen. Wel moet u uw consumptie van drankjes die cafeïne of alcohol bevatten beperken, want die hydrateren het lichaam niet, maar verhogen de vochtafgifte van het lichaam.

3. Blijf op koele plaatsen

Hitte-uitputting komt vrij vaak voor in de zomer, als gevolg van de typisch hete temperatuur. Om deze aandoening onder controle te krijgen of helemaal te vermijden, moet u proberen de langere gedeelten van uw dag op koele plaatsen door te brengen.

Wanneer u hitte-uitputtingsverschijnselen bemerkt, zoals hevig zweten, beursheid, duizeligheid, vermoeidheid, enzovoort, is het aan te bevelen even op een koele plaats te gaan rusten, de zon te mijden en uw vochtinname te verhogen.

Zorg er bovendien voor dat uw koelsysteem thuis altijd blijft werken. Ondertussen kunt u, als u buiten bent, af en toe een stop in het winkelcentrum maken om uit te rusten, af te koelen en waarschijnlijk ook om te rehydreren.

4. Eet juist

Zonder enige twijfel is de zomer de beste tijd om een paar vrienden te ontvangen voor een cook-out in de tuin, of zelfs voor een familie-picknick op het strand. Het eten is het hoofdbestanddeel van deze bijeenkomsten, dus wilt u er zeker van zijn dat u het goed doet.

Door de hoge temperatuur bederven voedingsmiddelen in de zomer sneller dan gewoonlijk, dus wees wat extra voorzichtig met uw voedselhygiëne. Bereid uw maaltijden bijvoorbeeld op dezelfde dag als uw picknick of uitstapje, om microbiële groei te voorkomen. Was intussen in de keuken uw fruit, groenten en zelfs uw keukengerei goed af.

Als u buiten grilt, zorg er dan voor, met behulp van een voedselthermometer, dat uw voedsel goed gaar is voordat u het opdient. Beperk ook uw consumptie van gemalen rundvlees, varkensvlees en worst; kip, vis en groenten zijn gezonde alternatieven.

Dit is wat u moet onthouden - vlees bij hoge temperaturen boven open vuur koken maakt de vorming van bepaalde chemische stoffen mogelijk, die het kankerrisico kunnen verhogen. U kunt dit kankerrisico echter verminderen door verkoolde stukjes van uw rooster te verwijderen vóór het koken en van uw voedsel vóór het eten. U kunt de barbecue ook bedekken met geperforeerde folie; zo kan het vet eraf druipen, maar kan de rook het vlees niet bereiken.

5. Ga uit op de gepaste uren

De zomer voelt gewoon als het juiste seizoen om op avontuur te gaan - u zou uw wandeldoel eens kunnen herzien. Bovendien hebt u waarschijnlijk meer tijd om aan vrijetijdsactiviteiten te doen.

Maar hoewel het beoefenen van lichamelijke activiteiten uw lichamelijke en geestelijke gezondheid ten goede kan komen, kunt u uw trainingen en andere bezigheden het beste 's morgens of 's avonds plannen, als het weer koeler is.

Conclusie

De beste manier om van de zomer te genieten is in goede gezondheid. Gelukkig is het heel goed mogelijk om plezier te maken en gezond te blijven tijdens het warme zomerweer.

Door op de bovenstaande veiligheidstips te letten, kunt u er zeker van zijn dat u deze zomer de beste en aangenaamste tijd zult hebben!