Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

Hoe het perfecte matras te kiezen?

08 september 2022

De zoektocht naar een goed matras is lang niet altijd makkelijk. Soms duurt het jaren voordat mensen doorhebben welke matras het beste bij hun past. Dit is niet zo gek, want tijdens het slapen hebben veel personen andere soorten voorkeuren. Daarnaast speelt de bouw van het lichaam in combinatie met een aantal andere zaken een belangrijke rol. Om er zeker van te zijn dat de aankoop van je volgende matras eindelijk een succes kan worden, is het raadzaam om extra goed op de onderstaande punten te letten.

Rekening houden met allergieën

Als je last hebt van allergieën is dat ontzettend vervelend. Wanneer het je nachtrust dan ook nog eens verstoord, is het helemaal tijd om hier wat aan te doen. Daarbij is de keuze voor het juiste matras een goede eerste stap. Bij veel matrassen wordt aangegeven dat ze anti-allergisch zijn. Als een matras van verend materiaal is dan is dat goed voor mensen die een allergie hebben. Matrassen van dons daarentegen zijn vaak vele malen minder geschikt voor iedereen die kampt met allergieën.  

Kijk naar het gewicht

Je eigen gewicht is belangrijk om rekening mee te houden bij de keuze voor een matras. Mocht je wat lichter zijn, en niet meer dan 80 kilo wegen, dan kun je het beste gaan voor een matras wat iets zachter is. Als je wel meer weegt dan dit, dan is het veel beter om voor een iets hardere variant te gaan. Doe je dit niet, dan kun je ver wegzakken in een matras en dat slaap dan weer niet lekker. Let dus goed op wat je eigen gewicht is op het moment dat je een nieuw matras gaat kiezen.

Zorgt dat het past bij je slaaphouding

Misschien heb je er nog ieder bij nagedacht, over wat voor type slaper je bent. Het kan goed zijn dat je in verschillende houdingen slaapt, maar de meeste mensen liggen uiteindelijk vaak op dezelfde manier in bed. Je bent dus een rugslaper, buikslaper of een zijslaper. Zowel een rug- als buikslaper heeft baat bij een iets harder matras, omdat er anders rugklachten zouden kunnen ontstaan omdat je te diep in het matras ligt. Als zijslaper heb je vooral een matras nodig wat steun biedt aan de contouren van je lichaam.

Let op het prijskaartje

Het budget wat je hebt om te besteden is uiteraard ook van belang. Er kan duizenden euro's verschil zitten in de prijzen van bepaalde matrassen. Kijk daarom eerst naar hoeveel je te besteden hebt, en begin daarna met de zoektocht naar een nieuw matras. Normaal gesproken geldt wel, zoals met zoveel producten, dat de levensduur langer is en de kwaliteit hoger wanneer je meer betaalt.

Ga voor de juiste levensduur

Diverse matrassen hebben een andere levensduur. Voor het aanschaffen van een matras is het wel goed om hier rekening mee te houden. Als je te lang op een matras blijft liggen wat eigenlijk versleten is, kan dit namelijk allerlei klachten opleveren. En hoewel een matras met een langere levensduur vaak wel een iets grotere investering is, zul je deze er op den duur zeker uit gaan halen. Een polyether matras gaat normaal gesproken het kortste mee, en is niet langer dan 4 tot 6 jaar goed. Wil je voor een zolang mogelijk levensduur gaan? Dan is een koudschuim matras vaak de beste optie, want hier kun je soms tot wel 15 jaar mee doen.

Kies voor de juiste lengte

De gemiddelde Nederlander is ontzettend lang vergeleken met de meeste mensen in de rest van de wereld. Indien je weleens in het buitenland komt heb je ongetwijfeld vaker last van een bed wat veel te kort is. Dat is erg vervelend, en het ligt vaak simpelweg niet lekker. Om ervoor te zorgen dat je zonder problemen goed kunt slapen, moet je daarom altijd een matras nemen wat bij je lengte past, en dus iets langer is dan jij bent. Voor de meeste mensen is een matras van 200 centimeter ruim voldoende, maar indien nodig kun je voor een nog grotere maat gaan.

De juiste warmte

Sommige mensen hebben het ontzettend heet gedurende de nacht. Hoewel dit natuurlijk vrij vervelend is, kan het met de keuze voor het juiste matras wel degelijk worden opgelost. Er zijn namelijk voldoende modellen die goed vochtdoorlatend zijn. Het gevolg hiervan is dat het matras veel minder heet aanvoelt zodat personen die hier last van hebben een stuk beter zullen kunnen slapen. Wanneer het andersom is en je het juist snel koud hebt in de nacht, zijn er ook andere mogelijkheden. In dat geval is een matras wat van koudschuim is gemaakt de juiste keuze. Dit zal veel helpen om het niet zo snel koud te hebben tijdens het slapen.