Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Zijn armleuningen op een bureaustoel echt nodig?

11 januari 2023

De meeste mensen positioneren zich voor en tegen het gebruik van armleuningen in verschillende landen. Terwijl sommige mensen stoelen prettiger vinden zonder stoelen, staan veel werknemers erop ze te gebruiken. Correct zitten lijkt misschien eenvoudig, maar als we aandacht besteden aan hoe we de hele dag zitten, merken we waarschijnlijk dat we vaak onderuitgezakt zitten of een houding aannemen die ons comfortabeler lijkt, terwijl het in feite schadelijk is voor ons lichaam in het algemeen.

Maar zijn armleuningen echt nodig?

Het is altijd een keuze. Laten we eens kijken naar verschillende soorten armleuningen en hun voordelen voor uw comfort en gezondheid tijdens het werken aan uw bureau.

Soorten armleuningen voor bureaustoelen

Meestal worden bijna alle stoelen geleverd met armleuningen. Sommige modellen bevatten het echter niet en sommige kunnen optioneel op de bureaustoel van uw keuze worden gemonteerd, maar ze zijn over het algemeen het belangrijkste kenmerk. Ook zijn niet alle armleuningen gelijk gemaakt. Iedereen zou een paar soorten moeten kennen voordat hij een bureaustoel koopt.

Vaste armleuningen

De term suggereert wat de vaste armleuningen zijn. Ze kunnen niet worden verplaatst omdat ze statisch op hun plaats staan. Deze worden vaak gezien in lagere soorten bureaustoelen. Ze bieden goede ondersteuning van de onderarm en verlichten spanning in nek en schouders, maar ze zijn niet universeel.

Sommige vaste armen kunnen op het ene model in een comfortabele positie zitten, terwijl ze op een ander hinderlijk kunnen zijn. De typische vorm van vaste armleuningen is een lus of een T.

· Opklapbare armleuningen

Opklapbare armleuningen kunnen erg handig zijn bij het vaak wisselen tussen wel en niet gebruiken van de armleuningen. Meestal hangt dit af van het soort werk dat wordt gedaan. Vaak zijn er slechts twee locaties beschikbaar voor opklapbare armleuningen. "Omhoog" betekent dat de armleuning verticaal omhoog is geklapt en niet wordt gebruikt; "naar beneden" betekent dat de armleuning 90 graden is gebogen.

Als u ervoor kiest om de armleuning te gebruiken, moet u de standaard horizontale positie accepteren, omdat de hoogte en breedte van deze armleuningen niet aanpasbaar zijn.

· Verstelbare armleuningen

De beste armleuningen zijn degenen die aanpasbaar zijn. Deze zijn uiteraard terug te vinden in de duurdere modellen bureaustoelen. Ze hebben misschien niet allemaal precies dezelfde kenmerken, maar de meeste bieden een combinatie van hoogte-, breedte- en draaiaanpassingen, zodat u de ideale positie voor u en uw werkplek kunt vinden.

Voordelen van de bureaustoel met armleuningen

Een comfortabele stoel kan het comfort van werknemers aan hun bureau aanzienlijk verbeteren. Er moet rekening worden gehouden met de gezondheid van werknemers, aangezien voor steeds meer banen werken aan een bureau vereist is. Ook is volgens studies de productiviteit en het moreel van kantoormedewerkers aanzienlijk toegenomen dankzij armleuningen.

Helpt een natuurlijke houding te behouden

Werknemers moeten voor hun gezondheid een juiste houding aannemen omdat ze het grootste deel van de dag zittend in hun stoel doorbrengen. Door de armleuningen kan de inzittende gemakkelijker een natuurlijke houding aannemen. Volgens biologische onderzoeken kunnen spieren hun grootste kracht uitoefenen wanneer het lichaam zich in zijn natuurlijke positie bevindt of wanneer alle gewrichten ontspannen zijn.

Dit resulteert in minder moeite die nodig is om te schrijven, tekenen of aan iets te werken, waardoor een werknemer uiteindelijk productiever wordt met minder inspanning. Een natuurlijke schrijfhouding is handig als je urenlang aan lange projecten werkt. Carpaal tunnel syndroom komt ook vaker voor bij kantoormedewerkers die hun dagen doorbrengen met typen of computeren; ergonomische stoelen met ondersteunende armleuningen kunnen dit gezondheidsrisico echter helpen voorkomen.

Moeiteloze rust

De afhankelijkheid van werknemers van  ergonomische bureaus  en  stoelen , die de belangrijkste hulpmiddelen zijn geworden voor de efficiëntie en productiviteit van het personeel, is toegenomen met de huidige werkcultuur. Tegenwoordig zou het bijna onmogelijk zijn om een kantoor te runnen zonder de juiste werkplekken en stoelen.

Werknemers moeten korte pauzes nemen terwijl ze in hun stoel blijven werken, aangezien ze lange uren achter hun bureau doorbrengen. Bij het nemen van pauzes in hun werkstoel vermindert een ergonomische armleuning de spiertrekkracht aanzienlijk en zorgt voor een meer stressvrije pauze. Zonder armleuningen zouden de armen in een vreselijk ongemakkelijke positie verkeren. Voor deze intervallen is het niet nodig om de stoel te verlaten en de armleuningen worden belangrijker omdat ze werknemers helpen te ontspannen en op te laden zonder de voortgang van hun werkdag te belemmeren.

Van tijd tot tijd eten werknemers hun lunch aan hun bureau, in welk geval armleuningen cruciaal zijn. Het is veel gemakkelijker om te ontspannen tijdens het slapen dan om spierspanning te verlichten die tijdens het werken is opgebouwd. Ook wordt de spanning verlicht en afgeleid van de nek- en schouderregio's.

· Zwaartekrachtcentrum

In de meeste kantoren kan het vallen van een stoel een veelvoorkomend probleem zijn, dus stoelen moeten goed uitgebalanceerd zijn om dit soort ongelukken te voorkomen. Hoewel de gebruiker hiervoor grotendeels verantwoordelijk is, zijn er enkele maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het zwaartepunt van de stoel in evenwicht is. Hier komen de ergonomische armleuningen van de stoel om de hoek kijken.

Een deel van de neerwaartse zwaartekracht op de wervelkolom wordt verminderd wanneer de armen op de armleuningen rusten, wat ook helpt om de houding te behouden en te verbeteren en het zwaartepunt in de stoel te houden.

Hoewel bepaalde stoelen met kleine wieltjes behoorlijk populair zijn, zijn ze ook onstabiel, daarom moet speciale aandacht worden besteed aan het kopen van stoelen die uitgebalanceerd zijn en goede armleuningen hebben. Zonder armleuningen zou de stoel schommelen, wat soms tot ernstig letsel kan leiden.

Het eerste wat iemand doet als een stoel omvalt, is proberen hem in evenwicht te brengen met behulp van de armleuningen. Veel ongelukken en verwondingen kunnen worden voorkomen door de juiste plaatsing van de armleuningen. Deze pauzes kunnen ook de mobiliteit vergroten. Als de stoelen geen armleuningen hebben, kunnen gebruikers het moeilijk vinden om ze te verplaatsen zonder eerst op te staan.

conclusie

Kantoormedewerkers die stoelen met en zonder armleuningen hebben gebruikt, weten dat stoelen met armleuningen veel stabieler zijn. Verschillende vormen van armleuningen, zoals hierboven vermeld, kunnen gebruikers helpen hun natuurlijke houding te behouden, stressvrije rust te garanderen en als zwaartepunt te fungeren.