Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Technologie voor de slaapkamer

26 oktober 2022

Technische apparaten zijn een integraal onderdeel geworden van ons moderne leven. Ze doen ons echter niet altijd goed. En velen die deze kop lezen zullen waarschijnlijk denken dat technologie geen plaats heeft in de slaapkamer omwille van een goede nachtrust.

Maar we hebben het niet over de gadgets die je slaap verstoren. Je moet ze absoluut uit het bed bannen en idealiter uit de slaapkamer. In dit artikel willen we ons concentreren op de apparaten die je helpen beter te slapen.

Hieronder hebben we de beste technische apparaten voor de slaapkamer voor je op een rijtje gezet. En alleen degenen die je helpen slapen.

1. Elektrisch verstelbare lattenbodem

Een verstelbare lattenbodem zoals de S2 van FlexiSpot zorgt ervoor dat je de ideale slaaphouding kunt vinden. Met een druk op de knop kan hij zowel in het hoofd- als in het beengedeelte individueel worden versteld.

Dit is vooral gunstig voor mensen die last hebben van rugpijn, snurken of zwanger zijn. Het optillen van de benen verlicht de belasting van uw rug, bevordert de bloedcirculatie en een opgeheven hoofd voorkomt snurken en slaapapneu.

Heb je ook ooit gehoord van de nul-zwaartekrachtpositie? Het woord komt uit het Engels en betekent vertaald gewichtloosheidspositie. Dit houdt in dat u uw hoofd- en knielijn iets boven uw hart opheft en uw romp en benen zo positioneert dat ze een hoek van ongeveer 120 graden vormen.

Deze slaaphouding wordt zo genoemd omdat deze eigenlijk uit de ruimte komt. Net als de al even populaire traagschuimmatrassen, is de "Zero-G"-houding uitgevonden door NASA. Terwijl astronauten zich voorbereiden op de lancering, leunen ze achterover in deze neutrale positie om de belasting te compenseren die ze moeten doorstaan met de snelle veranderingen in de zwaartekracht. Deze houding zorgt ervoor dat er zo min mogelijk druk op de wervelkolom en alle andere delen van het lichaam komt te staan.

De verstelbare lattenbodem EB01 van FlexiSpot kan eenvoudig met een druk op de knop in het hoofdgedeelte worden versteld, wat niet alleen een voordeel is bij het slapen, maar u ook in staat stelt een gezonde en comfortabele houding te vinden wanneer u leest, tv kijkt of ontbijt op bed.

2. Slaap-tracking-app

Inzicht krijgen in uw slaapgewoonten is de eerste stap om problemen op te sporen en op te lossen. Gelukkig is slaap een steeds populairdere maatstaf voor fitnesstrackers en smartwatches. Zoek bij het kiezen van uw opties naar een apparaat dat uw slaapstadia, nachtelijke hartslagvariabiliteit (HRV), ademhalingssnelheid, bloedzuurstofsaturatie (ook wel SpO2 of Pulse Ox genoemd) en huidtemperatuur kan meten.

Deze apps houden de tijd bij die u doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaap en tonen grafieken van uw slaapstadia, slaaphartslag en meer. U krijgt ook een dagelijkse slaapscore die u kunt gebruiken om de kwaliteit van uw slaap te controleren. Deze informatie kan een goede wake-up call zijn als je niet genoeg slaapt.

Veel fitnesstrackers en smartwatches laten je ook stille alarmen instellen, zodat ze je wakker maken met een zachte trilling op je pols. Handig als je met iemand slaapt of huisgenoten en dunne muren hebt.

3. Slimme matras

Een andere optie is om je oude binnenveringsmatras te dumpen en te upgraden naar een slim, hightech bed. Ze hebben ingebouwde sensoren die je slaap, woelen en draaien, en andere gezondheidsstatistieken zoals je ademhaling, hartslag en HRV kunnen meten. Sommige kunnen zelfs geluiden opvangen en uw hoofd optillen om te voorkomen dat u gaat snurken.

Het andere onderdeel is een bijbehorende app waarmee u uw slaapgegevens, nachtelijke gezondheidsgegevens en trends kunt bekijken. Deze informatie kan u helpen te bepalen wat werkt en wat niet, zodat u uw levensstijl dienovereenkomstig kunt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld merken dat u minder goed slaapt op dagen dat u 's middags koffie drinkt, of beter slaapt wanneer u overdag sport.

Je kunt ook een app gebruiken om de hardheid van je matras aan te passen, van ultrazacht tot extra stevig of ergens daar tussenin. Als je het altijd koud hebt, gebruik dan een elektrische deken om je voeten op te warmen, zodat je sneller in slaap valt en leg ze op om de bloedsomloop te verbeteren.

Er zijn zelfs matrassen met zowel koeling als verwarming, zodat je de temperatuur aan elke kant van het bed kunt aanpassen. Om het nog technischer te maken, zijn er modellen met een slimme wekker die je wakker kan maken met een zachte vibratie of een temperatuurdaling zonder je partner te storen.

 

4. Gadgets om 's nachts uit te rusten

Als luidruchtige buren je grootste probleem zijn, zijn er veel oplossingen die je kunt gebruiken om het lawaai te overstemmen. Elektronische oordopjes kunnen geluiden zoals snurken en verkeer blokkeren.

Zelfs een apparaat met witte ruis of natuurgeluiden kan de wereld blokkeren en voor rust zorgen. Als je al apparaten zoals Alexa of Google Assistant hebt, kunnen ze rustgevende geluiden, begeleide slaapmeditaties, ontspannende muziek of een verhaaltje voor het slapengaan afspelen om je te helpen in slaap te vallen.

5. Bereid je voor om te slapen met mind-apps

Voordat je gaat slapen, kun je proberen te ontspannen met een ontspannende meditatie. De app Smiling Mind is gratis en biedt begeleide slaapmeditaties.

Als meditatie nieuw voor je is of snel afgeleid is, bekijk dan de Core Meditation Trainer. Je houdt het bolvormige apparaat vast terwijl je via de bijbehorende app toegang hebt tot geleide meditaties. Het trilt zachtjes om je te helpen ontspannen en focussen. Terwijl je mediteert, meten sensoren aan de bovenkant van het apparaat de elektrische activiteit van je hart via je duimen om de effecten van elke sessie op je lichaam te meten. Het apparaat biedt een selectie van geleide meditaties die zijn ontworpen om u te helpen zich voor te bereiden op het slapen.

6. Slimme gloeilampen

De techniek kan je ook helpen om je slaapkamer zo in te richten dat je goed kunt uitrusten. Gebruik slimme gloeilampen voor rustgevende verlichting. Je kunt een routine voor het slapengaan (of wakker worden) creëren met de meeste gekleurde of witte gloeilampen. Omdat blauwtinten je wakker houden, kun je je licht na verloop van tijd aanpassen aan een warmere, meer gele tint. U kunt ook een geleidelijke overgang programmeren naar een intense blauwe tint die natuurlijk daglicht nabootst om u 's ochtends langzaam wakker te maken.

7. Technologie voor een ideale kamertemperatuur

Je kunt ook een slimme thermostaat of airconditioner krijgen die je kunt bedienen met je stem of telefoon, zodat je niet hoeft op te staan wanneer je je comfortabel voelt. Als je allergie 's nachts oplaait, kan een slimme luchtreiniger helpen.