Gratis bezorging in NL en BE
10% korting op alles: PASEN10
Tot 10 jaar garantie

Slaapgewoonten over de hele wereld: wat we kunnen leren

26 december 2022

Het is misschien gemakkelijk om aan te nemen dat slaap overal ter wereld hetzelfde is, maar dat is niet minder waar. Over de hele planeet oefenen verschillende culturen enorm verschillende slaapmethoden en -technieken uit, die zich vaak in de loop van honderden jaren hebben ontwikkeld.

Een dutje doen is voor velen een dagelijkse bezigheid, terwijl anderen het als lui en als verspilling van kostbare tijd beschouwen. Sommige culturen slapen het liefst op dunne matrassen en andere geven de voorkeur aan de dikste, meest veerkrachtige matras die er te koop is. Maar maakt het echt uit? En wat kunnen we leren van andere landen in de wereld en hoe zij slapen?

Het NAP

Er zijn plaatsen in de wereld waar dutjes niet zomaar gebeuren, maar actief worden aangemoedigd. We denken vaak aan de mediterrane landen als het gaat om dutjes, maar hoewel de Zuid-Spanje experts zijn, zijn ze niet de enigen.

Terwijl mensen uit het Middellandse Zeegebied de neiging hebben om 's middags hun werk te verlaten en naar huis terug te keren om te slapen, hebben de Japanners de neiging om in het openbaar een dutje te doen, vaak met het openbaar vervoer. Het is zo gewoon dat het zelfs een naam heeft; "inemuri" , wat zich vertaalt als "slapen tijdens dienst" of "slapen terwijl je aanwezig bent".

De vermeende gezondheidsvoordelen van dutjes zijn altijd een beetje wazig geweest, maar de meeste experts zijn het erover eens dat een kort middagdutje het geheugen en de stemming kan verbeteren, en ons alerter en minder gestrest kan maken.

koude blootstelling

In 1997 leidde de zaak van een Deense vrouw die in New York werd gearresteerd omdat ze haar baby in een kinderwagen buiten een restaurant had achtergelaten, tot een nationaal debat over ouderschap. In Scandinavië laten ouders hun baby's vaak buiten als het koud is, een praktijk waarvan gezegd wordt dat baby's minder snel hoesten en verkouden worden .

Hetzelfde kan zeker niet gezegd worden van het VK en de VS, waar het idee om een kind buiten in een auto achter te laten bij -15C verwant is aan kindermishandeling.

Dus wie heeft gelijk? Hoezeer het idee ons ook ongemakkelijk maakt, er is voldoende bewijs dat blootstelling aan kou voor kinderen van alle leeftijden heilzaam is en het is aangetoond dat het het immuunsysteem van een kind stimuleert .

 

Bedtijd

Een andere factor die sterk varieert van land tot land, is de gemiddelde bedtijd voor zowel volwassenen als kinderen. In Spanje en Argentinië is het niet ongebruikelijk dat mensen rond 22.00 uur eten, wat betekent dat jonge kinderen vaak na middernacht in slaap vallen, iets wat in het VK bijna ongehoord zou zijn.

Over het algemeen hebben Engelssprekende landen enkele van de vroegste bedtijden ter wereld, vooral bij kinderen, hoewel Belgen naar verluidt de vroegste bedtijden ter wereld hebben, gemiddeld 10.30 uur 's nachts.

De tijd die we slapend doorbrengen varieert ook over de hele planeet. De Japanners en Singaporezen slapen het minst, terwijl de Fransen en Nederlanders enkele van de langste slaapperiodes hebben.

slapen met huisdieren

Het debat over het al dan niet slapen met huisdieren, zowel om hygiënische als om trainingsredenen, woedt al zo lang als iemand zich kan herinneren. In veel landen in Azië en Afrika is slapen met een huisdier in bed meer dan onaanvaardbaar, maar in de Verenigde Staten ligt dat heel anders.

Volgens een Harris Poll uit 2015 laat 71% van de Amerikanen hun huisdieren in ieder geval af en toe bij hen slapen, maar wat zegt de wetenschap daarover?

Er zijn voor- en nadelen aan het laten slapen van een huisdier in uw bed. Aan de positieve kant kan het de stemming, het comfort, de immuniteit en de veiligheid verbeteren, maar het heeft ook verschillende negatieve aspecten, waaronder een verhoogd risico op blootstelling aan ziektekiemen en allergieën, en ook een verminderde slaapkwaliteit.

culturele gewoonten

Er zijn veel heerlijk rare slaapgewoonten die door veel mensen over de hele wereld strikt worden gevolgd. In Zuid-Korea is het de gewoonte om 's nachts een ventilator uit te zetten vanwege een oud wijvenverhaal dat bekend staat als 'de ventilator des doods' en dat mensen al lang bang heeft gemaakt door hen een slaperige dood te beloven als ze vergeten de ventilator uit te zetten.

In China worden spiegels zelden rond het bed gebruikt, omdat wordt aangenomen dat ze de Feng Shuai van een kamer verstoren door slechte energie heen en weer te laten stuiteren, waardoor iemands slaap wordt verstoord.

In Zuid-Afrika worden bedden vaak met bakstenen boven de grond opgetild vanwege het oude geloof in een mythisch wezen genaamd de Tokolshe dat zijn slachtoffers bezit en onder het bed verblijft.

Vrouwen in Zuid-India zouden niet naar bed gaan zonder hun haar te kammen vanwege het bijgeloof dat elke vrouw met los haar als ze slaapt, bezeten zal zijn.

conclusie

We leven in een wonderbaarlijk gevarieerde wereld waar slaappraktijken aanzienlijk veranderen, afhankelijk van waar we zijn. Hoewel je je misschien niet op je gemak voelt om de slaappraktijken van andere mensen over de hele wereld over te nemen, is het belangrijk om te onthouden dat er niet één juiste manier is om dingen te doen. Er zijn talloze manieren om goed te slapen, dus het kan nodig zijn om een beetje te experimenteren als je moeite hebt met slapen.