Gratis bezorging in NL en BE
10% korting op alles: PASEN10
Tot 10 jaar garantie

Gezonde slaapgewoonten voor een weldoende nachtrust

22 juni 2022

Als het erom gaat een rustgevende, diepe slaap te krijgen, dan predikt iedereen altijd dat je vooral een slaaproutine moet hebben en dat je gewoontes moet aanleren om gezonder te slapen.  

 

Naast deze goede slaapgewoonten moet je echter ook bedenken dat je slaapt zoals je eet. Echt waar; wat op je bord ligt, bepaalt of je mag rekenen op een ontspannende slaap, een diepe, revitaliserende rust. Maar er komt meer bij kijken dan de juiste snack voor het slapengaan of het slaapmutsje. Ook de luchtvochtigheid in je slaapkamer kan helpen om je herstel te verbeteren en je gezondheid te optimaliseren. Voeg de volgende verfrissende slaapgewoonten toe aan je slaaproutine om bij het ontwaken één en al energie te zijn, en dat een ganse dag lang.  

 

1. Slaap op je linkerzij

 

Misschien heb je de vraag "links of rechts" al wel eens gesteld, want vele mensen weten niet zeker welke kant beter is om op te slapen. Voor de meeste mensen is dat definitief de linkerzijde. Dit inzicht is allesbehalve nieuw. Het stamt oorspronkelijk uit de Ayurveda, de 5.000 jaar oude Indiase wetenschap van het leven. 

 

Uiterlijk lijken de linker- en rechterkant van je lichaam sterk op elkaar, maar binnenin merk je pas hoeveel verschillen er zijn. Zo is het lymfestelsel dominanter aan de linkerzijde van je lichaam. Dit komt doordat het meeste lymfevocht in het lichaam afvloeit naar de borstbuis, en vervolgens verder stroomt naar de linkerkant van het hart, de linker halsader en de linker subclavische ader (onder het sleutelbeen). Het is dus logisch dat slapen op je linkerzij goed is voor je lymfatische drainagesysteem. Het lymfestelsel is de eerste ontgiftingslijn in je lichaam. Daaruit volgt dat dit het eerste is dat verstopt raakt bij overbelasting.

 

Bovendien is slapen op de linkerzij goed voor je hart. De grootste slagader in het lichaam is de aorta. Deze loopt van de bovenkant van het hart, buigt naar links en gaat dan naar beneden naar de buikholte. Als je op je linkerzij slaapt, is het voor het hart gemakkelijker om bloed naar beneden te pompen in de dalende aorta.

 

Ook voor een betere spijsvertering en om beter naar toilet te gaan, is slapen op de linkerzijde de beste oplossing. De dikke darm loopt rechts van je maag omhoog en dan overdwars, zodat hij afval kan afvoeren naar de dunne darm, die aan de linkerkant loopt. Ook de zwaartekracht is je bondgenoot als je op de linkerzij slaapt. Na een goede nachtrust is de dunne darm 's ochtends klaar voor een gemakkelijke en volledige verwijdering van afvalstoffen.

 

2. Gebruik een luchtbevochtiger

 

Een koude luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid in je kamer op peil, wat je op vele manieren ten goede komt. Als de lucht die je inademt te droog is en te weinig vocht bevat, kunnen ademhalingsproblemen zoals sinusitis, bronchitis, astma of neusbloedingen optreden. 

 

 

Door te droge lucht kun je ook sneller uitgedroogd raken. En een uitgedroogd lichaam is vatbaarder voor bacteriële infecties. Je kunt last krijgen van een droge keel en droge ogen. Of je merkt dat je een droge huid, gebarsten lippen of eczeem hebt. Anderzijds adem je gemakkelijker en slaap je vaster wanneer de luchtvochtigheid in een kamer 45-55% bedraagt. Een luchtbevochtiger helpt om lucht weer te bevochtigen als deze is uitgedroogd als gevolg van het weer, het klimaat en verwarming. Dat leidt tot een langdurige en rustgevende slaap.

 

 

Een ander voordeel van een luchtbevochtiger is dat je veel minder snurkt. Door vochtige lucht in te ademen in plaats van droge lucht, worden je keel en neusholte minder droog. De lucht kan vrij door deze gangen stromen wanneer je ademhaalt, zodat de snurkgeluiden niet optreden. Als je partner snurkt en jij daardoor niet kunt slapen, hebben jullie allebei baat bij een luchtbevochtiger.

 

 

De meeste moderne luchtbevochtigers werken muisstil en produceren slechts een laag wit geluid, wat een extra voordeel voor de slaap kan zijn. Als je liever overdag een luchtbevochtiger gebruikt, zal deze de lucht voldoende bevochtigen zodat je 's nachts vochtigere lucht kunt inademen.

 

 

Een andere manier om vocht in de slaapkamer te brengen is door een warme douche of bad te nemen. Je brengt het vocht dus met je eigen lichaam in de kamer. Een stomende douche helpt trouwens ook om je sinussen te openen en te bevochtigen.

 

 

3. Kruid je eten goed

 

Goed gekruid eten is een andere manier om snel de druk te verlichten op de sinussen die veroorzaakt wordt door droge lucht. Wat dacht je van een pittige salsa, jalapeño pepers of chilipepertjes? Eén hapje kan je neus doen lopen en je ogen doen tranen! Vermijd echter voedsel dat de slaap verstoort en eet je laatste maaltijd ten minste 2 à 3 uur voor het slapengaan. Zo stimuleer je de spijsvertering.

 

4. Een slaapmustje mag

 

Misschien gaf je grootmoeder je als kind een glas warme melk voor het slapen gaan, omdat rustiger te worden. Dat is werkelijk zo! Ayurveda heeft een nog beter drankje voor ons, dat ook in vele opzichten gezond is. Het heet maanmelk en het is geweldig! Als je lactose-intolerant bent of een veganistische levensstijl volgt, kun je de melk vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk.

 

Elk ingrediënt heeft een specifiek doel. Kurkuma is een ontstekingsremmer. Kaneel helpt de bloedstolling te verminderen en is een antioxidant. Kardemom staat bekend als de koningin der specerijen en kan brandend maagzuur en misselijkheid kalmeren. Bovendien is het een natuurlijke ademverfrisser. Nootmuskaat is een natuurlijk slaapmiddel. Ashwagandha kalmeert het zenuwstelsel. Gember is goed voor de spijsvertering en ghee (geklaarde boter) wordt gebruikt als drager om alle kruiden op de plaats te krijgen waar ze in het lichaam nodig zijn. Ben je op zoek naar een gezond en lekker slaapmutsje, dan is deze maanmelk iets voor jou!

 

 

Maanmelk recept voor een betere nachtrust (1 portie)

 

 

1 kopje melk (of ongezoete amandelmelk)

½ theelepel gemalen kaneel

½ theelepel gemalen kurkuma

¼ theelepel ashwagandha (online of in Indiase kruidenierswinkels te vinden)

1 snufje nootmuskaat

1 snufje gemalen gember

½ theelepel ghee (geklaarde boter)

 

 

5. Slaap een beetje hoger

 

Bij sommige mensen raken de luchtwegen geblokkeerd als ze gaan liggen. Zorg dat je hoofd wat hoger ligt, en het probleem is opgelost. Daarvoor bevelen we de elektrisch verstelbare lattenbodem van FlexiSpot aan. Deze kun je met één druk op de knop snel en gemakkelijk tot een hellingshoek van 60 graden verstellen. Dit maakt niet alleen de luchtwegen vrij om bijvoorbeeld slaapapneu te verlichten, maar kan zelfs snurken voorkomen. Een ander leuk voordeel is dat je comfortabel tv kunt kijken of op je laptop kunt werken terwijl je zit.