Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Gelamineerd of echt hout? Kies het juiste bureaublad voor je kantoor

27 mei 2022

Er zijn zoveel verschillende soorten en materialen voor bureaus. Daarom is het niet verwonderlijk als je niet goed weet welk bureaublad het beste is voor je kantoor. Je moet aan zoveel dingen denken om de beste optie te kiezen. En dan is er nog de vraag of je voor thuis of kantoor een gewoon bureau kiest of een staand bureau.

 

Ben je klaar met het ontwerp van de ruimte voor je (thuis-)kantoor, dan is de eerste overweging die je moet maken die van het materiaal voor je bureaublad. De twee populairste materialen zijn gelamineerd hout en echt hout.

 

Wat je ook kiest, het heeft natuurlijk een directe invloed op de prijs, de duurzaamheid en vooral de levensduur van het bureau. En dan hebben we het nog niet gehad hebben over de esthetiek! Dit komt omdat veel laminaten er vanop een afstand uitzien als echt hout; en soms zelfs tamelijk dure houtsoorten.

 

In dit artikel gaan we dieper in op bureaus van echt hout, gelamineerde tafelbladen en eventuele subcategorieën. Daarmee willen we je helpen een weloverwogen keuze te maken voor het bureau dat het beste bij je past.

 

Laten we eraan beginnen!

 

Gelamineerde tafelbladen

 

Bij de overweging van een gelamineerd tafelblad moet je bedenken dat het niet echt hout is, maar een vorm van bewerkt en gerecycled hout. Het materiaal zelf wordt in verschillende lagen vervaardigd en de lagen worden vervolgens aan elkaar gelijmd om het zijn definitieve vorm te geven.

 

De mengeling van verschillende materialen en lagen op elkaar verleent gelamineerd hout ook zijn duurzaamheid. Er zijn verschillende soorten laminaat:

  • met vinylbekleding,

  • natuurlijk houtfineer,

  • melamine,

  • metaal, enz.

 

Om laminaat te maken, worden houtspaanders en andere onbruikbare stukken hout samengevoegd en samengeperst met behulp van druk en temperatuur. Vóór het persen worden ook wat harsen en andere chemicaliën toegevoegd om ervoor te zorgen dat alles goed aan elkaar hecht. Het gerecycleerde materiaal vormt dan lagen "hout" die vervolgens met lijm aan elkaar worden gezet. Daarna worden de bovenste en onderste lagen aangebracht, die de "esthetische lagen" vormen.

 

De laatste laag is verantwoordelijk voor de duurzaamheid en de stijfheid van het hout. Ze houdt het samengeperste materiaal bijeen, beschermt het tegen vocht en, het allerbelangrijkste, geeft het eindproduct een mooi uiterlijk. Deze laatste laag wordt op de ondergrond gelijmd en staat bekend als MDF (Medium Density Fibreboard).

 

Om te controleren of MDF van goede kwaliteit is of niet, hoef een plaat in dit materiaal alleen maar op te tillen. Is de plaat zwaar, dan weet je dat er meer houtvezels in zitten. Aangezien MDF gemaakt is van gerecycleerd hout, is het natuurlijk veel goedkoper in vergelijking met echt hout.

 

Bovendien heeft MDF het voordeel dat het geen nerven of vlamtekeningen vertoont en niet krimpt of uitzet onder invloed van temperatuurschommelingen. Het is vrij stabiel; zodanig zelfs dat je het kunt schilderen zoals je wilt. MDF kun je echter niet beitsen. Als je specifiek op zoek bent naar bureaus (of sta-bureaus) met vlamtekeningen of nerven, kun je niets aanvangen met gelamineerd hout.

 

Gelamineerd hout heeft echter één grote zwakte. Hoewel de toplaag uiterst goed bestand is tegen waterschade, bestaat het risico dat je bureau snel beschadigd raakt als er vocht onder terechtkomt. Eén gemorst kopje koffie is genoeg om het hele bureau te ruïneren! Dit is vooral het geval als de kabeldoorvoeren of andere toebehoren niet goed zijn aangebracht.

 

Er zijn verschillende soorten gelamineerd hout waarvan je een bureaublad kunt laten maken.

 

Tafelblad met poedercoating

 

Dit word beschouwd als de goedkoopste beschikbare optie van gelamineerd hout. Bij de vervaardiging spuit men poeder op het hout, waardoor het de gewenste kleur krijgt. Het biedt echter geen bescherming tegen vocht of invloeden van buitenaf. Dit soort hout is niet hard genoeg en ongeschikt voor een bureaublad.

 

Hoge druk laminaat (HPL)

 

Dit is één van de populairste soorten laminaat die je momenteel kunt vinden. In huizen en winkels, winkelcentra en kantoren; overal gebruiken ze HPL. Hier wordt een laminaatlaag op het substraat gelijmd. Het laminaat is meestal gemaakt van melamine (een kunststofverbinding) aan de boven- en onderkant. Hetzelfde kan worden gecombineerd met hoge temperaturen om het laminaat te hechten met lijm. Bij verhitting noemt men het thermisch gesmolten laminaat (TFL).

 

Zodra het HPL is gesneden en in de vorm van je bureaublad is gebracht (gebogen of vlak), wordt een waterdichte afwerkingsrand rond de randen gelijmd. Deze randen bestaat uit hetzelfde laminaat of uit PVC-stroken in dezelfde kleur.

 

Bij gebruik als staand bureau worden HPL-tafelbladen vaak vuil; om nog maar te zwijgen van de roodachtige lijn die ze achterlaten op je onderarmen wanneer je erop leunt.

 

3D-laminaat

 

3D-laminaat is een ander veel voorkomend type gelamineerd hout dat er net zo uitziet als hardhout. Het biedt een grotere duurzaamheid en is relatief goedkoop in vergelijking met hout. Het substraat binnenin is hetzelfde, maar het laminaat dat aan de buitenkant wordt gebruikt, is een film of thermische folie. De plaat wordt gewoonlijk gevormd voordat de folie wordt aangebracht om een glad oppervlak te verkrijgen.

 

Deze platen hebben meestal afgeronde hoeken en genieten daarom de voorkeur voor gebogen bureaus. Het wordt erg moeilijk om van een afstand of op foto's het verschil te zien tussen 3D-laminaat en echt hout.

 

Een uitstekend voorbeeld van zo'n bureau is het Seiffen laminaat sta-bureau (Eco & Pro) van FlexiSpot. Het 3D-laminaat is iets duurder dan andere laminaten, maar nog altijd beduidend goedkoper dan echt hout. Bovendien krijg je het mooie uitzicht en de robuustheid van echt hout.

 

De tafel biedt een betere weerstand tegen slijtage en laat geen sporen na op je armen. In tegenstelling tot andere platen laat de afwerkingsrand van 3D-laminaat niet los.

 

Tafelbladen in 3D-laminaat zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kleuren en dessins. Van houtnerfpatronen tot kleurencombinaties (mahonie, marmergrijs, esdoorn en meer), alles is volledig aanpasbaar.   

 

Massief houten bureaus

 

Vind je het niet erg om iets meer uit te geven en wil je geen genoegen nemen met een vervanger voor echt hout? Ook dan zijn er bureaus die aan je behoeften zullen voldoen. Een tijd lang leken echt houten meubelen met uitsterven bedreigd door de introductie van laminaat. Maar nu maken ze hun come-back en zeker in de sector van de verstelbare staande bureaus.

 

Echt, massief hout kan echter een dure liefhebberij zijn. Terwijl een gewoon 3D-bureau gemaakt van gelamineerd hout rond de $160 kost, kan dezelfde optie gemaakt van hout variëren van $400 tot $1.600. En als je een werkelijk exotische soort wenst, wordt dat nog meer!

 

Anders dan bij multiplex, zijn er niet veel verkopers die echt hout in een waaier van afmetingen en opties op voorraad hebben. Dit betekent in wezen dat je veel sneller een gelamineerd bureau kunt krijgen dan hout.

 

Houten bureaubladen voor je kantoor moeten goed worden afgedicht met lak of vernis om ze tegen waterschade te beschermen. Het gebruik ervan betekent echter ook dat het hout krasgevoelig wordt. Sommige houtsoorten worden gewoon gebeitst, waardoor ze minder gevoelig zijn voor krassen, maar ook dan moeten ze beschermd worden tegen water.

 

Je kunt het hout het beste laten beitsen en afdichten om een lange levensduur van het bureau te garanderen, want hout kun je altijd opnieuw lakken in tegenstelling tot laminaat. Daarom heeft echt hout een veel langere levensduur dan gelamineerd hout.

 

Er zijn verschillende houtsoorten waaruit je kunt kiezen voor een houten bureau.

 

Natuurlijk hout

 

Met natuurlijk hout bedoelen we dat het op natuurlijke wijze uit bomen is gewonnen en nog niet chemisch is behandeld. De term natuurlijk hout wordt vaak door elkaar gebruikt met tropisch hardhout, maar de twee zijn heel verschillend. Natuurlijk hout kan afkomstig zijn van om het even welke boom, ongeacht de soort, en is een veel ruimer begrip.

 

Niet alle natuurlijke houtsoorten zijn geschikt voor een stevig bureau. Een bureaublad van grenenhout bijvoorbeeld is niet zo glad als je zou willen, en ook niet zo duurzaam.

 

Tropisch hardhout

 

Tropisch hardhout is specifiek afkomstig van dicotylen (tweezaadlobbigen) en komt voor in gematigde en tropische wouden. Tropisch hardhout is zeer duurzaam, waardoor het een uitstekende kandidaat is voor bureaubladen. Het hout is echter zwaar, wat voor sommige mensen een probleem kan zijn.

 

Ongeacht de gebruikte houtsoort is afdichten essentieel om het te beschermen tegen de elementen.

 

Kosten van gelamineerde tegenover echt houten bureaubladen

 

Nu we de verschillende houtsoorten kennen, zullen we eens kijken hoeveel elke optie kost.

 

Materiaal

Prijsklasse

Voordelen

Nadelen

Laminaat met poedercoating

Goedkoopste optie

Minst duurzaam

HPL

€€

Voordelig en duurzaam

Scherpe hoeken, beperkte bescherming

3D-laminaat

€€€

Verschillende kleur- en vormkeuzes, duurzaam, natuurlijke uitstraling, goedkoop

Ziet er net uit als echt hout

Bamboe

€€€

Voordelig, zichtbare nerf

Slecht voor het milieu, kan loslaten

Massief/echt hout

€€€€€

Echt hout, kostbaar uiterlijk

Zeer duur, lange levertijden

 

Conclusie

 

Zoals je ziet, zijn er veel mogelijkheden en heeft elke soort zijn voor- en nadelen. Terwijl sommige daarvan extreem duur zijn, bieden andere een kosteneffectieve oplossing voor hetzelfde, maar zijn misschien niet zo duurzaam. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur en misschien een beetje compromis.

 

Voor velen is het perfecte compromis 3D-laminaat zoals het Seiffen laminaat sta-bureau (Eco & Pro) maar ook tal van andere zit sta bureaus