Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Geestelijke gezondheid in het thuiskantoor

07 juni 2022

Hoewel de Covid-19 pandemie nu voorbij lijkt te zijn en er geen thuiskantoorverplichting meer bestaat, kiezen steeds meer mensen en bedrijven voor een thuiskantoor. De voordelen zijn talrijk: een beter evenwicht tussen leven en werk, gelukkigere werknemers, lagere kosten, enzovoort.

 

Tegelijkertijd ondervinden werknemers en zelfstandigen echter steeds meer dat thuiswerken ook zijn eigen uitdagingen heeft. Daarom hebben onze gezondheidsexperts deze gids voor geestelijke gezondheid op kantoor samengesteld. Wij leggen je uit waar je in het thuiskantoor vooral op moet letten en hoe je er gelukkig, doeltreffend en met succes kunt werken. Veel plezier met deze gids! 

 

Home office niet zo gemakkelijk als je dacht 

Toen Covid-19 leidde tot de invoering van het thuiskantoor in Nederland, klonk dat voor veel werknemers als een droom die uitkwam. Eindelijk kon je werken in een omgeving waar je je echt op je gemak voelt. Bovendien hoefde je niet meer zoveel geld en tijd te besteden aan het woon-werkverkeer. Dat betekende ook dat je eindelijk meer tijd had voor je eigen gezin.

 

Het werd echter al snel duidelijk dat het kantoor aan huis ook stresserend en uitputtend kan zijn. En op een heel andere en soms zelfs ernstigere manier dan op kantoor. Het meest voorkomende probleem is dat werknemers in het thuiskantoor zich vaak onder druk gezet voelen om altijd beschikbaar te zijn en daardoor uiteindelijk veel meer werken dan op kantoor. 

 

Bovendien vinden veel werknemers het moeilijk om hun eigen dag goed te plannen en in hun eigen behoeften te voorzien. Zo kan het thuiskantoor al snel behoorlijk stresserend worden. Lees nu de beste tips om dit probleem te vermijden.

 

Duidelijke structuren

Een groot voordeel van thuiswerken is dat je veel flexibeler kunt werken dan op een kantoor. Je kunt je werktijden vrijer indelen en ook zelf bepalen wanneer je pauzeert en tot wanneer je werkt. Tegelijkertijd is dat echter ook één van de grootste nadelen van thuiswerken. Veel werknemers vinden het namelijk moeilijk om zich te concentreren en effectief te werken.

 

Je bent de hele dag door altijd wel iets aan het doen en krijgt daardoor niet alleen veel minder gedaan dan gewoonlijk, maar uiteindelijk heb je ook minder vrije tijd dan wanneer je op kantoor aan het werk was. Voor thuiswerken moet je daarom ook een vaste dagindeling maken, waarin je precies regelt wanneer je pauzeert en vooral wanneer je klaar bent met werken. Natuurlijk kunnen deze tijden nog steeds afwijken van de "klassieke" werktijden. Het belangrijkste is echter dat je een vast plan maakt en je daaraan houdt. 

 

Grenzen bepalen

Grenzen bepalen is waarschijnlijk onze belangrijkste tip voor mentale gezondheid op kantoor. Alleen als je erin slaagt je af te sluiten van je werk, kun je op lange termijn efficiënt, succesvol en gelukkig zijn. Maar dat kan alleen als je niet 24 uur per dag beschikbaar bent. Want zo kun je je mentaal nooit echt ontspannen, wat al snel tot permanente stress leidt.

 

Zodra je je dagschema hebt opgesteld, moet je je ook aan je pauzes en werktijden houden. Heb je eenmaal je dagelijkse werklast bereikt, schakel dan je mobiele telefoon op het werk uit of op zijn minst alle werknotificaties. Het maakt niet uit hoe dringend je baas iets gedaan moet krijgen! 

 

Hetzelfde geldt ook omgekeerd: als je werkt, is het eigenlijk werktijd. Dit betekent dat je gezin ook rekening moet houden met je verplichtingen tijdens deze uren. Alleen zo kun je geconcentreerd en efficiënt werken en je dagelijkse doel werkelijk bereiken. Daarna heb je meer tijd voor je gezin. Je zult merken dat je veel meer kwaliteitstijd met partner, kinderen en/of huisdier kunt doorbrengen wanneer je niet meer aan je werk hoeft te denken. 

 

Evenwicht en hobby's 

Als je in een thuiskantoor werkt, is het moet je duidelijke grenzen stellen tussen je werk en je vrije tijd. Dat geldt niet alleen voor het organisatorische aspect, maar ook voor de praktische omzetting. Om mentaal evenwicht te vinden in je werklast en om ervoor te zorgen dat je huis je huis blijft en geen kantoor wordt, is het belangrijk dat je ook je hobby's in het thuiskantoor uitoefent.

 

Sport is niet alleen ideaal om stress te verlichten en evenwicht te vinden. Je traint tegelijkertijd je lichaam en legt zo de basis voor een gezond en succesvol leven. Een bijzonder praktisch toestel voor training thuis is de Sit2Go-fitnessstoel. Deze kun je in enkele seconden omtoveren van een ergonomisch werkstation in een fitnesstoestel. 

 

Goede nachtrust

Niet alleen, maar vooral wanneer je in een thuiskantoor werkt, is een goede nachtrust uiterst cruciaal voor je geestelijke gezondheid. Alleen als je goed genoeg slaapt, kan je ziel herstellen van de stress en spanningen van het dagelijks leven. Ten eerste is het belangrijk dat je mobiele telefoon je niet wakker maakt tijdens je slaapuren omdat je een nieuwe e-mail ontvangt of omdat je baas belt.

 

Maar het is ook noodzakelijk dat je een echt diepe en rustgevende slaap krijgt. En dat kan alleen als je bed comfortabel is. Maak een goed begin met een verstelbare lattenbodem zodat je altijd een comfortabele en gezonde slaaphouding kunt aannemen. Zorg er verder voor zorgen dat je beddengoed van een comfortabel materiaal is, dat je kamer de juiste temperatuur heeft en dat het donker genoeg is. 

 

Mentale gezondheid in je thuiskantoor

Het kantoor aan huis heeft zeker veel voordelen. Niet alleen werk je in een omgeving waar je je prettig voelt, maar je kunt ook veel geld besparen en meer tijd doorbrengen met de mensen die echt belangrijk voor je zijn.

 

Tegelijkertijd brengt thuiswerken zijn eigen uitdagingen met zich mee. Als je thuis wilt werken en gelukkig en mentaal veerkrachtig wilt blijven, moet je dus prioriteit geven aan zaken als je eigen hobby's, een duidelijke dagstructuur en goede nachtrust. Dan kan het thuiskantoor echt de perfecte werkplek zijn die je altijd al wilde.