Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Gaming stoel of bureaustoel ... Wat is beter?

15 juni 2022

Een gamestoel ziet er geweldig uit en als je zo in het kort de eigenschappen ervan leest, lijkt hij veel weg te hebben van een ergonomische stoel. Zou het interessant zijn om zo een model te kopen in plaats van een ergonomische stoel?

 

Je zult in dit artikel ontdekken dat de meeste ergonomische kenmerken in beide stoelen dezelfde zijn. Een normale bureaustoel concentreert zich echter op functie en minder op stijl. Daarentegen heeft een gamestoel, zoals de GC03, eerder een luxueus ontwerp. Gamestoelen zien er geweldig uit. De reden hiervoor is puur historisch. De eerste gamestoel was namelijk gemaakt van een luxe autostoel.

 

Omwille van de stijl zal een gamer waarschijnlijk kiezen voor een mooie gamingstoel, terwijl iemand die thuis werkt waarschijnlijk zal kiezen voor een comfortabele maar visueel neutrale bureaustoel.

 

Laten we eens meer in detail kijken naar alle verschillen en overeenkomsten tussen de twee soorten stoelen.

 

Wat is een gaming stoel?

 

De eerste gamestoelen werden rond 2006 gemaakt door DXRacer, een bedrijf erom bekend stond luxe stoelen voor luxe auto's en sportwagens te produceren. Jammer genoeg kwamen ze in de problemen toen Chrysler stopte met verschillende autolijnen. Gelukkig waren die moeilijkheden van voorbijgaande aard. In navolging van DXRacer begonnen vanaf 2008 andere bedrijven ook met de productie van gamestoelen.

 

De markt voor gamingstoelen begon in 2011 snel te groeien dankzij de introductie van het live streaming platform Twitch en de populariteit van eSports. In de Twitch-gemeenschap werden de streamers met een gamestoel beschouwd als legitieme en respectabele gamers. Wie dus bij de rest wilde horen, moest maar snel een gaming chair kopen.

 

Gaming stoelen zijn dus voornamelijk ontworpen om gamers comfortabel te laten zitten. Je kunt ze verplaatsen en verschuiven om de perfecte positie voor je spel te vinden. Je kunt ze echter ook als bureaustoel gebruiken.

 

Wat is een bureaustoel?

 

Standaard bureaustoelen bieden meestal basisinstellingen zoals hoogteverstelling, kanteling van de rugleuning en draaivoet. Een bureaustoel heeft verstelbare zithoogte en -diepte, verstelbare armleuningen, verstelbare lendensteun, draai- en kantelfuncties.

 

De bureaustoel is ontworpen om de productiviteit te verhogen door mensen in staat te stellen gedurende langere perioden aan hun bureau te zitten.

 

De verschillen tussen een gamestoel en een bureaustoel

 

Gaming stoelen zijn meestal veel duurder dan bureaustoelen, maar dat is geen wonder; ze zijn tenslotte gemaakt van materialen van hogere kwaliteit, zoals leer of hout. Ze zijn speciaal ontworpen voor gamers en worden vaak gebruikt door mensen die regelmatig videospelletjes spelen. Bureaustoelen zijn over het algemeen goedkoper, maar toch zeer comfortabel en duurzaam. En omdat bij hen functie belangrijker is dan stijl, zijn ze meestal ook ergonomischer.

 

Gaming stoelen zijn meestal in racer-stijl, met een hoge rugleuning, kuipstoel en verhoogde zitranden. Lendensteunen, hoofdsteunen en verstelbare armsteunen zijn meestal ook aanwezig. Gamingstoelen kunnen veel verder achterover leunen dan bureaustoelen en hebben vaak een optionele schommel- en/of kantelfunctie.

 

Bureaustoelen zijn ontworpen om je het leven gemakkelijker te maken. Platte kussens helpen je comfortabel te zitten. Met de vleugelloze rugleuningen kun je achterover leunen zonder je te bezeren. Stevige lendensteunen voorkomen rugpijn. Armleuningen gaan op en neer, soms ook opzij. De verstelbare stoelen bieden meer flexibiliteit dan de standaardmodellen.

 

Comfort

 

Bureaustoelen moeten comfortabel genoeg zijn om er lange tijd op te kunnen zitten. Ze moeten ook aan je behoeften kunnen worden aangepast. Standaard bureaustoelen zijn meestal minder comfortabel dan ergonomische of gaming stoelen.

 

Gaming stoelen worden doorgaans voor kortere perioden gebruikt. Om schade te voorkomen als gevolg van langdurig zitten, moeten gebruikers hun stoelen regelmatig bijstellen. Rechtop zitten is beter dan slungelig zitten omdat het de rug minder belast.

 

Ineffectieve stoelen dwingen mensen om in ongemakkelijke posities te zitten. Dit overbelast de rug en de benen. Een slechte houding leidt tot pijnlijke spieren en pijn. Een goede stoel ondersteunt je lichaam en houdt je comfortabel op het werk. Iemand die de hele dag hard werkt, kan zich na een lange tijd uitgeput voelen.

 

Gaming stoelen zijn ontworpen om je te helpen comfortabel zitten tijdens het spelen van video games. Een dikke voering ondersteunt het lichaam en houdt de ruggengraat recht. Hoge rugleuningen ondersteunen de natuurlijke kromming van de wervelkolom. De vulling past zich aan de vorm van het lichaam van de gebruiker aan. Deze stoelen zijn ontworpen voor mensen die comfortabel willen zitten. Ze zijn verstelbaar en hebben verschillende kenmerken die ze comfortabel maken.

 

Esthetiek

 

Gaming stoelen zijn gemaakt voor mensen die spelletjes spelen en ze zijn een stijlvolle keuze. Bureaustoelen zijn gemaakt voor mensen die werken. Beide soorten stoelen zijn er in veel verschillende kleuren, stijlen, maten en vormen.

 

Bureaustoelen zijn ontworpen om in elke omgeving te passen, maar ook op elke werkplek. Ze zijn vaak gemaakt van onderhoudsvriendelijke materialen en ze zijn comfortabel genoeg om er lange tijd op te zitten. Je vindt ze in verschillende kleuren en stijlen; er is definitief iets bij dat bij jouw smaak past. Deze stoelen kunnen vervaardigd zijn van leder, netstof, hout, plastic, metaal of andere materialen.

 

Als je op zoek bent naar een stoel voor je huis, wil je waarschijnlijk iets dat er goed uitziet. Er is geen bezwaar tegen om een goedkope stoel van Ikea te kopen. Voor de prijs heb je een redelijk degelijke stoel en er is zoveel keuze dat er altijd wel iets bij zit dat bij jou past. Afhankelijk van het bedrag dat je aan een stoel spendeert, moet hij er tenminste goed uitzien, redelijk comfort bieden voor korte jobs of uitzonderlijk comfort en hoge ergonomie leveren voor langdurig werk aan je bureau.

 

Wanneer je een stoel voor je werkplek op het bedrijf koopt, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de esthetiek. Je baas geeft er niet om hoe mooi je stoel is. Voor hem is het belangrijk dat hij je gezicht kan zien als hij gaat zitten of niet.

 

Conclusie

 

Vanuit ergonomisch standpunt gezien zijn bureaustoelen beter dan gamestoelen. Een gamestoel is echter iets ergonomischer dan een goedkope bureaustoel. Zelfs een goedkope gamestoel heeft de basiselementen van een ergonomische stoel.

 

Ergonomische bureaustoelen zijn beter dan gamestoelen omdat ze veel comfortabeler zijn en veel verschillende functies bieden. Gaming stoelen zijn beperkt door hun ontwerp en zijn meestal minder comfortabel.

 

Als je van plan bent je stoel zowel voor gamen als voor werken te gebruiken, moet je een bureaustoel overwegen. De extra functies houden je comfortabel bij alles wat je doet.