Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Fietsen of wandelen, wat is de beste work-out?

19 juli 2022

Fietsen tegenover lopen

Een dagelijkse cardiovasculaire training is één van de beste manieren om je gezondheid, conditie en algeheel geluk te verbeteren. Wandelen en fietsen zijn allebei geweldige sporten omdat ze het hele lichaam trainen en het bloed laten stromen. Beide hebben echter hun voor- en nadelen. Leer dus de verschillen tussen de twee sporten kennen voordat je aan een bewegingsprogramma begint.

In dit artikel lees je enkele van de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen fietsen en wandelen die van invloed kunnen zijn op je fitnessdoelen.

Calorieverbruik

Afvallen heeft alles te maken met het verbruik van calorieën.

Als het erom gaat calorieën te verbranden, is fietsen een veel snellere manier om gewicht te verliezen dan wandelen.

Op een vlakke ondergrond zal een persoon van 80 kg ongeveer 600 calorieën per uur verbranden met fietsen (afhankelijk van de snelheid), terwijl wandelen slechts ongeveer 300 calorieën per uur zal verbranden.

Bovendien zullen fietsers waarschijnlijk nog meer calorieën verbranden, want als ze een grotere afstand fietsen in een uur inspanning, is de kans groter dat ze glooiend terrein tegenkomen, waardoor het aantal verbrande calorieën toeneemt.

Bovendien zou fietsen fysiologische voordelen kunnen hebben ten opzichte van hardlopen als het gaat om gewichtsverlies. Uit een studie blijkt dat hardlopers meer gewicht verliezen dan wandelaars, zelfs wanneer het totale aantal verbrande calorieën hetzelfde is.

Minder honger

Verpest je calorieverbranding niet door na het sporten te gaan eten. In tegenstelling tot fietsen, onderdrukt wandelen nauwelijks de eetlust, wat een grote invloed kan hebben op hoe effectief wandelen is bij het verliezen van gewicht.

In een onderzoek naar de onderdrukking van de eetlust bij wandelaars werd vastgesteld dat hun eetlust na de training nauwelijks veranderde. In feite aten ze gemiddeld 40 calorieën meer dan ze verbrandden wanneer ze na de training toegang hadden tot eten. Fietsen, in de open lucht of op onze FC211, is dan ook de veel betere keuze om af te vallen.

Maar om écht gewicht te verliezen, moet je een compleet oefeningsprogramma volgen en daarvoor ook de nodige discipline aanleggen. Dus als je liever wandelt dan fietst, kan wandelen nog steeds de betere keuze zijn om gewicht te verliezen.

Diabetes

Welke sport is het beste medicijn als het gaat om de bloedsomloop?

Eén van de grootste gezondheidsproblemen van diabetici is een slechte bloedsomloop in het onderlichaam. Het is dus logisch dat cardiovasculaire oefeningen de gevolgen van deze ziekte kunnen verzachten.

Een recente studie van de Universiteit van Zuid-Australië vergeleek de voordelen van fietsen en wandelen voor vrouwen met diabetes type II en kwam tot de bevinding dat fietsen aanzienlijk beter was dan wandelen. Gematigd fietsen resulteerde in een lagere bloeddruk in de voeten en verlaagde de bloedsuikerspiegels met bijna 20% in vergelijking met wandelen. Dat suggereert dat fietsen bloedsuikerpieken kan compenseren. 

Cardio

Wil je naar lucht happen of gewoon je bloed laten stromen? 

Omdat wandelen per definitie langzaam gaat, is het van nature moeilijk om je hartslag tijdens een wandeling even hoog te krijgen als tijdens het fietsen.

Eén van de belangrijkste verschillen tussen wandelen en fietsen is echter de mogelijkheid om op de fiets uit te schakelen. Als je een paar minuten hard trapt en daarna rustig aan doet, lijkt fietsen meer op intervaltraining waarbij je je niet eens realiseert hoeveel cardiowerk je lichaam eigenlijk doet.

Wandelen daarentegen vereist een constante toevoer van energie met een bijna constante snelheid, zodat het gemakkelijk is om een constante cardiovasculaire output te handhaven.

Spierbelasting

Waar voel je de spierpijn? Hoewel zowel fietsen als wandelen alle spieren van je onderlichaam gebruiken, zijn de belangrijkste spiergroepen waarop de twee activiteiten gericht zijn verschillend.

Fietsen doet vooral een beroep op de bilspieren en de quadriceps, aangezien deze verantwoordelijk zijn voor het duwen en trekken aan de pedalen.

Bij het lopen daarentegen worden vooral de kuiten en de gluteus medius aangesproken. Deze spieren zijn betrokken bij het van de grond afduwen en het in evenwicht houden van je lichaamsgewicht. Zou je dit niet doen, dan zou je bij elke stap naar voren vallen.

Benentraining

Welke sport helpt je om indrukwekkende benen te krijgen? Het is misschien een verrassing, maar wandelen draagt weinig bij aan de spierspanning in je benen.

De reden hiervoor is dat het menselijk lichaam is ontworpen om te lopen. Het maakt gebruik van de zwaartekracht (dezelfde die je bij elke stap naar voren doet vallen) en is een zeer efficiënte beweging. Daarom verbrandt wandelen calorieën, maar bouwt het geen spieren op. Erger nog, je spierbelasting kan zelfs afnemen als je gewicht verliest, omdat je bij elke stap minder gewicht op je benen hebt.

Fietsen daarentegen is goed voor de beenspieren omdat het een oefening is waarbij je geen gewicht draagt, zodat de belasting op de spieren in plaats van de botten wordt overgebracht.

Dit was het eerste artikel in een serie van twee. Wil je meer weten, kom dan later terug op onze blog.