Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in voor 5% korting
Tot 20 jaar garantie

Extreem laag water in Nederland

11 augustus 2022

Het zal niemand de laatste weken en maanden zijn ontgaan, dat het erg droog is in Nederland. Dit is sowieso een fenomeen waar we laatste jaren steeds vaker mee te maken hebben gekregen. Het heeft deels te maken met klimaatverandering en lijkt meer en meer voor te komen. Al deze ongekende droogte heeft diverse gevolgen, waaronder een hele lage waterstand in rivieren zoals de Rijn. Maar hoe komt dit precies? En welke gevolgen kan het nog meer hebben? Hieronder kun je er uitgebreid over lezen.

Oorzaken

Door een combinatie van factoren is de waterstand momenteel extreem laag in Nederland. Het heeft er onder andere mee te maken dat het ontzettend warm weer is geweest in de afgelopen maanden. Daarbij is er maar heel weinig neerslag gevallen. Dat zorgt samen dus voor flinke droogt, en lage waterstanden in onder andere de belangrijke rivieren zoals de Rijn. Daarnaast stroomt er ook te weinig water door vanuit andere landen zoals bijvoorbeeld Zwitserland. Normaal gesproken zorgt het water wat hier uit de bergen komt er juist voor dat het waterpeil in orde blijft.

Gevolgen

Er zijn een aantal gevolgen te merken door de combinatie van al deze zaken. Wanneer je zelf deze rivieren ziet zal je al snel opvallen dat het duidelijk zichtbaar is dat de waterstand een heel laag niveau heeft bereikt. Hierdoor ontstaan er een aantal uitdagingen, bijvoorbeeld voor de scheepvaart. Daarbij kan het ook gaan zorgen voor hogere prijzen voor bepaalde goederen. Wat exact de gevolgen zijn is hieronder terug te lezen.

Water in de Rijn extreem laag

Het water in rivieren als de Rijn, Waal en IJssel staat momenteel zo laag, dat het tientallen centimeters omhoog zal moeten om weer terug te keren naar een normaal peil. Dat het water zo laag staat heeft met de bovenstaande factoren te maken en ook met klimaatverandering. Dit heeft invloed op het weer in Nederland maar ook in veel andere delen van de wereld. Deze extreem lage waterstand is een van de gevolgen daarvan.

Veel afwisseling in de waterstanden

Het komt de laatste jaren geregeld voor dat het water kort heel hoog staat om vervolgens voor geruime tijd weer veel te laag te staan. De loop van veel rivieren is daarbij veranderd in de afgelopen decennia. Dat is destijd gedaan om ervoor te zorgen dat schepen zoveel mogelijk kunnen blijven varen, maar werkt nu soms juist averechts. Rivierbeddingen slijten verder uit waardoor het peil van het water alleen nog maar verder daalt. Omdat dit vroeger nauwelijks aan de orde was, is daar destijds niet echt bij nagedacht, wat nu dus een groot nadeel oplevert. Zelfs in een land wat zeer veel ervaring heeft met water als Nederland is het moeilijk om hier oplossingen voor te kunnen vinden.

Verdeling van het water gaat verkeerd

Er zijn op dit soort momenten diverse plaatsen waar problemen ontstaan met de verdeling van het water. Dat gebeurd onder andere op plaatsen waar het water op diverse manieren wordt gesplitst, bijvoorbeeld tussen andere rivieren. Omdat er verschil kan zitten in de hoogte waarop deze zijn gelegen, gaat er veel water naar de zee, terwijl er op andere plaatsen in de rivieren te weinig water wordt aangevoerd. Dit is bijvoorbeeld het geval met de IJssel. Wel worden er inmiddels voor zover mogelijk maatregelen genomen om het water hier alsnog zo secuur mogelijk te kunnen verdelen.

Prijzen stijgen nog verder

Veel zaken zijn het afgelopen jaar al steeds duurder geworden, en de lage waterstanden helpen hier absoluut niet bij. Het wordt bijvoorbeeld moeilijker om voldoende drinkwater te creëren, en ook de scheepvaart komt in de problemen door de lage waterstanden. Daarom kunnen bepaalde goederen of grondstoffen duurder worden, maar er moet ook veel geld worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de rivierbedding op bepaalde plaatsen kan worden opgehoogd.

Minder lading voor binnenvaart

Nog een gevolg van de lage waterstand is dat schepen in de binnenvaart op dit moment stukken minder vracht mee kunnen verschepen. In diverse rivieren die veel worden gebruikt door schepen in de binnenvaart staat het water dusdanig laag dat er geen andere mogelijkheid is dan het verminderen van de vracht. Wanneer dit niet gebeurd kan dat immers gevaarlijke situaties opleveren.

Tenslotte

De lage waterstanden en droogte zijn helaas dus niet alleen een probleem waar we in Nederland veel last van hebben, het treft diverse gebieden in Europa. Daardoor kan het verschillende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld ook bosbranden. Omdat het officieel watertekort nog wel even aan zal houden, levert dat in sommige branches zoals de scheepvaart lastige situaties op. Daarom is het te hopen dat er snel een einde aan de droogte komt, en er veel regen gaat vallen. Hoewel de meeste mensen daar niet op zullen zitten wachten, is het voor de natuur momenteel hard nodig.