Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Ergonomisch correct tillen en dragen

14 juni 2022

Rugpijn komt niet alleen voor bij mensen die de hele dag in rare houdingen zitten. Ook als je zware dingen oppakt of draagt, kun je jezelf snel "vertillen". Van rugpijn tot spit, er zijn veel verschillende gevolgen die niet onderschat mogen worden. Een kleine tilbeweging kan al snel leiden tot een belemmering in het dagelijks leven, die enkele dagen of zelfs weken kan duren. 

 

Wat is spit?

 

Spit is de gebruikelijke term voor een hevige pijn die uit het niets opkomt en door de rug loopt, meestal in de lendenstreek. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, treft spit meestal geen oudere mensen, maar eerder mensen tussen 30 en 50 jaar of zelfs jonger. Op oudere leeftijd daarentegen hebben mensen meer kans op chronische rugpijn, die onder meer het gevolg kan zijn van een voortdurend slechte houding of van ziekten. 

 

Spit komt vooral voor wanneer de rugspieren al verzwakt zijn. Dit is vooral te wijten aan een gebrek aan beweging, wat kan worden vermeden met bijvoorbeeld zit sta bureaus. Wanneer de spieren in de rug niet meer naar behoren functioneren, kan er een soort blokkade ontstaan. Mensen met spit nemen vaak een beschermende lichaamshouding aan, waarbij ze niet goed voor- of achteruit kunnen bewegen.

 

Wat helpt bij spit?

 

Wie er na spit direct in slaagt op zijn rug of zij te gaan liggen en zijn benen te buigen, voelt zich vaak iets beter. Over het algemeen is het echter geen reden tot bezorgdheid, aangezien er in de overgrote meerderheid van de gevallen geen sprake is van gevolgen op lange termijn of ergere stoornissen. Bij de meeste mensen duurt het een paar dagen voor de pijn weggaat, maar in sommige gevallen kan het een paar weken duren. Als het ernstiger aanvoelt of als de pijn na enkele dagen niet beter wordt, moet een arts worden geraadpleegd. Een bezoek aan de dokter is vooral belangrijk als er gevoelloosheid of tintelingen in de benen optreden, omdat er dan een belangrijke zenuw beklemd kan zitten.

 

Als er naast de pijn geen andere verontrustende symptomen optreden, hoef je niet de hele tijd te rusten - ook al lijkt dat verleidelijk. In plaats daarvan is het belangrijk om meteen voorzichtig te bewegen om het herstel te bespoedigen. Lopen helpt meestal beter dan lang zitten of staan. Als de pijn eenmaal is verdwenen, is het ook belangrijk om de activiteit op peil te houden en de rug te versterken met oefeningen om dit soort klachten in de toekomst te voorkomen.

 

Tillen en dragen - Maar correct

 

Slechts weinigen onder ons kunnen volledig vermijden dingen te dragen of op te rapen. Maar dat is niet zo erg, want als je de bewegingen correct uitvoert en goed op je lichaam let, is tillen of dragen niet ongezond. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je spit krijgt elke keer wanneer je een emmer water optilt. Daarom geven wij je een paar tips voor het beter dragen en tillen van voorwerpen.

 

Meer lopen in plaats van zwaar sjouwen

 

Hoe meer je je rug belast, hoe groter de kans dat het mis gaat. Het is misschien verleidelijk om maar één keer te hoeven lopen om de boodschappen het huis in te dragen, maar dit leidt natuurlijk ook tot meer risico op rugletsel. 

 

Draag daarom niet te veel van je rug in één keer. Zelfs als je denkt dat je het gewicht makkelijk kunt tillen, werkt intelligentie duidelijk beter voor de gezondheid dan kracht. Naast de lagere belasting is het ook goed voor je rug dat je meer beweegt als je meerdere keren loopt. 

 

Bovendien is er niets mis mee om toe te geven dat het gezonder is om zeer zware voorwerpen met z'n tweeën te dragen. Als een sterke vrouw of een sterke man je helpt, wordt de last gehalveerd. 

 

Het is ook het overwegen waard om een rollende plank of een trolley aan te schaffen, als je die nog niet hebt en die vaker te gebruiken. Vooral als je de lading alleen maar op een recht vlak hoeft te vervoeren, zijn deze kleine helpers ware helpers die het transport bijna zelf doen. 

 

Tillen met je rug recht - Zo doe je dit

 

Wanneer je wel moet tillen, is de techniek vooral belangrijk om je rug te beschermen. 

 

Het uitgangspunt is een hurkzit, waarbij de rug recht en gestrekt moet zijn. In geen geval mag men zomaar naar het voorwerp reiken met rechte benen en een gebogen rug, aangezien dat rugproblemen vroeg of laat in de hand werkt. De squat moet zo dicht mogelijk bij het voorwerp worden uitgevoerd, want als het voorwerp wordt opgetild, gebeurt dat vanuit de benen en niet vanuit de rug. 

 

Over het algemeen geldt: hoe verder het object van het lichaam is verwijderd, hoe groter de belasting. De rug moet ook recht blijven tijdens het tillen. Dit realiseer je door je buikspieren aan te spannen en de benen te strekken, in plaats van de rug te strekken. De armen kunnen ook worden gebruikt om te tillen, zolang de rug maar stabiel blijft. Het is echter belangrijk op te merken dat in de meeste gevallen de armen minder kracht hebben dan de benen en dat de meeste kracht dus vanuit de benen moet komen. 

 

Als je klaar bent om te tillen, moet je dat langzaam en beheerst doen. Een snelle lift ziet er sterk uit, maar je verliest snel de controle over de correcte houding en welke spieren worden gebruikt.

 

Rug vriendelijk dragen

 

Zodra het object is opgetild, moet het voorwerp gecentreerd voor het bovenlichaam worden gedragen, zodat het gelijkmatig wordt verdeeld tussen de armen en de handen. Het vasthouden van de last met slechts één hand kan al snel leiden tot een eenzijdige belasting, wat weer kan leiden tot rugpijn en een verkeerde houding. 

 

Draai nooit alleen met het bovenlichaam als je moet draaien terwijl je zware last draagt! In dat geval wordt de wervelkolom bijzonder belast door de verdraaiing. In plaats daarvan moet je altijd draaien met het hele lichaam, d.w.z. door stappen te nemen.