Gratis bezorging in NL en BE
10% sitewide kortingscode: KONING
Tot 10 jaar garantie

Efficiëntie opnieuw gedefinieerd: optimaliseer uw werkplek

02 april 2024

Een ergonomisch ontworpen werkomgeving kan de productiviteit aanzienlijk verhogen en het welzijn op de werkplek verbeteren. Ergonomie op de werkplek is meer dan een modegril; het is een essentieel onderdeel van de gezondheid en efficiëntie van werknemers. Met de juiste aanpak kunnen organisaties een omgeving creëren die niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook de mentale prestaties verbetert.

De afgelopen jaren is het belang van een ergonomische werkplek toegenomen. Studies tonen aan dat ergonomisch ontworpen werkplekken kunnen leiden tot een vermindering van klachten aan het bewegingsapparaat. Deze positieve effecten helpen het ziekteverzuim te verlagen en de algehele werktevredenheid te verhogen. Maar wat maakt een werkplek nu precies ergonomisch?

Een ergonomische werkplek houdt rekening met verschillende factoren, van de juiste hoogte van het bureau tot de plaatsing van het beeldscherm. De uitdaging is om een balans te vinden tussen functionaliteit en comfort die voldoet aan de individuele behoeften van elke persoon. In hoogte verstelbare bureaus spelen hier ook een rol, omdat ze het mogelijk maken om regelmatig van werkhouding te veranderen en zo de belasting op het lichaam te minimaliseren.

Wat zijn ergonomische meubelen?

Ergonomisch meubilair is ontworpen om het lichaam te ondersteunen en een natuurlijke houding te bevorderen. Ze passen zich aan de individuele lichaamsafmetingen en -bewegingen aan om het comfort te maximaliseren en fysiek ongemak te minimaliseren. Een belangrijk kenmerk van ergonomisch meubilair is de aanpasbaarheid. In hoogte verstelbare bureaus zoals het elektrisch verstelbare E7 Pro bureauframe met C-voet van FlexiSpot, ergonomische stoelen met verstelbare rugleuningen en armleuningen en voetsteunen zijn voorbeelden van meubilair dat persoonlijke aanpassing mogelijk maakt.
--shopstart--{"id":220001,"link":220001,"name":"Elektrisch zit sta bureau E7 Pro, dubbel kabelmanagement","shortName":"E7 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/E7B-PRO-BLACK-muse.jpg","salePrc":549.99,"originalPrc":549.99,"itemFootMarkType":"NONE","itemFootMarkInput":"-€150"}--shopend--

Waarom is aanpasbaarheid zo belangrijk?

Het aanpassingsvermogen van ergonomisch meubilair speelt een cruciale rol, omdat geen twee mensen precies hetzelfde zijn. Verschillende lichaamsgroottes, gewichten en voorkeuren vereisen maatwerk om optimale werkomstandigheden te creëren. Zo kan iedereen zijn werkomgeving aanpassen aan zijn specifieke behoeften, wat weer leidt tot betere prestaties en meer welzijn.

De invloed van ergonomische stoelen op de gezondheid

De invloed van ergonomische stoelen op de gezondheid is gevarieerd en diepgaand. Hier zijn de redenen waarom ergonomische stoelen zo belangrijk zijn voor de gezondheid: --shopstart--{"id":250002,"link":250002,"name":"Ergonomische stoel BS8 Pro","shortName":"BS8 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs8pro-zwart-prufengel.png","salePrc":469.99,"originalPrc":469.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€140"}--shopend--
--shopstart--{"id":252001,"link":252001,"name":"Ergonomische stoel BS12 Pro","shortName":"BS12 Pro","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/bs12pro-zwart-prufengel.png","salePrc":499.99,"originalPrc":499.99,"itemFootMarkType":"CUSTOMIZE","itemFootMarkInput":"-€200"}--shopend--

1. Aanpassing aan de natuurlijke kromming van de wervelkolom

Ergonomische stoelen zijn ontworpen om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom te ondersteunen. Dit voorkomt dat je in een houding terechtkomt die je rug belast en helpt om je wervelkolom in zijn natuurlijke positie te houden. Dit vermindert het risico op rugpijn die veroorzaakt kan worden door langdurig in een onnatuurlijke houding te zitten.

2. Vermindering van spier- en skeletproblemen

Door een correcte zithouding te ondersteunen en zich aan te passen aan verschillende lichaamsgroottes en -vormen, verminderen ergonomische stoelen de belasting op spieren, pezen en het skelet. Dit minimaliseert het risico op aandoeningen zoals hernia's, nek- en schouderpijn en andere problemen aan het bewegingsapparaat.

3. Verbetering van de bloedcirculatie

Ergonomische stoelen zorgen voor een betere bloedcirculatie door de been- en heuphoek te optimaliseren. Een goede bloedsomloop is essentieel om vermoeidheid te verminderen en de concentratie te verhogen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die lange uren achter een bureau doorbrengen.

4. Bewegen stimuleren

Veel ergonomische stoelen hebben functies zoals kantelverstellingen en dynamische rugleuningen die beweging en positiewisselingen tijdens het zitten aanmoedigen. Deze bewegingen zijn belangrijk om de spieren actief te houden, de stofwisseling te stimuleren en de concentratie te verhogen.

5. Preventie van schade op lange termijn

Regelmatig zitten in een slecht ondersteunde houding kan leiden tot chronische gezondheidsproblemen. Ergonomische stoelen helpen dergelijke schade op lange termijn te voorkomen door een gezonde houding te bevorderen en het lichaam op de juiste manier te ondersteunen.

6. Verhoging van productiviteit en welzijn

Een correcte zithouding en het feit dat werknemers zich minder vaak hoeven uit te rekken of van houding hoeven te veranderen om hun ongemak te verlichten, betekent dat ze zich beter op hun werk kunnen concentreren. Dit leidt tot een hogere productiviteit en een groter algeheel welzijn op de werkplek.

Het belang van in hoogte verstelbare bureaus

Het belang van in hoogte verstelbare bureaus voor een gezonde werkomgeving kan worden onderbouwd met verschillende belangrijke aspecten:

1. Vermindering van gezondheidsrisico's

Langdurig zitten wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes en andere zitgerelateerde gezondheidsproblemen. In hoogte verstelbare bureaus bieden de mogelijkheid om regelmatig af te wisselen tussen zitten en staan, wat deze risico's aanzienlijk kan verminderen.

2. Bevordering van beweging

De mogelijkheid om werkhoudingen af te wisselen stimuleert beweging en voorkomt de negatieve effecten van statische houdingen. Dit helpt om spieren te activeren en de stofwisseling te stimuleren, wat weer goed is voor de gezondheid.

3. Houding verbeteren

Afwisselen tussen staan en zitten kan helpen om een betere houding te ontwikkelen en te behouden. Dit vermindert de belasting op de rug en kan houdingsproblemen op de lange termijn verminderen.

4. Meer energie en concentratie

Veel gebruikers melden een toename in energie en een verbeterde concentratie als ze regelmatig van werkhouding veranderen. Afwisselen tussen staan en zitten kan de bloedcirculatie verbeteren en vermoeidheid verminderen, wat een positief effect heeft op mentale prestaties.

5 Aanpassing aan individuele behoeften

Met in hoogte verstelbare bureaus kan de werkhoogte worden aangepast, wat vooral belangrijk is voor mensen van verschillende lengtes. Dit zorgt voor een ergonomisch correcte werkomgeving die voldoet aan de specifieke behoeften van elk individu.

6. Preventie van klachten aan het bewegingsapparaat

De flexibiliteit om regelmatig van houding te veranderen helpt om de belasting op bepaalde spiergroepen te verdelen en te verminderen. Dit kan klachten aan het bewegingsapparaat voorkomen, zoals rug- en nekpijn, die vaak voorkomen bij langdurig zitten.

Hoe beïnvloedt de positie van het scherm onze gezondheid?

De positie van het scherm is een ander belangrijk aspect van ergonomie. Een verkeerd geplaatst scherm kan leiden tot vermoeide nek en ogen. Het scherm moet zo worden geplaatst dat de bovenrand zich op ooghoogte en op armlengte van de gebruiker bevindt. Dit minimaliseert vermoeide ogen en bevordert een gezonde nekhouding.
--shopstart--{"id":258010,"link":258010,"name":"Monitorhouder M21, in hoogte verstelbare","shortName":"M21","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/monitorhouder_m21 (4).jpg","salePrc":29.99,"originalPrc":29.99,"itemFootMarkType":"NONE"}--shopend--
--shopstart--{"id":258011,"link":258011,"name":"Monitorhouder D1D, 2 monitoren","shortName":"D1D","url":"//s3.springbeetle.eu/prod-eu-s3/trantor/attachments/NL/Monitorhouder_d1d (10).jpg","salePrc":39.99,"originalPrc":39.99,"itemFootMarkType":"NONE"}--shopend--

De rol van verlichting op de ergonomische werkplek

Voldoende verlichting is cruciaal om vermoeide ogen en hoofdpijn te voorkomen. Natuurlijk licht is ideaal, maar als dit niet mogelijk is, moet niet-verblindende verlichting worden gebruikt. De verlichting moet worden aangepast om het werkoppervlak gelijkmatig te verlichten zonder directe schittering of sterke schaduwen te creëren.