Iedereen die veel elektronische apparaten bedient, is ongetwijfeld bekend met het grote probleem dat deze met zich meebrengen: een warboel van kabels! Immers, computers, printers en monitoren hebben stroom nodig om te werken. Om nog maar te zwijgen van andere randapparatuur die zich op de werkplek bevindt.
Daarom is netheid hier zo belangrijk. Rondslingerende kabels zien er immers niet alleen wanordelijk uit, ze kunnen ook een reëel gevaar voor verwondingen opleveren (struikelgevaar dus). Daarom zijn kabelgoten de ideale manier om stroomkabels, USB-kabels en dergelijke goed te organiseren.
Maar hoe kun je orde brengen in zoveel kabels die allemaal een verschillende lengte en dikte hebben? Hoe kan een kabelgoot helpen om de organisatie in je eigen kantoor te verbeteren? Dat gaan we in dit artikel uitleggen/
Waarom is goed kabelbeheer belangrijk?
Je het het vast al meegemaakt ... een werkplek vol met documenten, dossiers en ander werkmateriaal. En dan zijn er nog al die kabels die de chaos vergroten. Laptop, monitor, printer: al die apparaten hebben kabels nodig om ze van stroom of gegevens te voorzien. Kabels hebben weliswaar een belangrijke functie, maar als ze op een hoop liggen, ziet dat er niet fraai uit. Zo kun je niet georganiseerd en gestructureerd werken.
Maar dat is nog niet alles. Als alle aansluitkabels kriskras over het bureau of door de woonkamer zijn gelegd, is organisatie een utopie. Na een tijdje weet je niet meer welke kabel naar welk apparaat leidt. Moet je dan iets opnieuw aansluiten, dan wordt dat een vervelend karweitje.
Bovendien kunnen hangende kabels zelfs een bron van gevaar voor verwondingen zijn. Voor je het weet, struikel je over een kabel die aan de zijkant van je werkstation hangt. Dit leidt al snel tot valpartijen, wat een ernstig risico kan inhouden. Ongevallen op de werkplek zijn vaak het gevolg van dergelijke onvoorzichtigheid.
Als de printer of een ander apparaat op deze kabel wordt aangesloten, bestaat zelfs het gevaar dat het aangesloten onderdeel beschadigd raakt. Door de trekkracht kan het toestel vallen en beschadigd raken, en zelfs volledig verloren gaan. Dit leidt tot onnodige kosten die gemakkelijk kunnen worden voorkomen door goed kabelbeheer.
Hoe zorg je voor een goed kabelbeheer?
Er zijn enkele slimme benaderingen om kabels beter en verstandiger te organiseren. Eerst en vooral vermelden we hier een goede kabelgoot of kabelslang. Met behulp van deze betrekkelijk kleine gadgets kun je kabels bundelen en doeltreffend uit het gezichtsveld verwijderen. Het bureau ziet er dan veel opgeruimder uit, en werken gaat ook veel beter.
Werk je met veel verschillende kabels, dan moet je ook nadenken over de indeling ervan. Gebruik je alleen zwarte of grijze kabels, hoe stel je dan correct vast welke kabel bij welk apparaat hoort? Gekleurde kabels kunnen hier de ideale oplossing zijn: dan weet je direct welke kabel bijvoorbeeld bij de printer hoort, of wat de verbindingskabel is naar de externe harde schijf. Opnieuw aansluiten of kabels uitwisselen wordt zo veel eenvoudiger.
Tenslotte kan het nuttig zijn de kabels te labelen. Een reepje kleefband waarop je schrijft waarvoor de kabel dient, is vaak al voldoende. Zo kun je afzonderlijke kabels snel identificeren en toewijzen. Door gekleurde kabels te combineren, ontstaat een doordacht systeem dat geen twijfel laat bestaan over de herkomst van een kabel.
Welke kabelgoot is de beste?
Tegenwoordig is er een grote keuze aan kabelgoten, -netten, -buizen en meer. Voor een deel verschillen de toepassingsgebieden van de respectieve accessoires enorm, wat ook invloed heeft op de verschillende aspecten van kabelbeheer. De klassieke kabelgoot is meestal een langwerpige bak waarin je de kabels kunt leggen. De meeste modellen kunnen tussen 5 en 10 kabels opbergen, afhankelijk van het type kabel.
Kabelgoten zijn er ook in meer geavanceerde modellen met bijvoorbeeld gaten waardoor je afzonderlijke kabels uit de kabelgoot kunt verwijderen. Hierdoor wordt de afstand waarover de kabel uit de kabelgoot komt zo kort mogelijk gehouden. Dit levert een bijzonder ordelijk beeld op, aangezien de kabels dus in de kabelgoot verdwijnen en slechts over korte afstanden uit de kabelgoot tevoorschijn komen. Dit type kabelgoten is vooral geschikt voor werkplekken waar veel kabels worden gelegd. Hieronder vallen bijvoorbeeld muziekstudio's of andere faciliteiten waar veel randapparatuur wordt gebruikt.
In principe is het belangrijk dat de kabelgoot voldoende ventilatie heeft. De kabels kunnen namelijk samen snel warmte produceren. Die wordt idealiter via ventilatiegaten naar buiten afgevoerd. Open kabelgoten, zoals de FlexiSpot-kabelgoot voor het bureau zijn ideaal voor dit doel. De goot kun je gemakkelijk aan een bureau bevestigen met behulp van een paar schroeven. Zo draagt hij bij tot een betere organisatie van de kabels. Dankzij de open constructie hoopt de warmte zich niet op en de goot overtuigt met een eenvoudig maar klassiek design.
Je kunt nu ook bureaus kopen met geïntegreerde kabelgoten. De kabelgoot is vaak ingebouwd in het frame van de tafel en zorgt ervoor dat je de kabels netjes kunt geleiden. Op bepaalde plaatsen, bijvoorbeeld op het tafelblad, zijn dan gaten aangebracht waardoor je de kabels kunt leiden. Steeds meer fabrikanten erkennen het belang van dergelijke systemen voor kabelbeheer en bieden tafels aan met ingebouwde kabelgoten.
Als je spontaan een oplossing nodig hebt voor je kabelbeheer, kun je in noodsituaties ook zelfgemaakte ideeën gebruiken: een kabelbinder kan ook effectief kabels bij elkaar houden zodat alles netjes blijft. Als je een kabelbinder gebruikt, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte tussen de afzonderlijke binders is. Anders bestaat ook hier het gevaar van warmteontwikkeling, wat een reëel veiligheidsrisico kan inhouden. Breng ook niet te veel kabels samen met één bundelband; 5-7 kabels is meestal het maximum.
Conclusie
Goed kabelbeheer moet je leren. Vooral als je veel verschillende apparaten op kantoor gebruikt, kun je snel het overzicht verliezen. Om weer duidelijkheid in de kabelwarboel te brengen, zijn kabelgoten de perfecte oplossing. Deze kleine accessoires helpen niet alleen bij de organisatie, maar zorgen ook voor een opgeruimd beeld, zonder rondslingerende kabels.
Ze verminderen aanzienlijk het risico op letsel. Kabels kunnen een reëel struikelgevaar vormen en zijn de oorzaak van veel kantoorongevallen. Daarom is een kabelgoot of zelfs een kabelbuis de ideale partner om het kantoor weer schoon en veilig te maken. FlexiSpot biedt verschillende hulpmiddelen voor kabelbeheer aan. Kijk eens naar onze producten!