Werkende mensen ervaren meestal ook veel stress en een constante druk om goed te presteren. Als je dan een slaaptekort hebt, kom je in een vicieuze cirkel terecht: je hebt een slaaptekort en wordt daardoor onproductief; dit veroorzaakt nog meer stress, die uitmondt in overwerk en slapeloze nachten door angst en zorgen. Een manier om deze cirkel te doorbreken, is uitslapen. Nee, we bedoelen niet gewoon in slaap vallen als je te moe bent en met zekerheid een slechte indruk maken op de baas. In plaats daarvan hebben we het over gerichte powernaps, die je bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze kunt nemen en die je meer energie kunnen geven zonder dat je een ziektedag hoeft op te nemen om er even tussenuit te zijn.
Slaapgebrek verzwakt je prestaties
De meeste mensen hebben de neiging om na de lunchpauze hun prestaties te laten verslappen. De heerlijke lunch uit de kantine maakt je al snel vermoeider en dus minder geconcentreerd dan voor de pauze. Dat komt omdat je lichaam meer gericht is op de spijsvertering en niet op het werk.
Het kan nog steeds lijken alsof je werkt, maar je bent minder productief of vatbaarder voor fouten. Je voegt bijvoorbeeld een rist e-mailadressen één voor één in terwijl je beter een lijstje in het "to" veld had geplakt. Of je doet dubbel werk in een rapport dat je bij je supervisor moet inleveren. Als je merkt dat je deze kleine blunders blijft maken, betekent dat waarschijnlijk dat je slaap nodig hebt.
Voordelen van een powernap op kantoor
De power nap wordt doorgaans afgekeurd in onze samenleving. Wij vinden dat dat moet veranderen. In andere tradities en culturen is een kort dutje rond het middaguur allang de norm. In Azië bijvoorbeeld heeft de powernap veel aanhangers, en zelfs in warmere landen zoals Spanje is een siësta aan de orde van de dag rond het middaguur wanneer de zon echt fel schijnt.
Verschillende studies hebben al aangetoond dat een middagdutje op kantoor voordelen heeft die vooral de productiviteit positief beïnvloeden. Een kort dutje verbetert bijvoorbeeld je cognitie en motoriek. Je krijgt meer energie en kunt dus ook oplettender zijn en sneller reageren.
Deze voordelen, in combinatie met het werk, bieden een grotere efficiëntie, wat natuurlijk ook de superieuren behaagt en kan worden gebruikt als argument in het voordeel voor het powernapje op kantoor.
Er zijn echter ook gezondheidsvoordelen verbonden aan een tussenslaapje. Het beschermt tegen hartaandoeningen en heeft positieve effecten op het kortetermijngeheugen. Het helpt tegen stress, die het lichaam voortdurend alert houdt en die, wanneer hij lange tijd aanhoudt, zeer uitputtend kan zijn. Een ander voordeel dat zeker het vermelden waard is, is de betere stemming die je krijgt van de tijd van rust.
Een powernap op kantoor: zo werkt het
Veel mensen durven de powernap niet op het werk te doen uit angst voor de roddels van collega's of een slecht imago bij de baas. In het ideale geval werk je in een bedrijf waar de voordelen van de powernap worden aanvaard en waar er regelingen voor zijn getroffen, bijvoorbeeld met een stilteruimte die officieel voor de middagdutjes is ingericht.
Google is op dat gebied een bedrijf met een voortrekkersrol. De kantoren van 's werelds grootste zoekmachine promoten power napping omdat ze erkennen dat het werknemers productiever maakt.
Maar ook als het bedrijf waar je werkt nog niet zo geavanceerd is, kunt je het jezelf comfortabel maken in je ergonomische stoel, bijvoorbeeld door hem helemaal naar achteren te zetten. Een slaapmatje dat je op de grond kunt uitspreiden, is ook geschikt als er genoeg plaats voor hebt op kantoor en als je zittend niet goed kunt slapen.
Idealiter kun je een powernap doen tussen 13.00 en 15.00 uur. Je moet maximaal 30 minuten inplannen, zodat het dutje goed past in je lunchpauze. Een langer dutje kan zelfs contraproductief zijn, omdat het lichaam dan in de diepe slaapfase komt en je vermoeider wakker wordt dan dat het dutje je meer energie geeft.
Om te voorkomen dat je wordt gewekt voordat het nodig is, moeten de meldingen van digitale apparaten worden ingesteld op "mute". Pas echter op dat je niet per ongeluk de alarmfunctie uitschakelt.
Een aanrader is om koffie te drinken vóór een korte slaap. Op het moment dat de wekker aankondigt dat je powernap gedaan is, begint het effect van de koffie te werken. Dit geeft de nodige kick om beter wakker te worden en weer vol energie te zitten.
Power napping in bedrijven: taboe of wenselijk?
Veel bedrijven bieden nog niet de nodige ruimten en structuren om powernaps mogelijk te maken. Je zult dan zelf het initiatief moeten nemen. Meestal betekent dat dan dat je zelf moet zorgen voor de juiste uitrusting. Als je daadwerkelijk besluit een dutje te doen, bestaat in veel bedrijven nog steeds het gevoel dat je iets zou doen wat verboden is of dat je daardoor negatieve aandacht van de baas zou trekken. Zelfs als je een powernap doet tijdens je lunchpauze, die je tenslotte kunt besteden zoals je wilt, voelt het alsof je nog steeds slaapt op het werk. Deze gedachte weerhoudt velen er zelfs van om de powernap te proberen.
Bedrijven die echter de voordelen van power napping hebben ingezien, bieden een verscheidenheid aan creatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld kamers voor zogenaamde "metro naps". Dat zijn slaapcapsules die speciaal zijn ontworpen voor korte slaapperiodes en die de werknemers de nodige privacy bieden. Aan het einde van de geïntegreerde timer wordt de persoon dan zachtjes gewekt met licht en vibratie.