Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Duurzaam Leven: Hoe kunnen wij onze slaapkamers duurzamer maken?

26 september 2022

In de moderne tijd proberen steeds meer mensen een duurzamer leven te leiden. Duurzaamheid is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook beter voor onze gezondheid en ons welzijn. Maar, kiezen voor duurzaam leven vereist inzet. En de beste manier om in een duurzaam leven te stappen is te beginnen bij uw eigen huis.

Een paar milieuvriendelijke veranderingen in uw huis aanbrengen zal niet zo'n grote impact hebben als overschakelen op een elektrische auto. Maar, om duurzaamheid in uw leven op te nemen is het belangrijk om kleine stapjes te nemen. Verandering kan bijvoorbeeld beginnen in één kamer van uw huis, die verder kan worden uitgebreid tot uw hele huis.

Hier hebben wij u een gemakkelijke gids gegeven die u zal helpen bij het omtoveren van uw slaapkamer in een duurzamere:

  1. Stap over op een groene matras

Conventionele matrassen zitten vol giftige chemicaliën op basis van aardolie, die niet alleen slecht voor het milieu zijn, maar ook gevaarlijk voor uw gezondheid. Het katoen dat in het schuim gebruikt wordt is synthetisch en wanneer de matrassen op een stortplaats terechtkomen, kan het honderden jaren duren voor ze volledig ontbonden zijn.

Een matras is als het ware het middelpunt van uw kamer. Het is volkomen logisch om uw duurzaamheidstransformatie te beginnen door uw matras te vervangen door een groene. Groene matrassen zijn gemaakt van plantaardige materialen. Ze zijn comfortabeler en gezonder, vooral als u allergieën hebt. Omdat ze van organische materialen gemaakt zijn, zijn groene matrassen volledig biologisch afbreekbaar, dus u doet ons milieu een plezier door voor groen te gaan in plaats van voor conventioneel.

  1. Leds ten opzichte van gloeilampen

Gloeilampen verbruiken ongeveer 60 watt elektriciteit en gaan ongeveer 1200 uur mee. Terwijl LED-gloeilampen slechts 7 watt verbruiken en maar liefst 25000 uur meegaan. Hoewel de prijs van een ledlamp hoger is, maakt hij het goed op uw maandelijkse elektriciteitsrekening.

Een ander duurzaam alternatief voor gloeilampen is fluorescentieverlichting. Ze hebben een levensduur van 8000 uur met een energieverbruik van 14 watt. Maar van de twee opties zijn leds de beste keuze.

  1. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat de schoonmaakmiddelen die wij elke dag gebruiken heel veel chemicaliën en giftige stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu. Om duurzamer te zijn, zult u moeten overschakelen op geheel natuurlijke schoonmaakmiddelen. Een ander alternatief is om uw schoonmaakmiddelen thuis te maken, maar de meesten van ons hebben geen tijd voor doe-het-zelven. Dus, als u de volgende keer boodschappen doet, kijk dan op het etiket op de achterkant om er zeker van te zijn dat het product 100% biologisch is.

  1. Kies voor tweedehands meubilair

Hebt u meubelen nodig rond uw slaapkamer? Zo ja, ga dan voor het exemplaar dat al gebruikt is. Telkens als wij een geheel nieuw meubelstuk kopen, belasten wij het milieu. Want nieuw meubilair schept meer vraag. En voor de productie van nieuwe meubelen zijn middelen nodig die ten koste gaan van ons milieu. Om nog maar te zwijgen van de brandstof en de fondsen die nodig zijn voor de verzending ervan. Concluderend, als u een meubelstuk in huis nodig hebt, kijk dan eerst in een kringloopwinkel of op een garageverkoop.

  1. Controleer uw verf/behang

Ja, zelfs de verf op onze muren kan stoffen bevatten die onvriendelijk zijn voor zowel onze gezondheid als het milieu. Zo kan uw muurverf lood bevatten, dat uiterst gevaarlijk is voor uw gezondheid. U moet ervoor zorgen dat uw verf en behang gezond zijn.

  1. Ga voor vloerkleden van natuurlijk materiaal

Textielvezels die vaak gebruikt worden bij de vervaardiging van tapijten zijn onder andere polyester en andere synthetische vezels. Er zijn verschillende manieren om deze vezels te hergebruiken en te recycleren, maar ze zijn nog steeds gemaakt van plastic en zullen uiteindelijk afbreken en de oceaan vervuilen. Daarom is het beter te kiezen voor tapijten die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare vezels in plaats van plastic.

Jute, bamboevezels, wol, en katoen zijn enkele ideale materialen voor tapijten. Al deze vezels zullen uiteindelijk vanzelf vergaan en weer in de grond terugkeren. Plastic is een vervuilende stof die lang meegaat. Door de inherente brandwerende eigenschappen van wol is het een geweldig materiaal om te gebruiken.

  1. Kies milieuvriendelijke dekens en beddengoed

Duurzame en milieuvriendelijke dekens en beddengoed zijn gebruikelijker dan u denkt. Het gebruik van dekens en beddengoed van synthetisch materiaal zoals fleece zorgt voor veel microplastic afval. Terwijl wol nogal kan kriebelen en sommige mensen zelfs vatbaar zijn voor uitslag bij het gebruik van wol. De beste optie is om milieuvriendelijke dekens en beddengoed te gebruiken, die niet alleen comfortabel zijn, maar ook onze oceanen beschermen.

  1. Voeg planten toe aan uw decor

Kamerplanten zijn een uitstekende manier om wat groen in uw slaapkamer te brengen en toch milieuvriendelijk te zijn. Ze zijn mooi, levendig en opwindend, en dat alles terwijl ze de lucht zuiveren die u inademt en in hun natuurlijke habitat in uw slaapkamer gedijen. Bovendien zijn kamerplanten de laatste jaren steeds modieuzer geworden, en dat is een welkom pluspunt.

Slotwoord

Wij leren steeds meer over de gevolgen van onze handelingen en aankopen. Daarom zijn er nu meer mogelijkheden dan ooit om een milieuvriendelijke slaapkamer te creëren. Het is van essentieel belang grondig onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat de producten die u koopt op een duurzame manier geproduceerd zijn.

Het maakt niet uit of uw matras en lakens nieuw of oud zijn; zorg er goed voor. Een milieuvriendelijke slaapkamer is een slaapkamer waarin u de levensduur van uw meubilair en accessoires kunt verlengen.