Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in voor 5% korting
Tot 20 jaar garantie

Dit zijn de 4 populairste bordspellen voor gezinnen

19 februari 2024

Als het om tijd met het gezin gaat, zijn er weinig dingen gezelliger dan samen een bordspel spelen. In een wereld waar smartphones en tablets vaak centraal staan, bieden bordspellen een charmante time-out. Het is alsof je terug in de tijd reist naar een tijdperk waarin samen lachen en het knisperen van speelkaarten het hoogtepunt van de avond waren. Een geslaagd spel brengt de hele familie rond de tafel, waar iedereen zijn rol speelt, als strateeg, geluksspeler of creatieve geest. Maar de perfecte keuze maken voor een familiespel is vaak niet zo eenvoudig. De interesses en vaardigheden zijn net zo gevarieerd als het gezin zelf.

In de volgende paragrafen introduceren we vier bordspellen die precies deze diversiteit weerspiegelen. Elk spel op onze lijst heeft alles in zich om de nieuwe gezinsfavoriet te worden. Dus laten we ons klaarmaken om de dobbelstenen te gooien en samen in de kleurrijke wereld van bordspellen te duiken, waar elke ronde een nieuw avontuur belooft.

Bordspel nr. 4: Kolonisten van Catan

Op een regenachtige zondagmiddag, als het huis gevuld is met gezellige warmte en de familie rond het elektrisch verstelbare kinderbureau SD2 zit, op zoek naar iets voor jong en oud om samen te doen, dan komt "Kolonisten van Catan" om de hoek kijken. Een bordspel dat niet alleen een bord en stukken bevat, maar ook een stukje familiegeschiedenis schrijft. Het gaat om veel meer dan alleen winnen; het gaat om samen zijn, strategieën delen en soms hartelijk lachen om onverwachte zetten.

In "De kolonisten van Catan" ontvouwt zich een klein avontuur. De spelers beginnen aan een denkbeeldige reis om een eiland te verkennen en te koloniseren. Met hout, wol, erts, graan en klei tot hun beschikking bouwen ze wegen, nederzettingen en steden. Elke beurt is als een kleine ontdekkingsreis waarbij je nooit precies weet wat je te wachten staat.

Het mooie van "Catan" is hoe het mensen van verschillende leeftijden rond de tafel brengt. Kinderen leren niet alleen tellen en plannen, maar ook onderhandelen en compromissen sluiten met anderen. Volwassenen waarderen de strategische elementen en de uitdaging om hun nederzettingen zo efficiënt mogelijk uit te breiden.

Elk spel van "De Kolonisten van Catan" is uniek. Soms is het het stille geknetter van spanning als de dobbelstenen worden gegooid, andere keren is het de verrassende lach als de rovers figuur weer eens op de verkeerde plek verschijnt. Het spel maakt het mogelijk om het dagelijks leven even te vergeten en in plaats daarvan op te gaan in een wereld vol mogelijkheden en avonturen.

Bordspel nr. 3: Tavli

Nederland is, net als Duitsland, een land dat bekend staat om zijn verscheidenheid aan bordspellen, waar "Tavli" zich gevestigd heeft als een bijzonder populair spel. Tavli, vaak het Griekse backgammon genoemd, is meer dan zomaar een spel - het is een fascinerende combinatie van traditie, strategie en geluk. Dit spel, dat diep geworteld is in de Griekse, Turkse en Cypriotische cultuur, wordt niet alleen gewaardeerd in Zuidoost-Europa en Klein-Azië, maar ook in Duitsland en steeds meer in Nederland door veel liefhebbers van bordspellen.

"Tavli" is een verzamelspel voor twee spelers en bestaat uit drie verschillende varianten: Portes, Plakoto en Fevga. Deze spellen worden na elkaar gespeeld totdat één speler de afgesproken score heeft bereikt - meestal vijf of zeven punten. Elk van deze spellen heeft zijn eigen regels en tactiek, maar het doel is altijd: om als eerste alle 15 schijven van het bord te verwijderen.

Portes lijkt het meest op klassiek backgammon. Het is een agressief spel waarin spelers de schijven van hun tegenstander kunnen slaan. In tegenstelling tot traditioneel backgammon is er echter geen verdubbel-blokje en geen manier om het spel te verdrievoudigen.

Plakoto is het tweede spel in de reeks en verschilt omdat slaan hier niet is toegestaan. In plaats daarvan kunnen spelers stukken van de tegenstander blokkeren door ze te bedekken met hun eigen stukken.

Het derde spel, Fevga, is een lopend spel waarin slaan noch blokkeren is toegestaan. Hier bewegen beide spelers in tegengestelde richting over het bord.

In Duitsland heeft "Tavli" zich gevestigd als een spel voor denkers en strategen dat ook de culturele diversiteit van de grote Duits-Turkse gemeenschap en het plezier van samen spelen viert. Het verbindt mensen met verschillende achtergronden en biedt een spannende mix van competitie en gemeenschapszin. In Nederland wordt het ook steeds bekender.

Bordspel nr. 2: Monopoly

Monopoly is zonder twijfel een van de populairste bordspellen in dit land. Het Monopoly-bord is verdeeld in 40 vierkanten die verschillende straten, stations, nutsbedrijven, evenementen en plaatsen zoals de gevangenis voorstellen.Het spel vereist veel ruimte, dus verstelbare kinderbureaus zoals het elektrisch verstelbare kinderbureau SD8 zijn aan te raden voor een hartstochtelijk potje Monopoly met kinderen. De ergonomische kinderstoel SC05G is de perfecte match.

Aan het begin van het spel krijgt elke speler een vast bedrag aan speelgeld. De spelers gebruiken dobbelstenen om hun zetten over het bord te bepalen. Als je op een vrij stuk land komt, kun je het kopen en er later huizen en hotels op bouwen om je huurinkomsten te verhogen. Als een speler echter op het eigendom van een tegenstander komt, moet er huur worden betaald.

Bordspel nr. 1: Mens erger je niet

"Mens erger je niet" is een tijdloze klassieker onder de bordspellen en een vaste favoriet in de Nederlandse huiskamers. Het spel, eenvoudig maar boeiend, is een symbool van familieplezier geworden sinds de uitvinding in 1914 door Josef Friedrich Schmidt.

Het is eenvoudig te begrijpen: elke speler heeft vier stukken die hij veilig van het startvak naar de finish moet brengen. Het belangrijkste kenmerk is de dobbelsteen, die het lot van de stukken bepaalt. Als een stuk op een veld terechtkomt dat al bezet is door een stuk van de tegenstander, is het verslagen en moet het terug naar het begin. Dit element van het spel zorgt voor spanning en vaak ondeugend plezier als een tegenstander wordt teruggestuurd naar het begin. "Mens erger je niet" is een spel van eenvoudige genoegens, een generatieoverschrijdend amusement dat laat zien dat de eenvoudigste spellen vaak de grootste emoties oproepen.

Het is een spel dat mensen samenbrengt en hen laat zien hoe ze zelfs op moeilijke momenten plezier kunnen vinden.