Als programmeur of developer heb je tegenwoordig ontzettend veel kansen op de arbeidsmarkt. Het is een functie waar veel vraag naar is aangezien tegenwoordig vrijwel alles online gebeurd. Daarbij is de kans klein dat de processen en taken waar een programmeur zich mee bezighoudt op korte termijn volledig geautomatiseerd gaan worden. Er is dus voldoende baanzekerheid en er zijn nog veel meer voordelen aan dit werk. Hieronder gaan we kijken naar waar een programmeur zich precies mee bezighoudt, uit welke onderdelen deze functie bestaat en hoe je precies een programmeur of developer kunt worden.
Maar eerst wat algemene informatie over dit beroep. Om programmeur te kunnen worden heb je normaal gesproken een HBO opleiding nodig, maar er zijn ook hogere opleidingen waarmee je jezelf nog verder kunt specialiseren in bijvoorbeeld software engineering. Het gemiddelde salaris van een developer ligt in Nederland rond 40.000 euro bruto op jaarbasis, en dat is stukken hoger dan bij de meeste beroepen. Nog een reden dus waarom het zeer aantrekkelijk is om een carrièreswitch te maken en programmeur te worden, of voor een opleiding te kiezen die hierbij aansluit. En er zijn nog veel meer zaken die dit interessant maken, waar we zometeen nog uitgebreid op terug gaan komen.
Wat doet een programmeur allemaal?
De voornaamste taken van een programmeur zijn het ontwikkelen van nieuwe software en aanpassen van bestaande software. Dit laatste heeft uiteraard vooral als doel processen verbeteren zodat er binnen een bedrijf of organisatie efficiënter gewerkt kan worden. De meeste aanpassingen gebeuren aan de hand van de wensen van de gebruikers van de software. Dit kunnen bijvoorbeeld leidinggevenden zijn maar ook klanten. Het is een enorm belangrijke functie binnen ieder bedrijf, want de software waarmee wordt gewerkt zorgt ervoor dat websites en applicaties goed kunnen functioneren.
De meeste developers houden zich zowel met front-end als back-end werkzaamheden bezig. Met front-end wordt vooral het gedeelte bedoeld wat de gebruiker ook ziet, terwijl back-end alles is wat erachter zit en de software waaraan dus aanpassingen kunnen worden gedaan. Er zijn ook diverse programmeertalen waarin developers zich kunnen specialiseren. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn PHP en Java. Veel bedrijven smachten naar goede werknemers die gespecialiseerd zijn op deze onderdelen. Het kan dus zeker geen kwaad om jezelf te specialiseren in een van deze programmeertalen, en dit zal je zeker helpen om nog eerder werk te kunnen vinden.
Werk vinden als programmeur
Er is nog altijd een groot tekort aan developers. Dit is al langere tijd gaande, en voor bedrijven is het moeilijk om goed personeel op dit vlak te vinden. Wanneer je dus gespecialiseerd bent in bepaalde toepassingen is het niet moeilijk om momenteel werk te vinden. Daarbij is de verwachting dat dit tekort aan programmeurs nog wel even aan zal houden. Iedereen die momenteel met een opleiding als programmeur bezig is of hieraan gaat beginnen kan dus vrijwel zeker een baan krijgen na het behalen van een diploma. Dit is een fijne gedachte, want dat is momenteel zeker niet in iedere branche het geval.
Veel developers werken bij bedrijven die actief als dienstverleners in de IT-sector. Toch zijn er ook steeds meer ondernemingen die zelf programmeurs in dienst hebben. Dit kunnen allerlei soorten bedrijven zijn, van overheidsinstanties tot e-commerce platformen. Omdat er zo ontzettend veel gedigitaliseerd is tegenwoordig lijkt er de komende jaren alleen maar meer werk op dit vlak bij te komen, terwijl het tekort aan mensen juist verder aan het groeien is. Een loopbaan als programmeur is momenteel dus een ontzettend veilige keuze. Tel daar het goede salaris en de vaak gunstige arbeidsvoorwaarden bij op, en je snapt waarom dit een prima beroep is.
Hoe kun je programmeur worden?
Dan blijft nu natuurlijk nog een prangende vraag over, want hoe wordt je precies programmeur? Want hoewel er vrij makkelijk werk te vinden is in de IT-sector voor developers, moet je uiteraard wel over de juiste kennis, opleiding en vaardigheden beschikken. Er zijn echter voldoende manieren waarop je programmeur kunt worden, en dat kan zelfs als je al iets ouder bent en niet nog gaat studeren.
De meest makkelijke methode is om na de middelbare school een opleiding aan de hogeschool te gaan volgen, of zelfs aan de universiteit. Op verschillende plaatsen is het mogelijk een informatica opleiding te doen, en die sluiten prima aan bij een toekomstige loopbaan als developer. Mocht je momenteel iets anders doen, dan is er ook altijd de mogelijkheid om jezelf om te scholen. Er zijn diverse opleidingen die in dit geval ideaal zijn, ook om eventueel naast een fulltime baan te doen. Zelfs wanneer je nog geen of weinig ervaring hebt op dit gebied, maar wel hetzelfde opleidingsniveau hebt, zijn er zeker kansen.