Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

De voordelen van sporten na het werk

15 september 2022

Daar waar een tijd geleden werkgevers niet altijd blij waren met sportende werknemers, wordt het tegenwoordig alleen maar gestimuleerd. De angst voor blessures is verdwenen en ingeruild voor het aanmoedigen van zoveel mogelijk beweging en een gezonde levensstijl. Daarvoor worden op het werk vaak de nodige voorzieningen geboden, maar ook buiten kantoor of werktijd is het natuurlijk wel de bedoeling zoveel mogelijk in beweging te blijven. Daarom gaan we kijken naar een aantal van de grootste voordelen van regelmatig sporten na een lange werkdag.   

Deel je tijd efficiënter in

Iedereen kent het wel, de werkweek is ontzettend druk en het voelt soms alsof je nauwelijks tijd hebt voor andere dingen. Maar sporten is wel iets waar eigenlijk de tijd voor gemaakt moet worden. Het is een kleine investering, maar het zal je alleen maar helpen om de tijd efficiënter in te delen. Wanneer er wordt gesport blijkt dat een groot deel van de werknemers die dit doet beter is in het efficiënt indelen van de tijd. Hierdoor ga je er dus niet alleen lichamelijk op vooruit door te sporten, maar helpt het je ook de dagen beter in te delen.

Doe nieuwe ideeën en inspiratie op

Sporten is voor veel mensen een goede manier om even helemaal het hoofd leeg te maken. En daardoor ontstaat er weer ruimte voor allerlei nieuwe ideeën en inspiratie. Deze kan vervolgens weer mee worden genomen naar de werkvloer, waardoor sporten dus ook goed is voor de creativiteit. Tijdens het sporten blijkt dat veel mensen zelfs aan het werk denken, en gedurende de inspanning al allerlei nieuwe plannen maken die later goed van pas kunnen komen.

Beter richten op je loopbaan

Vaak zijn mensen die goed zijn in sporten echte doorzetters. Daarom weten zij zich beter te richten op hun loopbaan dan mensen die niet of nauwelijks sporten. Veel fitte sporters nemen hun carrière zeer serieus en blijken er harder aan te werken om vooruit te komen in hun loopbaan dan niet-sporters. De carrière wordt gezien als een van de hoogste prioriteiten en dat vertaalt zich naar de prestaties tijdens werktijd.

Leer beter met werkdruk om te gaan

De meeste mensen kunnen erover meepraten dat de gemiddelde werkdag soms ontzettend stressvol kan zijn. Er is veel werkdruk, bijvoorbeeld door personeelstekorten in verschillende branches. Daarom is het goed om te weten dat mensen die veel sporten beter met werkdruk om kunnen gaan. Als je vaak tijdens de werkdag sport, is dit een goede manier om dit te leren en zal het snel tot resultaten leiden.

Goed voor de gezondheid

Dit is wellicht de meest belangrijk reden om geregeld te sporten. Want het is uiteraard erg goed voor de gezondheid. Regelmatig bewegen zorgt ervoor dat mensen minder snel overgewicht hebben, en dat ze veel minder kans hebben op allerlei aandoeningen. Hoewel alle andere redenen hier natuurlijk ook al meer dan de moeite zijn om vaker te gaan sporten, is een verbeterde gezondheid misschien nog wel de voornaamste reden.

Ga nog beter presteren

Goede prestaties komen natuurlijk niet altijd uit de lucht vallen. Wanneer mensen fit zijn en goed in hun vel zitten, zal dit de prestaties op de werkvloer zeker op positieve wijze beïnvloeden. Uit een Brits onderzoek van ruim een decennia geleden blijkt dat werknemers die sporten tijdens hun werkdag ook op het werk tot betere prestaties kunnen komen. Daarbij gaat het zelfs om bijna 80 procent van alle mensen die mee hebben gedaan aan deze studie.

Minder ziekteverzuim

Het spreekt voor zich dat mensen die vaak sporten en bewegen gezonder zijn dan mensen die dit nooit doen. Wanneer er nooit wordt bewogen ontstaat er meer kans op allerlei kwalen en ziekten, en zullen mensen zich minder fit voelen. Dit biedt dus de kans op meer ziekteverzuim, wat voor elke werkgever natuurlijk een flink nadeel is. Vandaar dat tegenwoordig bedrijven maar al te goed snappen dat het handig is om beweging onder werknemers te stimuleren. Daarmee zal uiteindelijk meer winst worden gemaakt dan een werknemer die zo nu en dan een blessure oploopt.

Het helpt om te ontstressen

Dit is de laatste maar misschien wel de meest belangrijk reden. Het helpt zowel lichamelijk als geestelijk ontzettend om te ontstressen en herstellen na een lange werkdag. Onderzoek wijst uit dat het een ideale manier is om helemaal tot rust te komen. En dan bedoelen we niet alleen tijdens het sporten zelf. Wanneer je in de avond besluit om te sporten na een lange werkdag helpt het daarna om beter in slaap te komen en een goede nachtrust te hebben. Dat maakt het een beter alternatief dan bijvoorbeeld de hele avond naar de televisie kijken of andere dingen te doen waarbij er helemaal niet bewogen wordt.