Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

De voordelen van ergonomisch werken

19 september 2022

Jarenlang werd er niet al te veel aandacht besteed aan ergonomisch werken. Gelukkig is dit inmiddels veranderd. Er zijn veel bedrijven die hun werknemers hierbij helpen. Daar hebben ze zelf op den duur echter ook veel profijt van, want uiteindelijk zullen hun werknemers een stuk minder last hebben van allerlei kwalen. Ergonomisch werken heeft zowel voor werknemers als werkgevers dan ook ontzettend veel voordelen. De belangrijkste voorbeelden daarvan hebben we hieronder op een rijtje gezet.

Minder last van vervelende klachten

Niemand heeft er baat bij wanneer er veel mensen op de werkvloer last hebben van allerlei klachten. En dat is nu juist wat er wel kan gebeuren als er niet op een ergonomische manier wordt gewerkt. Een aantal bekende en vaak voorkomende klachten als gevolg hiervan zijn problemen met de pols, nek of schouders. Door op de juiste wijze te werken en werknemers hiervoor de juiste middelen te bieden, zal dit veel minder vaak voor gaan komen. En dat mag zeker gezien worden als een van de grootste voordelen van ergonomische werken. Bovendien kunnen al deze klachten een flinke invloed hebben op de prestaties en de sfeer, en daar wordt niemand natuurlijk beter van.

Werkomgeving wordt veiliger

Een veilige werkomgeving is iets waar iedere werkgever eigenlijk als eerste voor zou moeten zorgen. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd het geval. Toch wordt er door steeds meer bedrijven veel in het werk gesteld om hun personeel een werkomgeving zonder gevaren te kunnen bieden, en dat is natuurlijk een uitermate goede zaak. Daar valt onder andere het faciliteren van een ergonomische werkplek onder. Als daar namelijk niet voor wordt gezorgd, kan dit leiden tot allerlei klachten met betrekking tot de gezondheid en fysieke gesteldheid.

Ziekteverzuim zal afnemen

Wanneer mensen zich niet goed voelen, zijn ze stukken vatbaarder om ziek te worden. Het directe gevolg zal zijn dat er veel meer ziekteverzuim is binnen bedrijven. Dat kan deels te maken hebben met de vele klachten die kunnen ontstaan door een niet ergonomische werkomgeving. Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat het ziekteverzuim binnen bedrijven die ergonomisch te werk gaan vele malen lager is dan bij ondernemingen waar hier niet of nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Hoewel het misschien een kleine investering kost om een kantoor of werkplek ergonomisch in te richten, levert het na verloop van tijd dus alleen maar geld op. Dit komt onder andere doordat personeel minder snel ziek zal worden.

Een vitaler gevoel

Iedereen is gebaat bij een vitaler gevoel. Je krijg veel meer zin in dingen en wanneer je klachtenvrij bent kom je minder snel in een negatieve spiraal terecht. Ergonomisch werken kan hier ontzettend bij helpen. Niemand wordt er immers vrolijk van zichzelf elke dag uit bed te moeten slepen om vervolgens moeite hebben de dag door te komen vanwege allerlei kwalen. In plaats daarvan wil je zin hebben in de dag en bruisen van de energie. En dit is precies waar een ergonomische werkplek je bij kan helpen.

Goede mentale gezondheid

Niet alleen zal een ergonomische werkplek zorgen voor een betere lichamelijke gezondheid, ook mentaal zal het een boost geven. Veel werkgevers vinden inmiddels de mentale gezondheid van hun werknemers dusdanig belangrijk dat ze ook hier op diverse manieren aandacht aan besteden. Dit zal op de lange termijn namelijk alleen maar voor betere prestaties zorgen. Deze balans kan door een goede ergonomische werkomgeving alleen maar beter worden.

Met meer plezier werken

Er is nu eenmaal geen ontkomen aan, een groot gedeelte van je leven breng je door met werken. Omdat je zoveel tijd op de werkvloer besteed, is het wel zo fijn wanneer je dit met plezier doet. Dit plezier kun je natuurlijk deels vinden in een leuke functie en met fijne collega's, maar het wordt ook gestimuleerd wanneer je jezelf goed voelt tijdens het werk. Een goede, duurzame en ergonomisch ingerichte werkplek kan hier absoluut aan bijdragen, en daarom is het de moeite om hier tijd in te steken. Dit zal voor veel meer plezier en een fijn gevoel zorgen tijdens je werk.

Meer productiviteit

Dit is een van de voordelen van ergonomisch werken waar zowel werkgevers als werknemers bij gebaat zijn. Het zal namelijk voor een hogere productiviteit gaan zorgen. Omdat werknemers zich minder vermoeid voelen zullen ze betere prestaties leveren en dat is natuurlijk voor iedere werkgever een fijne gedachte. Daarom is eigenlijk iedere investering in een werkplek die ergonomischer wordt een goede. Niet alleen voelen mensen zich beter, dit zal ook al snel terug te merken zijn aan de productiviteit.