Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

De leukste evenementen, plekken en meer over Koningsdag vier het samen met ons!

26 april 2023

De leukste evenementen, plekken en meer over Koningsdag vier het samen met ons!

In Nederland is Koningsdag een unieke feestdag. De hele natie komt elk jaar op 27 april samen om de geboorte van koning Willem-Alexander te herdenken, en de straten worden overspoeld met oranje, muziek en vreugde. Koningsdag is echter een tijd om niet alleen de verjaardag van de koning te vieren, maar ook de Nederlandse cultuur, het eten en de tradities. In dit bericht gaan we in op enkele van de meest gestelde vragen over Koningsdag en leggen we uit waarom deze feestdag zo bijzonder en fascinerend is.

Twee van de meest belangrijke evenementen tijdens Koningsdag

Natuurlijk zijn er diverse dingen te doen op Koningsdag, maar dit zijn toch wel twee van de meest leuke en populaire dingen:

  • Straatfeesten: Koningsdag straatfeesten zijn legendarisch. Mensen komen samen om te dansen, te drinken en zich te vermaken. Dit omvat mensen uit het hele land evenals buitenlandse toeristen. Iedereen draagt zijn beste oranje kleding, en de straten zijn bezaaid met oranje versieringen. Koningsdag is misschien niets voor u als u niet van mensenmassa's houdt, maar als u van een goed feest houdt, zult u het niet willen missen.
  • Rommelmarkt: De vrijmarkt, of vrije markt, is een van de meest onderscheidende kenmerken van Koningsdag. Iedereen mag op deze dag zonder toestemming zijn gebruikte goederen op straat verkopen. Het gevolg is dat er veel intrigerende spullen op straat staan, zoals antieke meubels en vintage kleding. Het is een fantastische kans om wat verborgen schatten te ontdekken en te onderhandelen met de verkopers voor een korting.

Koningsnacht en de Koninklijke familie:

Koningsdag is niet zomaar een ééndags feest - het begint eigenlijk al de avond ervoor, met Koningsnacht. Dit is een tijd voor mensen om uit te gaan en te feesten voor de grote dag, en veel steden en dorpen in het hele land organiseren speciale evenementen en concerten. Als je in Amsterdam bent, ga dan zeker naar de beroemde Koningsnacht Feesten op het Leidseplein en Rembrandtplein.

 

De festiviteiten op Koningsdag worden gekenmerkt door een belangrijke bijdrage van de Nederlandse Koninklijke familie. Zij reizen vaak naar andere steden en dorpen in het land en nemen deel aan allerlei activiteiten en evenementen. U kunt zelfs het geluk hebben om de koning en koningin in hun koninklijke wagen te zien passeren. Het is een prachtige kans om uw steun aan de monarchie te betuigen en een gevoel van trots op uw land te ervaren.

Een aantal van de leukste steden tijdens

Koningsdag

Natuurlijk zorgen verschillende steden voor verschillende ervaringen op Koningsdag, hier zijn enkele van de grootste en leukste:

Amsterdam: The place to be als je de beste Koningsdagviering wilt hebben is Amsterdam. Grootschalige straatfeesten, botenparades en live muziek evenementen zijn populair in de stad. De hele stad kleurt oranje en de energie is voelbaar. Wees voorbereid op veel lawaai en veel mensen, maar het zal het waard zijn, dat beloven we.

Rotterdam: Hoewel Amsterdam misschien wel de bekendste Koningsdag bestemming is, heeft Rotterdam ook een grote diversiteit aan mooie evenementen en activiteiten. De Coolsingel, het centrale plein van de stad, wordt omgetoverd tot een groot straatfeest met voedsel verkopers en live muziek. Een Koningsdagloop of een boottocht door de grachten van de stad zijn andere opties. En voor een meer ontspannen viering kunt u naar de Oude Haven gaan als u op zoek bent naar iets rustigers.

Eindhoven: Een andere fantastische locatie om Koningsdag te vieren is Eindhoven, vooral als je van muziek houdt. Het jaarlijkse Kingsland Festival, een groot elektronisch dance muziekfestival met top-DJ's uit de hele wereld, wordt in de stad gehouden. Op Koningsdag biedt Eindhoven een scala aan activiteiten, zelfs als je niet van EDM houdt. Er wordt een grote vlooienmarkt gehouden op het Marktplein, en er zijn overal parades, live muziek shows en voedsel verkopers te vinden.

Utrecht: De Nederlandse stad Utrecht viert uitbundig Koningsdag. Op deze dag veranderen een enorme vlooienmarkt, live muziek- en dansvoorstellingen en traditionele Nederlandse activiteiten de stad in een levendig oranje wonderland. Om uw eetlust te stillen heeft Utrecht ook een ruime keuze aan keukens. Vergeet voor een adembenemend uitzicht over de stad niet een stop te maken bij de beroemde Domtoren. Al met al is Koningsdag in Utrecht een vreugdevolle gelegenheid die het beste van de Nederlandse gastvrijheid en cultuur benadrukt.

Natuurlijk is dit maar een beperkt gedeelte van alle steden/plekken in Nederland, ook in kleine dorpen wordt er volop genoten van Koningsdag.

Oranjegekte:

Oranje is een overheersende kleur op Koningsdag. Mensen schilderen hun gezicht oranje en verkleden zich in oranje kostuums en pruiken. Waarom oranje? Het is de nationale kleur van Nederland en staat voor trots en eenheid onder alle Nederlanders. Ook het Huis Oranje-Nassau, het Nederlandse koningshuis dat sinds de 16e eeuw regeert, wordt met dit gebaar erkend. Draag daarom op Koningsdag iets oranje als u zich wilt mengen.

De Nederlandse Keuken tijdens Koningsdag & het Wilhelmus:

 

De traditionele Nederlandse keuken is een must voor elk evenement in Nederland, en Koningsdag is niet anders. Hier zijn een aantal voorbeelden die je ongetwijfeld zal tegenkomen:

  • Poffertjes
  • Stroopwafels
  • Oliebollen
  • Appeltaart
  • Haring
  • Kroket

Natuurlijk hangt het af van in welke plek je bent, maar één ding is zeker: er zullen genoeg lekkere dingetjes zijn!

 

Tijdens de festiviteiten op Koningsdag wordt "Het Wilhelmus" gespeeld, het Nederlandse volkslied. Het is een nationalistisch lied dat de Nederlandse geschiedenis en cultuur leert, en het is een prachtige manier om uw liefde voor de natie te uiten.

Vier Koningsdag met ons!

Ook bij FlexiSpot vinden we het belangrijk om Koningsdag te vieren samen met jullie! Vandaar dat we een speciale side-wide deal hebben waar je 10% korting krijgt (geldig van 24-28 april). Tevens kan je ook gebruikmaken van ons lidmaatschap systeem, om optimaal gebruik te maken van de prijzen die je kunt winnen en mooie deals, fijne Koningsdag!