Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

De impact van werkplekverlichting: helpt of schaadt ze je werknemers?

15 juli 2022

De kwaliteit en de plaatsing van de verlichting op de werkplek beïnvloedt mensen op verschillende manieren. Om de negatieve effecten te bestrijden en je werkplek aanzienlijk te verbeteren, zijn er enkele aspecten van verlichting die je in grote lijnen kunt aanpakken.

Goede werkplekverlichting verbetert de stemming, maakt de werkplek comfortabeler en draagt bij tot een algeheel gevoel van welzijn. Een goed doordachte verlichtingsstrategie op de werkplek helpt mensen zich te concentreren, zelfs wanneer ze worden omringd door kunstlicht van computerschermen en mobiele apparaten.

Bij kantoorverlichting zijn er verschillende gedragingen van het licht die een negatieve invloed kunnen hebben op de stemming en de productiviteit. Verblinding, verlichtingssterkte en kleurtemperatuur zijn allemaal eigenschappen van licht die afleidend kunnen zijn. 

In deze blog lees je hoe de keuze van werkplekverlichting van invloed kan zijn op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van je werknemers.

De temperatuur van het licht

De temperatuur van licht is een numerieke maatstaf voor de kleur die een voorwerp afgeeft wanneer het wordt verwarmd. Een kaars heeft bijvoorbeeld vlammen die kunnen variëren van blauw tot wit tot geel of oranje. In het blauwe gebied is de kaars het heetst bij meer dan 750 graden Celsius. Witte vlammen zijn iets koeler en variëren van 700 tot 815 graden Celsius. Oranje vlammen zijn ongeveer 1.100 graden Fahrenheit en rode vlammen zijn tussen 270 en 525 graden Celsius.

Lichtbronnen met lagere kleurtemperaturen zijn "warm" omdat ze diep rood, oranje en geel uitstralen. Lichtbronnen met hogere kleurtemperaturen zijn "koel" omdat hun zichtbare licht zich aan de violette en blauwe uiteinden van het spectrum bevindt. De temperatuur van licht wordt gemeten in Kelvin (K).

Een door Philips gesteunde studie met TL5 ActiViva blauwe lampen toont aan dat koeler licht de productiviteit van kantoorpersoneel bevordert. Uit het onderzoek bleek dat zeer koele fluorescentieverlichting in een callcenter met ploegendienst bijdroeg tot een breed scala van verbeteringen bij de werknemers, waaronder algemeen welzijn, werkplekfunctionaliteit en algehele werkprestaties.

Kleurtemperaturen van lichtbronnen

Het licht van een gemiddeld brandende open haard heeft een temperatuur van ongeveer 2.000K. De rood-oranje gloed van een natuurlijk vuur wordt als warm ervaren.

Tussen 2.000K en 3.000K variëren de lichte kleuren van rood tot lichtgeel en worden ze nog steeds als warm beschouwd.

 • Medium kleurtemperaturen variëren van 3.100K - 4.600K en lijken koel wit. Licht in dit bereik wordt vaak neutraal genoemd.

 • Een zonsondergang heeft ongeveer 4.000K en wordt als koel beschouwd.

 • Een typische zonnige dag heeft ongeveer 5.000K - 5.500K en wordt als koel beschouwd.

 • Een bewolkte winterdag heeft ongeveer 7.000K en wordt als koel beschouwd.

Als je het vandaag aan je collega's zou vragen, wat zouden zij dan zeggen over de temperatuur van de verlichting op je werkplek? Is ze perfect, of is er ruimte voor verbetering?

Optimaal gebruik maken van natuurlijk licht

Eén van de beste manieren om de sfeer op de werkplek te verbeteren en de productiviteit te verhogen, is natuurlijk licht binnen te laten en optimaal te benutten. In 2017 bestudeerden onderzoekers van de Cornell University werknemers van zeven verschillende kantoren in de VS. In kantoren met intelligent geoptimaliseerd natuurlijk licht ontdekten ze een aanzienlijke daling van Computer Vision Syndrome (CVS).

CVS wordt meestal veroorzaakt door computergebruik van meer dan drie uur per dag en is dus een echt probleem voor werknemers die de hele dag achter een computer werken. Het kan een aanzienlijke belasting zijn en symptomen veroorzaken als hoofdpijn, wazig zien, vermoeide ogen en zelfs duizeligheid.

Mensen in kantoren met optimaal daglicht meldden:

 • 51% minder vermoeide ogen;

 • 56% minder vermoeidheid of slaperigheid;

 • Een 63% vermindering van hoofdpijn;

 • Een verbetering van 82% in de waargenomen daglichtkwaliteit (betreffende kleur en helderheid van het licht).

Een gebrek aan daglicht en geen toegang tot natuurlijk licht belemmert het vermogen van onze ogen om te ontspannen en te herstellen van vermoeidheid. Door voorrang te geven aan gecontroleerd daglicht in je kantoor kun je een energiek, comfortabel en aandachtig personeelsbestand bevorderen dat zich beter voor langere perioden kan concentreren.

Als je je medewerkers zou vragen wat ze vinden van de natuurlijke lichtomstandigheden in je kantoor, wat zouden ze dan zeggen? Kun je veranderingen aanbrengen om de tevredenheid, het welzijn en de productiviteit te verhogen?

Eenvoudige manieren om meer natuurlijk licht te creëren

Hoewel het ideaal is om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten, zijn er duidelijk grenzen aan wat je in je ruimte kunt bereiken. Niet iedere werknemer kan bij een raam zitten. Er zijn echter eenvoudige manieren om meer natuurlijk licht in te bouwen waar iedereen baat bij heeft.

 • Controleer de plaats van bureaus en werkplekken en richt ze zo in dat iedereen zoveel mogelijk toegang heeft tot natuurlijk licht.

 • Schik rekken en andere grote voorwerpen die ramen of zichtlijnen blokkeren, zodat er meer licht de kamer binnenkomt.

 • Ga na hoe de verlichting verandert in de loop van de dag, bijvoorbeeld 's morgens of 's middags, en richt de werkplekken zo in dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de uren dat er daglicht is.

 • Moedig je personeel aan om hun pauzes buiten door te brengen, al is het maar om een rondje te lopen over het parkeerterrein of het huizenblok en wat zonlicht te tanken.

Verbetering van de prestaties van gebouwen

Uit een studie van een adviesbureau op het gebied van human resources, gepubliceerd in de Harvard Business Review, blijkt dat de toegang tot natuurlijk licht het belangrijkste kenmerk is dat werknemers in hun kantooromgeving wensen. De voordelen van natuurlijk licht gaan echter verder dan de voorkeuren van kantoorpersoneel. Naast de voordelen voor de gezondheid en productiviteit die daglicht biedt aan de gebruikers van je gebouw, zijn er ook enkele grote voordelen voor het gebouw zelf.

Natuurlijk licht verhoogt de waarde van kantoorruimte en maakt ze aantrekkelijker voor huidige of potentiële huurders. Kantoorruimte met veel daglicht wordt 2 tot 4 euro per vierkante meter meer verhuurd dan kantoorruimte met weinig of geen daglicht en verkoopt sneller dan panden met minder daglicht.

Wat als natuurlijk licht geen optie is?

We weten dat het verbeteren van de lichtkwaliteit het energieniveau en dus de werkprestaties kan verhogen. Maar als je te weinig natuurlijk licht hebt omdat er gewoonweg niet genoeg ramen in je gebouw zijn, kan meer ramen toevoegen onrealistisch of onmogelijk zijn. Wat kun je doen als je niet meer natuurlijk licht kunt introduceren? De beste oplossing is de installatie van een flexibel verlichtingssysteem van hoge kwaliteit.

Met dimmers kun je de helderheid en intensiteit van je verlichting regelen. Je werknemers de mogelijkheid geven om de verlichting te regelen volgens hun behoeften is een geweldige manier om de tevredenheid en productiviteit op kantoor te verhogen.