Gratis bezorging in NL en BE
Bespaar 10% op alles | Code: BD10
Tot 10 jaar garantie

De beste soundtracks - ga mee op een muzikale reis

12 april 2024

Een goede film draait niet alleen om de beelden, maar ook om de juiste achtergrondmuziek om emoties over te brengen en spanning op te bouwen. Maar zelfs buiten de film weten sommige muziekstukken het publiek te inspireren. Veel speelfilms hebben soundtracks die hebben geleid tot tophits die tientallen jaren later nog steeds bekend en geliefd zijn. Hier zijn enkele van onze favoriete hits die het publiek niet alleen bij het kijken naar de film hebben weten te boeien.

Over the Rainbow

(Over de Regenboog)

"Over the Rainbow" won de Academy Award voor Beste Originele Lied en werd het lijflied van Judy Garland. Het liedje geeft het gevoel van verlangen en avontuur weer dat de verfilming van het boek Wizard of Oz uitstraalt. Het nummer heeft een makkelijk te leren melodie en een levendige brug die een piano oefening nabootst. Deze compositie is van zo'n cultureel belang dat de Library of Congress het heeft toegevoegd aan het National Recording Registry. Het is ook beoordeeld als het beste filmlied van alle klassieke filmmuziek door het American Film Institute en andere verenigingen

Mrs. Robinson

De regisseur van "The Graduate" besloot bestaande songs van Simon & Garfunkel te gebruiken in de film, maar wilde ook een origineel nummer. De regisseur verwierp de eerste twee suggesties, maar Simon slaagde erin een onvoltooid nummer bij te werken en het tot onderwerp van de film te maken.

I will always love You

(Ik zal altijd van je houden)

Dit nummer werd drie keer een hit, twee keer door de auteur Dolly Parton en later als een enorme hit voor Whitney Houston op de soundtrack van The Bodyguard. Dolly zong het nummer zacht en lieflijk, terwijl Whitney haar krachtige stem over een aanzwellend arrangement legde. Dit nummer kwam terecht in Rolling Stones’ top 100 van de 500 beste nummers aller tijden.

Eye Of The Tiger

(Oog van de tijger)

Voor een opzwepend nummer dat het publiek in vuur en vlam zet, is er niets beters dan deze rocker van Survivor uit Rocky III. Het is nu bekend dat Sylvester Stallone en co. de trainingsmontage hadden geknipt voor Queen's "Another One Bites the Dust". Ze waren echter niet in staat om de muziekrechten hiervan te bemachtigen. Deze wending in de gebeurtenissen werkte in het voordeel van Survivor. Ze keken naar de scène en schreven een nieuw nummer, dat een echte klassieker werd die 40 jaar later nog steeds overal te horen is, van stadions tot karaokebars.

De soundtrack van "Jaws

(de witte haai)

De soundtrack van de film "Jaws", gecomponeerd door John Williams, is een meesterwerk dat sinds de release in 1975 wordt erkend en bewonderd. Williams, bekend om zijn vermogen om onvergetelijke melodieën te creëren die nauw verbonden zijn met de visuele beelden van een film, leverde niet alleen een belangrijke bijdrage aan de filmgeschiedenis met zijn werk voor "Jaws", maar luidde ook een nieuw tijdperk van filmmuziek in.

John Williams' benadering van de soundtrack voor "Jaws" werd gekenmerkt door de intentie om een eenvoudige maar effectieve muzikale frase te creëren die de nadering van de haai zou signaleren. En hij volbracht deze taak zo goed dat er bijna niemand is die aan de film kan denken zonder de muziek direct in zijn hoofd te hebben.

My Heart Will Go On

(Mijn hart zal voortgaan)

Eind jaren negentig was er geen ontkomen aan de film Titanic. De film en de titelsong vulden elkaar perfect aan en veroverden de prijsuitreikingen. Het is dan ook geen wonder dat het nummer een vaste plaats heeft op de lijst van klassieke filmsoundtracks. De ballad bevat een motief dat als een rode draad door de film loopt en leunt zwaar op de instrumentatie. Of je nu meezingt of gewoon het arrangement afspeelt, de muziek voert de luisteraar direct terug in het romantische verhaal.

Stayin' Alive

(Blijven leven)

Niet elke bioscoophit hoeft langzaam en romantisch te zijn. Saturday Night Fever opende met de funky disco standaard "Stayin' Alive" van de Bee Gees, en het nummer is nog steeds niet uit ons hoofd verdwenen. Het nummer zelf is upbeat en krijgt mensen op de dansvloer, maar de tekst beschrijft hoe moeilijk het is om te overleven in de grote stad.

Let It Go

(Laat het gaan)

Het is moeilijk om maar één Disney-nummer of soundtrack te kiezen, omdat de studio zoveel klassieke soundtracks van zijn animatiefilms heeft gemaakt. De diepte van de muziek en de teksten in veel van deze liedjes maakten ze hits in de hitlijsten en niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen, waaronder "Let It Go" uit Frozen. Dit liedje werd een hymne voor zelfacceptatie en een wereldwijd fenomeen dat kinderen, vooral uit gemarginaliseerde groepen, een belangrijke les leerde. Het liedje werd zo populair dat het in meer dan 40 talen een hit was.

Andere filmmuziek klassiekers

In de vele decennia film waren dit natuurlijk niet de enige grote hits en memorabele soundtracks die de cinema heeft voortgebracht. Een paar andere stukken die je misschien leuk vindt zijn:

"Time of My Life" uit Dirty Dancing

"Moon River'' uit Breakfast at Tiffany's

"Footloose' uit Footloose

"The Power of Love" uit Back to the Future

"Purple Rain" uit Purple Rain

"Don't You (Forget About Me)" uit The Breakfast Club

Er zijn dus talloze voorbeelden van hoe liedjes beroemd zijn geworden door films, of andersom. De filmindustrie heeft ons niet alleen geweldige filmklassiekers gegeven, maar ook muziekklassiekers die vandaag de dag nog steeds populair zijn.