Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Bureauplanten en wat er fout mee kan lopen

12 juli 2022

Stap in Nederland een willekeurig kantoor binnen en de kans is groot dat je er een bonte selectie van planten vindt. Dat is niet verrassend, want planten beloven niet alleen een betere luchtkwaliteit en een mooie aanblik, maar bevorderen ook de concentratie en het welzijn. In de praktijk mislukken dergelijke plantenprojecten echter vaak.  De planten gaan dood, veroorzaken allergieën of maken alles vies. 

 

Dat hoeft echter niet zo te zijn. Want als je de juiste planten kiest en bovendien een paar basisregels en praktische tips in acht neemt, kunnen je kantoorplanten groeien en bloeien (echt waar). Hoe dit precies in zijn werk gaat en hoe ook jij kunt profiteren van de vele voordelen van kantoorplanten, hebben we voor jou samengevat in onze gids.  

 

De juiste plant voor de gegeven lichtomstandigheden

 

Waarschijnlijk de meest gemaakte fout op het gebied van kantoorplanten is dat je een plant kiest die niet past bij het aanwezige licht. Om te groeien en te gedijen, is het immers cruciaal dat alle planten voldoende licht krijgen. Hoeveel licht voldoende is, verschilt echter sterk van de ene soort tegenover de andere. 

 

Voordat je beslist om een plant in kantoor te halen, moet je er dus eerst een locatie voor bepalen. Eerst de kantoorplant kopen en dan kijken waar hij het best past, kan ertoe leiden dat je helemaal geen ideale locatie vindt en dat je die plant voor niets gekocht hebt. 

 

Zodra je een goede locatie hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar een passende plant. Er zijn gewoonlijk vier verschillende categorieën bij de evaluatie van een vestigingsplaats: direct licht of indirect licht in de gradaties helder, medium en weinig. Start hiermee om te bepalen welke plantjes je zult kiezen. 

 

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je kantoorplant te kiezen op basis van de gegeven lichtomstandigheden. Het is de enige methode om teleurstelling en dode planten te voorkomen. Maar maak je geen zorgen: voor elke lichtsituatie vind je wel een plant die aan al jouw visuele eisen voldoet.  

 

Verkeerde beoordeling van plantengroei

 

De tweede fout die je ten koste van alles moet vermijden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe plant, is het verkeerd inschatten van de groei van de plant. Want ook hier verschillen de diverse planten aanzienlijk: terwijl sommige exemplaren supersnel en superveel groeien, duurt het bij andere soorten weken voordat je ook maar de geringste verandering kunt waarnemen. 

 

Daarom moet je je vooraf op de hoogte stellen van de groeisnelheid van je plant en de richting waarin hij zich zal uitbreiden. Anders kan het gebeuren dat je lievelingsplantje snel zo sterk groeit dat je het uit het kantoor moet verbannen. Ook hier is het de moeite waard van tevoren wat informatie in te winnen. 

 

Nogmaals, het hangt af van de gekozen plantlocatie. Als je kantoorplant bijvoorbeeld op je bureau of er vlak naast zal komen te staan, moet je natuurlijk iets kiezen dat niet zo snel groeit. Anderzijds, een kantoorplant op de vensterbank of op een kast biedt meer speelruimte. Hangplanten zoals de graslelie (Chlorophytum comosum) en vaderplant (tradescantia zebrina) zijn dan bijzonder geschikt.  

 

Allergieën en giftige planten 

 

De belangrijkste fout die je koste wat kost moet vermijden, is planten in je kantoor brengen die giftig zijn of allergieën veroorzaken bij andere werknemers. Vooral van bloeiende planten is bekend dat ze allergieën kunnen veroorzaken, maar ook ficussen en rubberbomen kunnen ongewenste reacties uitlokken. Om dit te voorkomen en om je collega's te beschermen, moet je nagaan of één van je collega's een bekende plantenallergie heeft voordat je je plant koopt. 

 

Als honden in je kantoor worden toegelaten, is het ook uiterst belangrijk dat je geen giftige planten in het kantoor zet. Vooral niet op plaatsen die ook toegankelijk zijn voor honden. In het hectische kantoorleven kan het maar al te snel gebeuren dat een viervoeter aan een giftige plant likt of ruikt. Dit kan leiden tot ernstige vergiftiging en, in het ergste geval, tot de dood van het dier. Dus je moet hier bijzonder voorzichtig zijn. 

 

Maar het is ook beter voor iedereen op kantoor als je giftige planten vermijdt of planten die een pijnlijke reactie veroorzaken als ze in contact komen met de huid. Dit omvat ook plantensoorten die in de tuin of thuis worden geplant. 

 

Want op het werk kan het altijd gebeuren dat je zelf, een collega of een schoonmaker snel een plant moet verplaatsen. De kans is groot dat je de plant aanraakt. Daarom is het beter om dergelijke planten op kantoor te vermijden. Lavendel, Oost-Indische kers en alle andere kruiden zijn bijzonder veilig voor mens en hond. 

 

Verwaarlozing van plantenverzorging 

 

Ook over de verzorging van de door jou gewenste plant moet je eerst informatie inwinnen voordat je tot aankoop overgaat. Verzorgen is meer dan alleen maar water geven. Het omhelst ook het verwijderen van oude bladeren en het toevoegen van plantenvoeding. 

 

Hoeveel verzorging zo'n plant nodig heeft, varieert sterk. Soorten zoals Vrouwentongen (Sansevieria), de Drakenbloedboom (Dracaena) en ZZ (Zamioculcas Zamiifolia), bijvoorbeeld, hebben slechts een minimum aan verzorging nodig. Varens, palmen en Calathea's in een mandje hebben daarentegen veel verzorging nodig. Kies hier alleen een plant waarvan het realistisch is te verwachten dat je voldoende tijd zult hebben voor de nodige verzorging.

 

Onze conclusie: vermijd de volgende fouten

 

Misschien heb je nu de indruk dat je op een massa zaken moet letten bij kantoorplanten; dat was zeker niet onze bedoeling. In de praktijk zijn de meeste van onze tips eigenlijk veel gemakkelijker toe te passen dan je zou denken. 

 

Het meest tijdrovende deel van het proces is het onderzoek vóór de aankoop van de plant. Maar hoe grondiger je bent, zoveel te groter het plezier van sterk groeiende kantoorvegetatie. En dan kun ook jij profiteren van een gezonder, beter ruikend, groener en over het algemeen gelukkiger kantoor.