Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Bescherm het gezichtsvermogen van je kind: een uitgebreide gids voor gezonde ogen

29 januari 2024

Gezichtsvermogen is een van de kostbaarste geschenken. En als het om kinderen gaat, is het van cruciaal belang dat hun gezichtsvermogen gezond is en zich goed ontwikkelt. Met de toename van het aantal digitale schermen en de invloed van alles in de omgeving is de gezondheid van de ogen van kinderen een punt van zorg geworden voor zowel ouders als gezondheidsprofessionals.

In dit artikel vind je een gedetailleerde gids over hoe je het gezichtsvermogen van je kind kunt beschermen, zodat je als ouder niet alleen zichtproblemen of oogziekten vroeg kunt herkennen, maar ook kunt voorkomen dat ze zich ontwikkelen.

Inzicht in het belang van gezonde ogen bij kinderen

De basis voor het gezichtsvermogen van een kind wordt gelegd in de eerste levensjaren. Goed zicht speelt een cruciale rol in de fysieke, cognitieve en sociale ontwikkeling van een kind. Het beïnvloedt het vermogen om te leren, de coördinatie en zelfs de sociale interacties. Daarom gaat het bij het behouden van een optimale gezondheid van de ogen niet alleen om goed zicht, maar ook om de totale ontwikkeling.

Hoe herken je de risicofactoren?

Beginnend bij baby's, moet je aandacht besteden aan hoe het gaat met het gezichtsvermogen van je kind. Hoewel er risicofactoren zijn die je niet kunt voorkomen of veranderen, zijn er ook enkele die je kunt elimineren. Verschillende factoren kunnen de gezondheid van de ogen van een kind in gevaar brengen:

1. Genetische analog

Kinderen met een familiegeschiedenis van oogziekten lopen een hoger risico. Genetisch overgeërfde oogziekten omvatten kleurenblindheid, gespleten netvlies, weefsel atrofie, oogzenuw ziekten en liquefactie van het glasachtig gedeelte. Sommige van deze ziekten kunnen aanzienlijk worden vertraagd of zelfs genezen als ze vroeg worden herkend.

2. Omgevingsfactoren

Blootstelling aan schadelijke UV-stralen, slechte verlichting en vervuilende stoffen kan de gezondheid van de ogen beïnvloeden. Het is daarom bijzonder belangrijk vooral juist voor kinderen om een zonnebril te dragen.

3. Schermtijd

Te veel tijd voor een scherm kan leiden tot vermoeide ogen, ook wel computer vision syndrome genoemd.

Deskundigen adviseren de volgende schermtijden aan:

0 tot 2 jaar: Voor baby's en peuters wordt aanbevolen om scherm media zoveel mogelijk te vermijden.

2 tot 4 jaar: Voor kleuters varieert de informatie van 5 tot 10 minuten per dag tot maximaal een uur schermtijd. Dit laatste moet eerder uitzondering dan regel zijn en mag niet dagelijks voorkomen.

4 tot 8 jaar: Kleuters en leerlingen van de lagere school mogen niet meer dan 30 tot maximaal 60 minuten per dag voor een scherm doorbrengen.

9 tot 10 jaar: Op deze leeftijd variëren de aanbevelingen van 60 minuten tot maximaal 100 minuten schermtijd per dag.

Vanaf 10 jaar: Met oudere kinderen kan een wekelijks tijd quotum worden afgesproken. Bijvoorbeeld één uur per leeftijdsjaar per week in de vorm van media mogelijkheden.

4. Dieet en voeding

Slechte voeding kan invloed hebben op de gezondheid van de ogen. Een evenwichtige voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen is daarom bijzonder belangrijk.

5. Verwondingen

Actieve kinderen lopen het risico op oogletsels die langetermijn effecten kunnen hebben.

Preventieve maatregelen om de gezondheid van de ogen van je kind te beschermen

Preventie is de sleutel als het gaat om de gezondheid van de ogen.

Hier zijn enkele strategieën:

1. Beperk schermtijd

Stimuleer pauzes tijdens schermtijd en promoot de 20-20-20-regel (kijk elke 20 minuten 20 seconden naar iets op 20 meter afstand).

2. Moedig buiten spelen aan

Buitenactiviteiten kunnen helpen bij het ontwikkelen van een gezond gezichtsvermogen.

3. Zorg voor voedzame voeding

Zorg ervoor dat het eten van je kind voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, luteïne, zink en vitamine C en E.

4. Bevorder de veiligheid van de ogen

Zorg ervoor dat je kind beschermende brillen draagt tijdens sport- en vrijetijdsactiviteiten en een zonnebril als het in de zon is.

5. Controleer blootstelling aan licht

Zorg voor voldoende verlichting bij het lezen en studeren om overbelasting te voorkomen.

6. Gebruik ergonomisch meubilair

Ook kinderen hebben een ergonomische werkplek nodig, zodat ze niet alleen de ideale zithouding kunnen aannemen, maar ook de aanbevolen afstand kunnen bewaren tijdens het lezen of werken op de computer. Een ergonomisch kinderbureau zoals het in hoogte verstelbare kinderbureau SD1, het elektrisch in hoogte verstelbare kinderbureau SD2 of de SD8 van FlexiSpot biedt niet alleen de mogelijkheid om zittend en staand te leren, werken en spelen, maar de ideale oogafstand kan ook gegarandeerd worden.

Regelmatig oogonderzoek voor kinderen

Regelmatig oogonderzoek door een opticien of oogarts is belangrijk. Met deze onderzoeken kunnen problemen met het gezichtsvermogen in een vroeg stadium worden herkend, zodat tijdig kan worden ingegrepen.

Oogonderzoeken worden aanbevolen:

Op de leeftijd van 6 maanden

Op de leeftijd van 3 jaar

Voordat het kind naar school gaat

Daarna om de twee jaar, tenzij de oogarts anders adviseert

Hoe herken je als ouders signalen van aandoeningen aan de ogen?

Deze signalen kunnen omvatten:

Vaak wrijven in de ogen

Knipperen

Vermijden om te lezen of naar verre voorwerpen te kijken

Klachten van hoofdpijn of vermoeide ogen

Boeken dicht bij het gezicht houden

Een oog draait naar binnen of naar buiten

Waar je op moet letten bij het kiezen van een bril voor je kind

Voor kinderen die corrigerende brillenglazen nodig hebben, is het kiezen van de juiste brillenglazen cruciaal. De bril moet comfortabel en duurzaam zijn en het juiste voorschrift hebben. Voor kinderen die actief sporten, kun je polycarbonaat brillenglazen overwegen voor extra bescherming.

Leer je kind over de gezondheid van de ogen

Onderwijs speelt een belangrijke rol. Leer je kinderen hoe belangrijk het is om niet in hun ogen te wrijven, goede hygiëne en het juiste gebruik en onderhoud van een bril. Leg je kinderen uit waarom het zo belangrijk is om regelmatig pauzes te nemen van het scherm en om de juiste afstand te bewaren.

Conclusion

Het gezichtsvermogen van je kind beschermen is een investering in de toekomst. Door risicofactoren te herkennen, preventieve maatregelen te nemen, te zorgen voor regelmatige oogonderzoeken en kinderen voor te lichten over de gezondheid van hun ogen, kunnen ouders een cruciale rol spelen in de bescherming van het gezichtsvermogen van hun kinderen.

Vroegtijdig ingrijpen en consequente zorg kunnen helpen om het gezichtsvermogen van kinderen gezond te houden, zodat ze zich volledig kunnen concentreren op de wereld om hen heen.

Door op de hoogte te blijven en proactief te zijn, kunnen ouders ervoor zorgen dat het gezichtsvermogen van hun kinderen wordt beschermd, wat bijdraagt aan hun algehele groei en ontwikkeling.