Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Welzijn>Blog detail>

Kom jij in aanmerking voor Huurtoeslag in 2023?

29 januari 2023

Ieder jaar deelt de regering weer verschillende toeslagen uit voor mensen die moeite hebben rond te komen. De huurtoeslag is daar eentje van. Heb jij al Huurtoeslag aangevraagd?

Huurtoeslag of Huursubsidie?

In de zomer van 1970 is de Nederlandse Overheid begonnen met het uitkeren van huursubsidie. Natuurlijk was de Overheid ook toen geen Sinterklaas, dus er werden strenge regels opgesteld voor wie deze huursubsidie is bedoeld. Deze regels werden opgesteld door het MInisterie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

 

In 2006 kwam hier verandering in. Per 1 januari van dit jaar werd de huursubsidie vervangen door ‘huurtoeslag’ en ‘zorgtoeslag’. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is verantwoordelijk voor de wettelijke regelingen, de begroting en het beleid. De huurtoeslag moet worden aangevraagd bij de Belastingdienst, afdeling Toeslagen.

 

In 2021 vroegen 1.5 miljoen Nederlandse huishoudens huursubsidie aan. Dat is 300.000 huishoudens meer dan het jaar tevoren. Het totaal uitgekeerde bedrag aan huurtoeslag in 2021 bedraagt maar liefst 4 miljard euro!

Heb jij recht op huurtoeslag?

Of jij recht hebt op huurtoeslag hangt af van verschillende factoren. Heel veel studenten en jonge zelfstandig ondernemers laten het na om zich hierover goed te laten voorlichten, maar als je het niet aanvraagt, ontvang je het nooit!

De eerste, en meest belangrijke voorwaarden

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor huurtoeslag dien je aan deze drie basisvoorwaarden te voldoen;

 

  1. 18 jaar of ouder

Natuurlijk zijn op alle regels weer uitzonderingen te bedenken. Als je bijvoorbeeld door de rechter bent aangewezen als jong volwassene, dan ben je een uitzondering.

 

  1. Legaal in Nederland woonachtig

Alle (mede)bewoners dienen een rechtmatige verblijfsstatus in Nederland te hebben. Het verkrijgen van een verblijfsvergunning kan lang duren, maar zolang die er niet is, is er geen recht op huurtoeslag.

 

  1. Zelfstandige woning

Het moet gaan om een zelfstandige woning. Dat betekent dat het huis een echt adres moet hebben, met een voordeur die op slot kan. Er moet een keuken zijn, een wc en een woon/slaapkamer.

Wanneer je ergens op kamers woont, deel je vaak de voordeur en keuken, en kom je dus niet in aanmerking.

De variabele voorwaarden

Bovenstaande regels zijn de (vaste) basisvoorwaarden. Af en toe wordt er aan een definitie iets gesleuteld, maar als je aan de bovenste drie voorwaarden voldoet kan je zomaar voor deze Toeslag in aanmerking komen. Lees snel verder!

 

  • De huurprijs van de woning

Alleen met een huurprijs van minimaal  € 235 en maximaal € 808 komen in aanmerking voor huurtoeslag.

Voor iedereen onder de 23 jaar dient de maandhuur maximaal € 452 te blijven. Daarnaast zijn er nog uitzonderingen zoals bijvoorbeeld voor aangepaste woningen of grote gezinnen.

 

  • jouw inkomen en dat van de medebewoners

Het recht op huurtoeslag hangt af van de hoogte van je inkomen. Daarnaast bepaald het inkomen voor een groot gedeelte de hoogte van de toeslag.

Heb je medebewoners, onderverhuurders, mensen onder de 23 in huis? Bekijk dan de speciale regels.

Uitzonderingen en variabelen

Alle bedragen worden ieder jaar herzien. Soms worden ook de voorwaarden door de Overheid aangepast. Ook wanneer er een verandering komt in jouw gezinssamenstelling of inkomen kan een verandering tot gevolg hebben.

 

Voor studenten en jonge ondernemers is het zeker nuttig om ieder jaar opnieuw de proefberekening aan te vragen. Studiefinancieringen worden bijvoorbeeld niet gezien als inkomen.

Ook voor de jonge ondernemer heeft de belastingdienst een zwak. Misschien kom je net niet in aanmerking voor de huurtoeslag, maar kan de Belastingdienst op andere vlakken weer positief uitpakken.

En of jouw medebewoner een onderverhuurder is of een toeslagpartner, moet ook nog maar bezien worden.

Vraag een Proefberekening aan

Net als bij de belastingdienst zijn er veel haken en ogen bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor deze toeslag of niet. Wil jij meer weten of je in aanmerking komt huurtoeslag? Voer de volgende 2 stappen uit:

 

 

Op de website van de Belastingen kun je een proefberekening invullen. Zo kom je er snel achter of je in aanmerking komt, en hoe hoog de toeslag is die je zou kunnen gaan ontvangen. Je kunt de huurtoeslag ook met maximaal één jaar terugwerkende kracht aanvragen.

Blijkt uit de proefberekening dat je inderdaad recht hebt op deze uitkering? Dan kan je deze bij de Belastingdienst aanvragen.

De check van de uitzonderingen

Nog geen recht op Toeslag? Doe de extra uitzonderingen check!

In sommige gevallen blijkt uit de 'proefberekening toeslagen' dat er geen recht is op huurtoeslag. Maar het kan zijn dat je toch recht hebt omdat jij behoort tot een van de uitzonderingssituaties.

Kijk deze daarom goed na! Ook als je wel recht op toeslag hebt. Deze uitzonderingssituaties kunnen er namelijk ook toe leiden dat je recht hebt op een hogere toeslag. Natuurlijk dien je hier wel bewijsmateriaal voor aan te leveren.

Hoeveel toeslag ga ik ontvangen?

Deze vraag is niet zomaar te beantwoorden. Zoals je al hebt gelezen hangt dit af van heel veel verschillende factoren. Maar om je toch een beetje een idee te geven heb ik de cijfers van 2021 nog eens bekeken:

 

De gemiddelde huur van alle Toeslag Aanvragers in 2021 bedroeg rond de 421 euro. Deze mensen ontvingen een Toeslag van gemiddeld 175 euro per maand!

 

Zeker de moeite waard dus! Voor 175 euro kan je een hoop leuke dingen doen! Vooral als je rond moet komen van een studiebeurs of wanneer je startend ondernemer bent zijn alle toeslagen en kortingen welkom. Op onze koopjessite hebben wij een bureaufiets voor je staan voor nog geen 200 euro!  Zo kan je lekker fietsend achter je bureau je Belastingaangiften doen.

 

Dus, op naar de site van de Belastingdienst, en invullen die aanvraag!