Gratis bezorging in NL en BE
Code: ZOMER10 | 10% korting voor alle
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Alles wat je wilt weten over bamboe

01 juni 2022

Bamboe wordt steeds populairder. Als kamer- en sierplant, als spectaculair en exotisch element in de eigen tuin of als basismateriaal voor hoogwaardige en mooie meubelen. Ook in Nederland kun je zowat overal toepassingen met bamboe bewonderen. Bamboe is immers goed voor het milieu, sterk en duurzaam en bovendien uiterst praktisch.

 

Maar wat maakt bamboe eigenlijk zo'n duurzame hulpbron? Waar zijn bamboe meubels echt tegen bestand? En is bamboe eigenlijk een boom of gras? Onze deskundigen hebben de antwoorden op al deze vragen en al het andere dat belangrijk is over bamboe samengevat in deze gids.

 

Is bamboe hout of gras?

 

Bamboe kan gemakkelijk meer dan 10 meter hoog worden. De hoogste soorten kunnen zelfs tot meer dan 40 meter groeien! De planten kunnen samengroeien tot hele bamboebossen, wat een absoluut droomachtig en exotisch uitzicht oplevert. En toch ... Toch is bamboe eigenlijk geen boomsoort en dus ook geen hout. Bamboe wordt vaak tot de grassen gerekend, of nauwkeuriger gezegd tot de zoete grassen.

 

De verschillende soorten bamboe

 

Bamboe is een van de meest diverse planten of grassen ter wereld. Er zijn in totaal 47 verschillende soorten met meer dan 1.000 variëteiten! De plant heeft zijn natuurlijke oorsprong in alle streken van de aarde, met uitzondering van Europa en Antarctica. En zelfs daar is het nu mogelijk geworden de uiterst veelzijdige en winterharde grassen te kweken.

 

In het algemeen kunnen bamboegrassen in vier verschillende groepen worden ingedeeld.

  • Dwergbamboe (tot 1,5 meter hoog)

  • Kleine bamboe (1,5 tot 3 meter)

  • Middelgrote bamboe (3 tot 9 meter)

  • Reuzenbamboe (meer dan 9 meter)

 

De meest voorkomende bamboe in Europa is de Phyllostachys of platbladige bamboe. Dit geslacht dankt zijn naam aan de zijdelings afgeplatte halmen. Hierin verschilt de bamboe met platte grashalm van andere bamboesoorten die in Europa worden gebruikt, zoals de Fargesia, de Arundinaria en de Sasa-grassen.

 

De voordelen van bamboe

 

Bamboe planten en meubelen blijven niet zonder reden zo. Nee, integendeel. Want bamboegrassen scoren met ontelbare voordelen. Het materiaal is uiterst duurzaam en bovendien een echte CO2-killer. Bovendien staan meubels en producten in dit materiaal bekend om hun grote weerstand en duurzaamheid. Tenslotte is bamboe ook licht en praktisch. Deze grassen zijn echte alleskunners! 

 

Vermindering van broeikasgasse

 

Bamboe is een echte kampioen in milieubescherming. Want deze plant verandert via fotosynthese de CO2-uitstoot, de gevaarlijkste vervuilende stof voor ons ecosysteem. Het gas wordt omgezet in levensnoodzakelijke zuurstof. En in een tijd waarin de broeikasgassen blijven stijgen, is deze eigenschap belangrijker dan ooit.

 

Het is weliswaar zo dat alle andere planten ook CO2 omzetten in zuurstof via het proces van fotosynthese, maar geen ander gras of geen boom kan het zo goed als bamboe! Dus als je bamboemeubelen gebruikt of zelfs bamboe kweekt, lever je een waardevolle bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. 

 

Sterk en duurzaam

 

Bamboe is een van de meest resistente en duurzame materialen van allemaal; het is in sommige gevallen zelfs sterker dan staal en hout. Ten eerste hebben de grassen een natuurlijke beschermlaag die weer- en waterbestendig is. Door de hoge materiaaldichtheid zijn bamboe meubelen uiterst slijt- en snijbestendig.

 

Ook over het uitzetten of krimpen van bamboe moet je je geen zorgen maken. Aangezien de meubelen zeer goed bestand zijn tegen kromtrekken en vervorming, zal je bamboe tafelblad er mooi blijven uitzien en zijn vorm behouden, zelfs na meerdere jaren gebruik. Als je op zoek bent naar robuuste meubelen, dan is bamboe precies het juiste materiaal!

 

Licht en praktisch

 

Aangezien bamboe een gras is en geen hout, zijn de stengels hol van binnen. Daardoor is bamboe enorm licht, hoewel het tegelijkertijd een duurzaam materiaal is. Meubelen in bamboe zijn daarom niet alleen duurzamer dan veel andere meubelen, maar ook lichter!

 

De speciale samenstelling van de bamboegrassen zorgt er ook voor dat het materiaal uiterst soepel is. Bamboe snijplanken of keukenbladen, bijvoorbeeld, zijn zo populair omdat ze zo zacht zijn voor de gebruikte messen. Bovendien is bamboe smaak- en reukloos en uiterst gemakkelijk schoon te maken.  

 

Milieuvriendelijk productieproces

 

Bamboe meubelen zijn milieuvriendelijker en duurzamer dan bijna alle andere meubelen. En dat is niet alleen omdat bamboe CO2 omzet in zuurstof. Nee, bamboe is ook een afvalproduct op natuurlijke wijze door de natuur kan afgebroken worden, in tegenstelling tot plastic. Meubelen van dit materiaal veroorzaken dus geen langdurige schade aan de natuur.

 

Bovendien kan bamboe bijna overal worden geplant. De grassen groeien goed op zand, klei, stenige grond en zelfs humusgrond. Door bamboe te telen, gaat er dus geen landbouwgrond voor voedsel verloren. En aangezien bamboe zeer gemakkelijk te oogsten is, worden ook het energieverbruik en de emissies bij de productie van meubelen tot een minimum beperkt.

 

De feel-good factor: visueel aantrekkelijke bamboe

 

Bamboe is niet alleen populair vanwege zijn geweldige materiaaleigenschappen. Het materiaal voldoet ook aan de hoogste eisen als het gaat om visuele kenmerken. Ten eerste zijn bamboe meubelen exotisch en daardoor zetten ze indrukwekkende visuele accenten, zowel op kantoor als thuis. Maar tegelijkertijd straalt bamboe ook warmte en rust uit en zorgt het zo voor een aangename werksfeer.

 

De populairste bamboeproducten

 

Bamboe is een van de meest duurzame, bestendige en praktische natuurlijke materialen die er bestaan. Het is dan ook geen wonder dat er nu zoveel verschillende bamboeproducten zijn. Zo worden serviesgoed, organisatietools en zelfs tandenborstels nu van bamboe gemaakt.  Bamboe wordt echter vooral gebruikt om milieuvriendelijke meubelen van hoge kwaliteit te maken.

 

Een van de populairste bamboeproducten is dan ook het zit-stabureau in bamboe. Het prachtige bureau is uiterst duurzaam en bestendig dankzij het gebruikte bamboe en speciale fabricageprocessen. Het maakt niet uit of je je laptop vaak verplaatst of dat je ook tekent, schildert of een andere taak op het bureau uitvoert. Met het bamboe bureau, hoef je je geen zorgen meer te maken over krassen.

 

Bovendien gebruikt FlexiSpot milieuvriendelijke lijm voor de productie. Dit product bevat absoluut geen formaldehyde. Tegelijkertijd betovert het bureau met het unieke en warme design dat zo typerend is voor bamboe meubelen. Het bureau is daarom de ideale aanvulling op je thuiswerkplek of voor een duurzamere en visueel aantrekkelijker werkplek op kantoor.