Gratis bezorging in NL en BE
Code: ZOMER10 | 10% korting voor alle
Tot 10 jaar garantie
Home>Alle blogs>Trends>Blog detail>

Alles wat je moet weten over zit-stabureaus

22 juni 2022

Dit is een gids en inleiding tot zit-stabureaus. Waarom worden ze steeds populairder, wat zijn de voordelen ervan, welke zit-stabureaus zijn er en wat moet je weten voordat je er zoiets koopt en gebruikt?

 

 

Waarom gebruikt iemand een zit-stabureau?

 

 

Ooit waren zit-stabureaus een nieuwigheid op kantoor. Nu nemen ze onze werkplekken op het bedrijf en onze thuiskantoren over. Voor sommige mensen is een zit-stabureau de beste manier om beweging toe te voegen aan een lange werkdag. Voor anderen verminderen ze het ongemak van de hele dag zitten of maken ze flexibiliteit mogelijk voor verschillende soorten werk. Vooral mensen die last hebben van rug- of nekpijn, kunnen de positie aanpassen om het ongemak verlichten.

 

 

Er zijn echter ook veel mensen die niet willen staan op het werk, althans niet de hele tijd. Constant staan kan inderdaad leiden tot stressblessures of vasculaire problemen. De gulden middenweg is meestal het beste: af en toe staan, maar ook kunnen zitten en van houding veranderen.

 

 

 

Welke soorten zit-stabureaus zijn er?

 

 

Zit-stabureaus bestaan waarschijnlijk al bijna net zo lang als elk ander type bureau. Enkele beroemde historische denkers stonden bekend om hun voorkeur. Thomas Jefferson, de derde president van de Verenigde Staten, is een mooi voorbeeld.

 

 

1. Staande bureaus met een vaste hoogte

 

 

Staande bureaus met een vaste hoogte bewegen niet, dus mensen die al hun bureauwerk staand willen doen, kiezen vaak voor dit model. Dit soort bureaus is meestal vriendelijk voor de portemonnee en kan aantrekkelijk zijn door het minimalistische ontwerp. Als je je bureau overdag niet zo vaak gebruikt omdat je veel beweegt, kun je het beter altijd staand gebruiken. Bij dit soort bureau ontbreekt echter een belangrijk voordeel, namelijk de flexibiliteit om de werkhouding naar believen te veranderen.

 

 

2. Zit-stabureaus

 

 

Tussen het traditionele bureau om aan te zitten en het staande bureau is er een optie waaraan je zowel kunt staan als zitten. Om de voor- en nadelen van zit-stabureaus te bekijken, moeten je in gedachten houden dat er verschillende soorten van bestaan, elk met hun eigen sterke punten.

 

 

Elektrische zit-stabureaus, zoals de EW8, bieden gecontroleerde, elektrische ondersteuning bij het omhoog en omlaag brengen van het werkoppervlak. Een elektrisch zit-stabureau kan een groot hefvermogen hebben. Het enige wat je nodig hebt om bijvoorbeeld een computer en toebehoren met een totaal van 100 kg te tillen, is een stekker om in het stopcontact te steken en voldoende ruimte.

 

 

Manueel verstelbare zit-stabureaus zijn minder duur dan andere modellen. Jammer genoeg zijn ze vaak met een omslachtig en traag handmatig zwengelmechanisme uitgerust dat de ergonomische voordelen zelfs teniet kan doen.

 

Pneumatische zit-stabureaus brengen het werkoppervlak soepel omhoog en omlaag met luchtaangedreven cilinders. Dit type bureau is meestal soepel, stil en snel in te stellen.

 

 

Hydraulische zit-stabureaus gebruiken een vloeistof om mechanische kracht op te wekken. Een bureau van dit soort vereist gewoonlijk elektriciteit en je moet het goed onderhouden zodat er geen olie gaat lekken. Maar dit type kan dan weer de zwaarste lasten kan tillen.

 

 

Om een conventioneel bureau om te bouwen tot een zit-stabureau, kun je ook een converter gebruiken. Voor mensen die al een traditioneel bureau hebben en dat niet willen vervangen, is een converter zoals de M8/M8MB een methode om zich aan te passen aan een zittende en staande werkdag. Sommige converters kunnen zelfs als draagbaar staand bureau dienen. Het kan echter moeilijker zijn om deze converters ideaal te maken op gebied van uiterlijk en bruikbare ruimte. En voor kleinere mensen beperken ze sterk de mogelijkheid om een ideale ergonomische houding aan te nemen.

 

 

Twijfel je tussen een conventioneel bureau en een zit-stabureau, dan kan de converter de oplossing bieden.

 

 

Bureaus voor lichaamsbeweging

 

 

Hoewel staan op zich geen vervanging is voor echte lichaamsbeweging, kan een zit-stawerkplek worden gebruikt in combinatie met andere accessoires om tijdens het werk meer calorieën te verbranden of de conditie te verbeteren. Fitnessapparaten die je kunt gebruiken om je conditie te verbeteren, zijn onder meer een trilplaat (VB1), die je staand gebruikt om je spieren te verstevigen, of een zitbal, waarmee je hetzelfde kunt doen terwijl je zit.

 

 

Bureaus voor gebruik met een loopband zijn verkrijgbaar als allesomvattende oplossing of als een normaal in hoogte verstelbaar bureau in combinatie met een loopband. Beide opties kunnen helpen calorieën te verbranden, maar de geïntegreerde versies hebben vaak ergonomische voorzieningen die het gemakkelijker maken om tijdens het lopen te werken, bijvoorbeeld een verstelbare toetsenbordhouder voor de stabiliteit.

 

 

Sommige staande bureaus zijn speciaal ontworpen voor gebruik met een hometrainer en hebben voorzieningen zoals een dwarsbalk voor evenwicht. Ze kunnen worden gebruikt met een combinatie van fiets en stoel. Er zijn ook volledig geïntegreerde tafelfietsen die fiets, stoel en bureau combineren (V9). 

 

 

Uit welk materiaal zijn zit-stabureaus gemaakt?

 

 

De materialen bepalen zowel de stijl van het zit-stabureau als de duurzaamheid ervan. Of een zit-stabureau één jaar of veel langer dagelijks gebruik zal doorstaan, hangt af van het constructiemateriaal.

 

 

De poten van een zit-stabureau kunnen gemaakt zijn van staal, hout of polymeerkunststof. Een werkoppervlak kan bestaan uit massief hardhout zoals notenhout, zachte duurzame houtsoorten zoals bamboe, kunststof of een gelamineerde ondergrond. Voor een bureau aan de productielijn in een fabriek of om een volledig industriële look te bieden, vind je bij sommige fabrikanten zit-stabureaus in roestvrij staal. Meestal wordt de kracht van roestvrij staal gereserveerd voor de poten van het bureau. Deze kunnen een poedercoating hebben om verschillende kleuren en texturen te verkrijgen. Aan een productielijn worden speciale bureaus ingezet die volledig van metaal zijn gemaakt.

 

 

 

Sinds wanneer zijn zit-stabureaus populairder geworden?

 

 

In bedrijven bestonden staande bureaus al lang. De populariteit ervan is echter pas in het laatste decennium opgekomen. Volgens de Society for Human Resource Management bood in 2014 slechts 20% van de werkgevers een zit-stabureau als optie aan. In 2019 hield het SHRM opnieuw een enquête en toen was het aantal gestegen tot 60%. Veel bedrijven hebben het voorbeeld van Google gevolgd en vergoeden hun werknemers zelfs voor de kosten van een zit-stabureau in hun thuiskantoor.

 

 

Als je rondkijkt op je werkplek op het bedrijf en weinig zit-stabureaus ziet, vraag je je misschien af of je een doktersverklaring nodig hebt om er een te krijgen. Inderdaad eisen sommige bedrijven een medisch attest, maar bel nog niet direct om een afspraak met de dokter te maken. Neem eerst contact op met de personeelsdienst. Misschien heeft je bedrijf al een beleid voor het aanvragen van een zit-stabureau. Omdat dit type bureau steeds gebruikelijker wordt, komt het ook vaker voor dat je het gewoon kunt aanvragen bij je afdelingshoofd of rechtstreeks bij HR. 

 

 

Sinds zit-stabureaus standaard zijn geworden, stellen steeds meer werkgevers zich de vraag of ze hun werknemers een zit-stabureau moeten aanbieden. Hoewel niet iedereen om een zit-steabureau vraagt, is dit type de afgelopen jaren wel één van de populairste welzijnsaanbiedingen voor werknemers geworden. Hun directe effect op de gezondheid lijkt slechts bescheiden, maar ze verhogen sterk het individuele comfort.