Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Wat is slaapapneu?

21 oktober 2022

Naar schatting leven wereldwijd meer dan 96 miljoen mensen met slaapapneu. Toch weten veel mensen niet dat ze het hebben. Ongeveer 25% van de patiënten vertoont overdag geen slaperigheid, waardoor het moeilijk is om de aandoening te diagnosticeren. In feite blijft de aandoening 80% van de tijd volledig onopgemerkt. Dus, wat is slaapapneu? Waarom maakt het uit? En wat kun je eraan doen als je denkt dat je het misschien hebt?

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu is een aandoening die wordt gekenmerkt door snurken in combinatie met het stoppen van de ademhaling gedurende perioden van tijd tijdens de slaap. Wanneer iemand snurkt, kunnen ze uitademen en vervolgens een paar seconden pauzeren voordat ze weer inademen. Dit gebeurt vaak vaak 's nachts en kan leiden tot hijgen, hoesten, sputteren, wakker worden en een verstikkend gevoel hebben. Het zijn vaak de partners van de persoon met slaapapneu die het als eerste herkennen.

Is slaapapneu ernstig?

Elke aandoening die de ademhaling belemmert, is ernstig en vereist medische aandacht. Slaapapneu kan de dood veroorzaken tijdens het slapen als je niet wakker wordt tijdens een verstikking / ademloos moment. Als je overgewicht hebt, kan het zijn dat er lichamelijke beperkingen rond je keel zitten waardoor de obstructie ontstaat. Als u veel alcohol drinkt of medicijnen gebruikt die slaperigheid veroorzaken, kunt u mogelijk niet wakker worden vanwege de obstructie. Daarom, als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, is het eerste wat je kunt doen proberen af te vallen, 's nachts op je zij te liggen en slaperige medicijnen of drankjes te vermijden.

Afgezien van het feit dat het potentieel fataal is, veroorzaakt slaapapneu frequent wakker worden 's nachts en slaap van slechtere kwaliteit, wat een schadelijk effect op uw gezondheid kan hebben. Misschien merk je dat je angstiger, minder productiever bent, sneller aankomt of je geagiteerd voelt. Dit zijn allemaal veel voorkomende symptomen van slapeloosheid.

Wat nu te doen?

Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt is het belangrijk om een huisarts/huisarts te bezoeken. Ze zullen waarschijnlijk uw zuurstofopname gedurende de nacht controleren via een monitor, om te zien of u de aandoening daadwerkelijk heeft of niet. Het probleem is dat de behandeling van slaapapneu enigszins onhandig kan zijn, dus de arts zal ervoor willen zorgen dat je het daadwerkelijk hebt voordat je een apparaat krijgt om te helpen.

Wat is de behandeling voor slaapapneu?

Afhankelijk van waar u woont en of u een privégezondheidsinstelling (zoals een privéslaapkliniek) of een NHS-kliniek gebruikt, varieert de behandeling voor slaapapneu.

In de meeste gevallen krijgt u een CPAP-machine om 's nachts te dragen. Dit is een masker dat je gezicht bedekt en je de hele nacht door voldoende zuurstof geeft. Het goede aan een CPAP-machine is dat het letterlijk je leven kan redden als je stopt met ademen. Het slechte is dat het masker zelf je slaap kan verstoren en ook je partner kan storen, omdat het luidruchtig kan zijn.

In sommige klinieken kunt u een veel discretere CPAP-machine vinden die in de neusgaten zit. Dit heeft vaak de voorkeur van patiënten omdat het minder invasief en verontrustend is. Praat met uw behandelaar over wat er beschikbaar is. Als u geen discretere machine op de NHS kunt krijgen, kunt u er een privé kopen.

Wat kun je nog meer doen?

Vaker wel dan niet, slaapapneu wordt veroorzaakt door overgewicht. Het vet rond de nek belemmert de keel tijdens de slaap. Afvallen is dus een goede eerste stap als dit het probleem veroorzaakt. Als je geen overgewicht hebt, zijn er andere dingen die je kunt doen:

1. Laat je amandelen controleren. Het kan zijn dat vergrote amandelen het probleem veroorzaken en kunnen worden verwijderd.

2. Zorg voor een verstelbaar bed. Een verstelbaar bed kan u helpen om in een positie te komen waardoor uw luchtweg niet wordt belemmerd.

3. Slaap op je zij. Probeer een tennisbal tegen je rug te plaatsen om te voorkomen dat je 's nachts naar je rug beweegt.

4. Stoppen met roken

5. Verminder of stop met alcoholinname

6. Vermijd slaappillen

7. Gebruik een extra kussen

Hoe Flexispot kan helpen

Bij flexispot bieden we ergonomisch meubilair dat is ontworpen met uw gezondheid en lichaam in gedachten. Wij bieden een verstelbaar bed waarmee u een comfortabele positie kunt vinden om in te slapen. Het is bewezen dat het bed helpt de symptomen van slaapapneu te verminderen. Het is ook mogelijk om dit bed te gebruiken zonder je partner te storen, omdat je er twee eenpersoonsmatrassen voor kunt kopen en daarom slechts één matras hoeft aan te passen, terwijl de andere binnen de voorkeur van je partner kan blijven. Het heeft veel opbergruimte eronder en wordt geleverd in 3 verschillende hoogte-opties. Waar wacht je nog op? Als je denkt dat je slaapapneu hebt, is het het beste om eerder vroeg dan laat actie te ondernemen. Blader door het hele Flexispot-assortiment of neem contact op met de klantenservice om te praten over hoe een verstelbaar bed of ander meubilair u kan helpen een betere nachtrust te krijgen.