Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Wat is cholesterol?

08 december 2022

Cholesterol is een soort vet in uw bloed. Het meeste wordt van nature door uw lever geproduceerd, terwijl de rest via voedingsbronnen komt. Cholesterol is, indien aanwezig in normale hoeveelheden, van vitaal belang voor verschillende functies, zoals de vorming van cellen, vitamine D en bepaalde hormonen. Pas als het zijn normale niveaus overschrijdt, ontstaan er problemen.

In uw bloed wordt cholesterol getransporteerd in de vorm van lipoproteïnen, een combinatie van vet en eiwit. De twee belangrijkste vormen van lipoproteïne zijn lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) en lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL).

HDL, ook bekend als het goede cholesterol, vervoert cholesterol van andere delen van het lichaam naar uw lever om te worden afgebroken en uit uw lichaam te worden verwijderd. LDL daarentegen is het belangrijkste voertuig voor het transport van cholesterol naar uw lichaamsdelen, inclusief slagaders. Wanneer LDL hoog in uw bloed komt, kan het de slagaders verstoppen, wat leidt tot ziekten zoals hypertensie, angina pectoris, hartaanval en beroerte.

Het is daarom van het grootste belang om te voorkomen dat het slechte cholesterol te hoog oploopt en uw kans op hart-, bloedvaten- en hersenaandoeningen verkleint. Aangezien LDL-cholesterol het grootste deel van het totale cholesterol uitmaakt, gebruiken we de termen slecht (LDL) cholesterol en cholesterol door elkaar.

TIPS OM HOOG CHOLESTEROL TE VOORKOMEN

1. Let op uw dieet

Zoals het oude gezegde luidt: " Je bent wat je eet ", als je ongezonde dingen in je lichaam stopt, stijgt je cholesterolgehalte en daarmee je risico op hartaandoeningen. Zorg er dus voor dat u uw lichaam van brandstof voorziet met alleen een cholesterol- en hartvriendelijk dieet.  

Enkele van de beste voedingsaanpassingen om uw cholesterolgehalte binnen een gezond bereik te houden, zijn:

Vermijd voedingsmiddelen die transvetten bevatten

Transvetten zijn de slechtste soorten voedingsvetten. Fabrikanten produceren deze kunstmatige vetten via een chemisch proces dat gezonde oliën omzet in vaste stoffen.

Voedingsmiddelen met veel transvetten zijn onder andere:

  • Gefrituurd voedsel
  • Gebakken goederen (cakes, koekjes, donuts, diepvriespizza, stokmargarine)
  • Snel en bewerkt voedsel

Bezuinigen op voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten

Verzadigde vetten zijn misschien niet zo erg als transvetten, maar nog steeds niet erg gezond. De  American Heart Association  (AHA) raadt daarom aan om slechts 5% tot 6% van de calorieën uit verzadigd vet te halen. Onderzoek  toont aan dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde of goede vetten het totale cholesterol met 9% en het "slechte" LDL-cholesterol met 11% kan verlagen in slechts acht weken.

Voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten zijn onder andere:

  • Dierlijke producten, zoals rood vlees en volle zuivel
  • Plantaardige oliën zoals palm- en kokosolie

Hopend op verse groenten, fruit en volle granen

Deze zitten altijd boordevol voedingsstoffen, vezels en antioxidanten die een hoog cholesterolgehalte kunnen voorkomen en zo de gezondheid van uw hart op verschillende fronten kunnen beschermen.

Meer zeevruchten consumeren

Verpakt met de hartvriendelijke onverzadigde (goede) vetten die omega-3-vetzuren worden genoemd, kan vis ook helpen om een gezond cholesterolgehalte te behouden. De  AHA  raadt aan om twee porties van 3,5 ounce niet-gefrituurde vis (of ongeveer driekwart van een kopje vis in vlokken) per week te consumeren.

2. Sloot het zitgedrag af

We kennen allemaal de populaire slogan in de gezondheids- en medische arena van vandaag: "zitten is het nieuwe roken". Daarom is het geen verrassing hoe overmatig zitten grote schade kan aanrichten aan uw lichaamsgewicht, cholesterol en hartgezondheid. Het extra pond vet rond je taille dat voortkomt uit een sedentaire levensstijl kan je slechte cholesterol verhogen en je goede cholesterol verlagen.

Investeer in een elektrisch in hoogte verstelbaar bureau

Een van de gemakkelijkste manieren om de tijd die aan zitten wordt besteed te verminderen, is door een sta-bureau te gebruiken voor werk. Met het  FlexiSpot elektrisch in hoogte verstelbare bureau E7  wisselt u periodiek af tussen zitten en staan. 

Word actiever met een hometrainer

Een dagelijkse stevige wandeling of fietstocht kan ook het "goede" HDL-cholesterolgehalte verhogen, wat op zijn beurt helpt om het extra "slechte" LDL-cholesterol uit uw systeem te vegen. Door actief te blijven en minder tijd te besteden aan zitten, kunt u ook de extra kilo's kwijtraken, wat op zijn beurt weer zorgt voor een gezond cholesterolgehalte. De AHA beveelt aan om vijf dagen per week ten minste 30 minuten matige intensiteit aerobe training te krijgen om uw hartfunctie op het optimale niveau te houden.  

Om je hart sneller te laten kloppen en extra kilo's en een hoog cholesterolgehalte op afstand te houden, raadt FlexiSpot aan om op het werk te trappen, tv te kijken of een andere activiteit te doen waarbij je moet zitten met behulp van de  onder-bureaufiets V9U . Gezien de talloze voordelen, zou deze fiets voor onder het bureau je volgende beste staande bureaugenoot kunnen zijn.

  • U kunt uw V9U aan uw behoeften aanpassen met het gebruiksvriendelijke pneumatische verstelniveau waarmee u de stoel met lichte druk omhoog of omlaag kunt bewegen terwijl u rustig trapt.
  • Dankzij het compacte ontwerp past hij perfect onder elk sta-bureau, waardoor hij een ideale aanvulling is op uw werkplek.
  • Door elke dag slechts 30 minuten op de fiets te trappen, versnelt u de bloed- en zuurstofstroom door uw lichaam en verbrandt u calorieën.
  • Met zijn state-of-the-art LCD-display kunt u ook tijd, afstand, verbrande calorieën enz.

3. Stop met roken

Roken heeft een negatieve invloed op uw cholesterolgehalte. Het heeft de neiging om de opeenhoping van vetafzettingen in uw bloedvaten te bevorderen, wat leidt tot hart- en vaatziekten. Daarom is stoppen met roken een andere manier om uw cholesterolgehalte te verbeteren en uw kans op herhaalde hartaanvallen en overlijden door hartaandoeningen met 50% of meer te verlagen.

4. Beperk alcoholgebruik

Te veel alcohol drinken kan het gehalte aan ongezonde vetten in uw bloed verhogen en daardoor veel gevolgen hebben, waaronder, maar niet beperkt tot, zwaarlijvigheid, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Gebruik daarom alleen met mate alcohol om uw cholesterolgehalte binnen een normaal bereik te houden.