Gratis bezorging in NL en BE
Schrijf je in en krijg 8% korting
Tot 10 jaar garantie

Wat is Burnout Syndroom en de behandeling ervan

08 december 2022

Het woord burn-out is moeilijk in het nederlands te vertalen. Het verwijst naar het feit dat in de volksmond "opgebrand zijn" wordt genoemd, dat wil zeggen, het omvat zowel uitputting als een houding zonder aanmoediging. Het heeft te maken met een werkhouding die gekenmerkt wordt door negatieve gevoelens.

 

Het burn-outsyndroom, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie is opgenomen in de internationale classificatie van ziekten, is een beroepsslijtage die ontstaat in werksituaties die stress veroorzaken en de patiënt niet in staat stellen zijn dagelijkse taken uit te voeren.

 

Deze aandoening kreeg een naam in de jaren zeventig, toen werd ontdekt dat sommige werknemers een grote emotionele en werklast hadden die hun gezondheid aantastte. Later, toen er vooruitgang werd geboekt in de studie van emoties en de toepassing van hun beheer in de werkomgeving, werden verschillende hulpmiddelen ontwikkeld om dit syndroom te bestrijden, naast andere psychologische aandoeningen van voornamelijk werkgerelateerde aard.

 

Burn-out kenmerkt zich door zich te ontwikkelen in drie verschillende dimensies: gevoelens van vermoeidheid of gebrek aan energie, mentale onthechting en negatieve gevoelens ten aanzien van het werk en verminderde professionele effectiviteit.

 

Burn-out symptomen

Enkele van de belangrijkste symptomen die erop wijzen dat een persoon mogelijk aan dit symptoom lijdt, zijn de volgende. Sommige kunnen echter vergelijkbaar zijn met andere gevallen van stress, angst of depressie, dus het is belangrijk dat u, als u er meerdere van heeft, overlegt met professionals in de geestelijke gezondheidszorg.

 

Wat werk betreft, zult u waarschijnlijk overdreven kritisch worden, moeite hebben om er naartoe te gaan en de dag te beginnen, prikkelbaar en gevoelig zijn voor collega's, superieuren of klanten en u vooral teleurgesteld voelen en een gebrek aan motivatie hebben.

 

Wat hun persoonlijke gezondheid betreft, kunnen ze hun slaap- en eetgewoonten veranderen, zelfs schadelijke stoffen consumeren zoals drugs of alcohol, last hebben van gewichtstoename of verminderde eetlust, moeite hebben met concentreren en last hebben van een lichamelijke aandoening zoals hoofdpijn of buikpijn. het geval van vrouwen, ontregeling van de menstruele cyclus.

Burn-out Oorzaken

 

Dit syndroom kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd, geslacht en persoonlijke situatie, hoewel het vooral verband houdt met werkproblemen.

 

De meest bepalende factoren die kunnen leiden tot het uiterlijk zijn:

 

Wat de manier van werken betreft, kan een werknemer het meest worden getroffen door het gebrek aan controle, dat wil zeggen de onmogelijkheid om de beslissingen te beïnvloeden die van invloed zijn op zijn positie en zijn taken. Het is ook mogelijk dat u wordt getroffen als u te veel verantwoordelijkheden hebt.

 

Aan de andere kant, moeite hebben met het begrijpen van de verwachtingen van het bedrijf van hem, het niet hebben van de mogelijkheid van promotie of verbetering op lange termijn, veroorzaken grote verveling die tot dit syndroom kan leiden.

 

Evenzo zijn er andere, meer ernstige situaties, zoals intimidatie of voortdurende afwijzing of spot, die tot werkstress kunnen leiden.

 

Hoewel dit de meest voorkomende factoren zijn die dit syndroom kunnen veroorzaken, zijn er andere redenen die geen verband houden met de werkdag.

 

Sommigen van hen kunnen verband houden met levensstijl. Als er bijvoorbeeld een grote onbalans is tussen werk en privé, omdat beide moeilijk te combineren zijn, kan dit de relaties met familie en vrienden bemoeilijken.

 

Bijgevolg, wanneer sociale relaties worden aangetast, kunt u een gebrek aan steun en hulp van naaste mensen voelen.

 

Andere criteria waarvan wordt aangenomen dat ze verband houden met het optreden van angst, stress en zelfs het beëindigen van een burn-outsyndroom, worden in verband gebracht met enkele persoonlijkheidskenmerken.

 

Ze komen vooral voor bij mensen met zeer perfectionistische neigingen, die gestrest raken door te denken dat niets goed genoeg of goed gedaan is. Het komt ook voor bij mensen die zeer pessimistische visies hebben over zichzelf of over de wereld waarin ze leven of mensen die te controlerend zijn, taken niet kunnen delegeren en overladen zijn met werk.

 

Burn-out behandeling

 

Om het bestaan van dit syndroom te detecteren, is het noodzakelijk om een diagnose te stellen van een psychologische evaluatie, waarbij de ernst ervan wordt geverifieerd en of er andere aandoeningen aan verbonden zijn, zoals mogelijke depressie. Het is gebruikelijk dat de persoon met een burn-out lijdt aan een extra emotionele stoornis, dus het is een prioriteit om een specifieke farmacologische behandeling voor die pathologie te zoeken.

 

Wat Burn-out betreft, moet u na de medische diagnose beginnen met uw behandeling. Deze therapie zou gericht moeten zijn op het vergroten van het gevoel van eigenwaarde, het vergroten van de persoonlijke zelfredzaamheid en het verbeteren van het gevoel van controle.

 

Dit wordt meestal behandeld met technieken voor gedragsbegeleiding, die helpen om met stress om te gaan, negatieve gedachten en gedragingen te wijzigen en ander gedrag te oefenen in negatieve en onaangename situaties of omstandigheden, om de persoon te helpen zijn emoties te beheersen en zijn zelfvertrouwen te vergroten. veerkracht en hun vermogen om hun verschillende werkuitdagingen het hoofd te bieden.

 

De verschillende methoden om Burn-out te behandelen zijn psychotherapie, coaching, sporttherapie, ontspanningstechnieken en hypnose.