Gratis bezorging in NL, BE en LU
Schrijf je in en krijg 5% korting
Tot 20 jaar garantie

Waarom zijn stadstuinen zo belangrijk?

26 oktober 2022

Als je denkt aan tuinieren en het verbouwen van groenten en fruit, denk je misschien eerder aan een prachtig landelijk landschap dan aan een betonnen jungle. Maar tuinieren in steden van elke omvang wordt steeds populairder. En om veel verschillende redenen. Het is niet alleen goed voor het milieu en de lichamelijke gezondheid, het is ook een balsem voor de psyche.

Wat is stadstuinieren?

De Engelse term "Urban Gardening", wat zich vertaalt als stadstuinbouw, wordt nu wereldwijd heel vaak gebruikt als het gaat om een stadstuin. Dit kan een kleine groenstrook zijn voor een woongebouw in de stad of op het balkon of dakterras. Er zijn veel soorten stadstuinieren.

En het gaat niet alleen om een paar tomatenplanten op het balkon, het kan ook gaan om het op grotere schaal telen van groenten en fruit. Ook het kweken van kippen in de achtertuin of een visvijver horen hier bij.

Alles wat in een kleinere ruimte in een stad kan worden gekweekt, of het nu balkons, achtertuinen, kassen of daken zijn, ze kunnen allemaal dienen als locatie voor stadstuinen.

Voordelen van stadstuiniere

Tuinieren in een stad heeft veel voordelen:

1. Stadstuinen helpen het milieu

Er zijn een paar manieren waarop stadstuinieren het milieu helpen. Ten eerste kan het de stedelijke vervuiling helpen verminderen. Want als mensen toegang hebben tot verse producten, gekweekt in hun eigen tuin of gemeenschappelijke tuin, zullen ze minder snel boodschappen kopen die van ver komen.

Stadstuinieren kan ook helpen om energie en hulpbronnen te besparen. Wanneer velen bijvoorbeeld hun eigen groenten biologisch telen, zijn ze niet afhankelijk van transport- en distributiesystemen die fossiele brandstoffen gebruiken. En wanneer mensen de voedingsstoffen via compostering terug in de bodem brengen, neemt de behoefte aan kunstmest en bestrijdingsmiddelen af.

Werken in een tuin helpt ook om het milieubewustzijn te vergroten. Het is één ding om in theorie te leren over de impact op het milieu, maar om praktijkervaring op te doen met de natuur is iets anders. Als je in een stad woont, is het vaak moeilijk om in contact te komen met de natuur. Stadstuinieren is daarom de perfecte gelegenheid om de natuur te begrijpen en hoe het verbouwen van voedsel het milieu beïnvloedt. Dit geeft aan waarom lucht- en waterkwaliteit, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en hergebruik van hulpbronnen zo belangrijk zijn voor het milieu.

Een zeer belangrijk aspect van stadstuinen is de bevordering van bestuivers en het creëren van groene ruimten. Hierdoor ontstaan veel plekken voor bijen en andere belangrijke insecten, ook in de stad. Bestuivers zijn belangrijk voor de gezondheid van ons voedselsysteem. In grotere steden zijn ze echter vaak schaars door een gebrek aan groen en bestuivervriendelijke planten. Veel bijen en vlinders zijn een teken van een gezonde tuin.

 

2. Stadstuinen zijn goed voor lichaam en geest

Het is wetenschappelijk bewezen dat tuinieren een zeer positieve invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit komt niet alleen doordat je beter eet als je de groenten eet die je zelf kweekt. Een tuin - of zelfs een balkon - met groene planten brengt ons dichter bij de natuur, wat ons ontspant. Tuinieren vermindert stress, wat een zeer positief effect heeft op onze mentale balans.

Onderzoek heeft aangetoond dat werken in de tuin regelmatig hart en hersenen versterkt. De hartslag daalt en het lichaam wordt voorzien van veel zuurstof, wat op zijn beurt de hersenprestaties beïnvloedt.

3. Belangrijke lessen voor kinderen

Vooral stadskinderen hebben vaak weinig kennis over waar het eten vandaan komt. Door mee te helpen in een stadstuin, kunnen ze begrip en waardering ontwikkelen voor verse groenten en fruit die hen een leven lang bijblijven.

Je leert bijvoorbeeld hoe kippen zich gedragen en wat er nodig is om ze een fijne leefruimte te geven om veel eieren te leggen. Dit zal hun gevoeligheid voor de bio-industrie in een vroeg stadium verbeteren.

Ook leren kinderen hoeveel werk en moeite het kost, welke omgevingsinvloeden nodig zijn en hoeveel tijd het kost om voedsel te produceren. Zo ga je de hele voedselproductie in een ander daglicht zien.

4. Meer bewegen in de frisse lucht

Een stadstuin is een geweldige manier om mensen te stimuleren naar buiten te gaan. Er zijn ook gemeenschaps- en openbare stadstuinen, die een gezellige ruimte bieden die door alle leden van de gemeenschap kan worden bezocht.

Er zijn ook commerciële stadstuinen die hun producten direct ter plaatse verkopen, of het nu in de vorm van groenten en fruit of een geïntegreerd café of restaurant is.

Omdat het kweken van planten en dieren dagelijkse aanwezigheid vereist en er regelmatig onderhoud moet worden gepleegd, zorgen deze tuinen ervoor dat men elke dag beweegt en frisse lucht krijgt.

Werken in een tuin geeft je dus de mogelijkheid om je lichaam te bewegen en te sporten zonder dat je het doorhebt. Misschien moet je regelmatig dingen optillen, hurken om onkruid te wieden en overal rondlopen.

Naast je lichamelijke gezondheid kan tijd doorbrengen in een tuin ook je mentale welzijn verbeteren. Het zal uw aandachtsspanne en algemene stemming verbeteren.

E5. Bevordert de gemeenschap

Een stadstuin kan vaak meer mensen bereiken dan je zou denken. Zelfs als je maar een paar groenten kweekt in een verticale tuin op je balkon, kan het delen van die groenten je gemeenschap vergroten.

U kunt ook lid worden van lokale gemeenschappen van thuiskwekers. Voor grotere tuinen kunt u leden van de gemeenschap betrekken bij het onderhoud van de tuin of samen maaltijden bereiden met producten uit de tuin.

Dit gaat ook de eenzaamheid en anonimiteit in steden tegen, omdat deze gemeenschappelijke interesse leidt tot het maken van nieuwe vrienden en het uitwisselen van ideeën met veel andere mensen.

Onze tip aan het einde

Woon je in een stad en heb je een kantoorbaan? Heb je onvoldoende beweging? Gebruik dan een in hoogte verstelbaar bureau zoals het FlexiSpot E7 of E8 in hoogte verstelbare bureauframe. Hierdoor wissel je regelmatig tussen zittend en staand werken en zorgt zo voor meer beweging op het werk.

En om ook tijdens het zitten voor uw gezondheid te zorgen, raden wij de ergonomische bureaustoel BS13 aan, die niet alleen uitstekend is voor uw rug, maar ook een lust voor het oog met zijn uitstekende design.